Τρίτη 31 Μαΐου 2011

WSJ: Αλλάζει στάση η Γερμανία - Προτίθεται να συμβιβαστεί για επιπλέον στήριξη στην Ελλάδα - "Έως τα τέλη Ιουνίου θα έχει βρεθεί λύση", λέει ο Όλι Ρεν

ΛΕΣ;

(upd) Όσο οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν την αξιολόγηση της τρόικας, τα σενάρια που "πέφτουν" στο τραπέζι για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος αυξάνονται και πληθύνονται.

Σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal θέλει το Βερολίνο να αλλάζει την πάγια στάση του προς το ζήτημα περί επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η Γερμανία φέρεται να αναδιπλώνεται και να προτίθεται να προβεί σε συμβιβαστικές κινήσεις, έτσι ώστε η έγκριση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα να πραγματοποιηθεί άμεσα. Με απλά λόγια το Βερολίνο φέρεται να βάζει τέλος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη συμφωνία για επιπλέον στήριξη στη μία εκ των PIGS.

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέχρι πρότινος στάση της Γερμανίας όριζε την συμμετοχή των ιδιωτών κάτοχων ελληνικών ομολόγων σε οποιαδήποτε λύση του ελληνικού ζητήματος.

«Η παραδοχή του Βερολίνου ότι πρέπει να δανείσει περισσότερα χρήματα, ακόμη και χωρίς βραχυπρόθεσμη εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων, θα συμβάλει στην άρση του ευρωπαϊκού αδιεξόδου για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, προτού η υπερχρεωμένη χώρα να μην ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου», αναφέρει η WSJ που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις.

Γιούνκερ: Έως τα τέλη Ιουνίου η επίλυση του ελληνικού προβλήματος

Την ίδια στιγμή,  έως τα τέλη Ιουνίου είναι το χρονικό περιθώριο που δίνει ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επίλυση του ελληνικού προβλήματος, όπως δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο, κ. Νικολά Σαρκοζί.

Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι τα πορίσματα θα βγουν, ύστερα από την αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα, ενώ απέκλεισε την πρόταση συνολικής αναδιάρθρωσης των χρεών της Ελλάδας.  «κόμη είναι πολύ νωρίς για να έχουμε οριστικές απαντήσεις πριν από τα πορίσματα της τρόικας» δήλωσε ο Βέλγος αξιωματούχος συμπληρώνοντας πως η έκθεση της τρόικας αναμένεται «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

«Περιμένουμε την τελική κρίση. Η θέση τους θα ορίσει εν μέρει την δική μας θέση» επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ και συμπλήρωσε: «Κατά συνέπεια είναι πολύ νωρίς. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το ελληνικό πρόβλημα μέχρι τα τέλη Ιουνίου»

Ως προς τις συζητήσεις περί haircut και στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες ομολογιούχοι, ο ίδιος δήλωσε διπλωματικά: «Το πρόβλημα της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα θα εξεταστεί με την απαιτούμενη προσοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου