Στην κυβέρνηση χρεώνουν οι τραπεζίτες το κλίμα πανικού που έχει δημιουργηθεί και πάλι στην οικονομία. Όπως και πέρσι, που οι φήμες για την επιστροφή στη δραχμή έδιναν κι έπαιρναν, έτσι και φέτος. Με τη διαφορά ότι κάθε φορά που πρόκειται να πάρουμε την κάθε δόση, δημιουργείται άσχημο κι επιβαρυντικό κλίμα.
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε τηλεοπτική εκπομπή στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι η χώρα έχει διαθέσιμα μέχρι τις 15 Ιουλίου και μετά θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών που περνούν το μήνυμα της ανησυχίας στη κοινή γνώμη και τα συνεχή αρνητικά πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, ακόμα και οι δηλώσεις Γιούνγκερ ότι το ΔΝΤ μπορεί να μην καλύψει τη συμμετοχή του για την πέμπτη δόση των 12 δις. έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στη κοινή γνώμη.Τραπεζικές πηγές και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος κάνουν λόγο για κινήσεις πανικού εκ μέρους των μικροκαταθετών, που αν συνεχιστεί το κλίμα ανασφάλειας μπορεί να έρθει και η κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος κι όλα αυτά στο όνομα μίας ανεξήγητης επικοινωνιακής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταθέτες έχουν κάνει αναλήψεις περί το 1 δις. ευρώ την περασμένη εβδομάδα και πως στις τράπεζες υπάρχουν διπλές βάρδιες για να γεμίζουν με χρήματα τα ATM's! Τα ποσά που <<σήκωσαν>> οι καταθέτες -στην πλειονότητά τους συνταξιούχοι και μικροκαταθέτες- ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με τα ποσά των αναλήψεων να κυμαίνονται από 2-3.000 μέχρι 10 -15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, τον Μάιο οι εκροές καταθέσεων υπολογίζονται σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες περισσότερα από 50 δις. ευρώ, με κατεύθυνση στο εξωτερικό και κυρίως στην Κύπρο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο ότι η Κύπρος έχει πληθωρισμό λόγω της αύξησης των καταθέσεων στις τράπεζες της Μεγαλονήσου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου