Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τα "έδωσε όλα" ο Παπανδρέου - "Όχι"... σε όλα ο Σαμαράς

Τα "έδωσε όλα" ο Παπανδρέου - "Όχι"... σε όλα ο Σαμαράς
(upd 2) Μέχρι και συμφωνία για τα πρόσωπα του οικονομικού επιτελείου πρότεινε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Σαμαρά προκειμένου να κερδίσει τη συναίνεση του, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρχηγούς να συμφωνήσουν κατ' αρχήν σε τέσσερις βασικούς στόχους, μεταξύ των οποίων και η παραμονή στην ΟΝΕ. Μάλιστα,  ζήτησε τη συναίνεση του κ .Σαμαρά στα μέτρα για την επίτευξη των στόχων και του πρότεινε να συμφωνήσουν από κοινού ακόμη και για νέα πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαμαράς του απάντησε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέτυχε και ότι τώρα ζητά από τη ΝΔ να γίνει συνυπεύθυνη στην αποτυχία.

Παπανδρέου: Το 2013 οι εκλογές - Ανοιχτή η πρόσκληση εθνικής συνεννόησης
Την ανάγκη συναίνεσης, ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο. Κλείνοντας το θέμα των πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις, ακόμα και σε κυβερνητική συνεργασία.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι απαιτούνται συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, τη δημιουργία πρωτογενών ελλειμμάτων, τη μείωση του Δημόσιου τομέα, όπως και γενναίες αποκρατικοποιήσεις.

Σαμαράς: Ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον αν πειστεί η Τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα!
Δεν ήταν, λοιπόν, η δική μας διαφωνία ως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Και, ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από δω και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε.
Μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο.
Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή. Το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η Οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται
έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.
Πρόκειται για το Ζάππειο-ΙΙ, που το παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πριν τρεις εβδομάδες. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό Σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του Σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την Επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του Μνημονίου. Με έμφαση το ξαναλέω: στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις.
Γιατί το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε πια είναι πώς θα επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους του Μνημονίου.
Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την Οικονομία και διαλύει την Κοινωνία. Δεν προσυπογράφουμε μια Πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει. Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας.
Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την Ελληνική Οικονομία;
Διέξοδος για την Ελλάδα υπάρχει: Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να αναπνεύσει η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε από την κρίση.

Τσίπρας: Ο Πρωθυπουργός δεν εξήγησε γιατί εκεί που απέτυχε χθες θα επιτύχει αύριο

Εκβιασμένη συναίνεση δεν υπάρχει, διαμήνυσε ο επικεφαλής της Κ. Ο. Του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου ότι οδήγησε τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση και τώρα εμφανίζεται σαν να ανέλαβε χθες την εξουσία «νίπτοντας τας χείρας του».
Ο Πρωθυπουργός ζητεί αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου, πρόσθεσε, την ώρα που όπως είπε, δεν εξηγεί γιατί εκεί που απέτυχε χθες θα επιτύχει αύριο.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν είναι ικανή να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων του λαού..συνεπώς είναι μια κυβέρνηση που όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για την κοινωνία».
Ερωτηθείς σχετικά με τα περί δημοψηφίσματος, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει θέσει επανειλημμένα σε μια κατεύθυνση όμως που το διακύβευμά του θα βοηθά το λαό να προχωρήσει. «Ο κ. Δασκαλόπουλος έβαλε την έννοια του δημοψηφίσματος με ένα ερώτημα που το μόνο που εξυπηρετεί είναι τους ίδιους τους δανειστές», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Παπαρήγα: Ασκήθηκε τρομοκρατική ιδεολογική βία

Σε όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαφώνησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας χαρακτηριστικά «εμείς είμαστε εδώ και οι άλλοι απέναντι».
Σε συνέντευξή της, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Παπαρήγα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιδιώκει συνευθύνη στην διαπραγμάτευση του με την τρόικα, αναγνώρισε ότι ο δρόμος για τη χώρα είναι σύνθετος και δύσκολος, μίλησε για τρομοκρατική ιδεολογική βία, ενώ δεν απέκλεισε να γίνουν πρόωρες εκλογές ούτε και ένα «εκβιαστικό», όπως είπε, δημοψήφισμα.
Ακόμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για υπαρκτή κρίση που δεν τη δημιούργησε το μνημόνιο αλλά πέτυχε να χαθούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις και τόνισε ότι σήμερα επείγει η ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, καλώντας τον λαό να μην παγιδευτεί σε συμβιβασμούς με την απειλή της χρεοκοπίας.
Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για συνεργασίες και εφεδρείες που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα που μπορεί να καρατομήσει και τα παιδιά του.

Δεν τα βρήκανε!... O Παπανδρέου προχωρά μόνος του...- Στο "R" οι δηλώσεις των αρχηγών

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που σημαίνει ότι η πέμπτη δόση και οι πολιτικές εξελίξεις είναι στον αέρα.. Εξερχόμενος του Μεγάρου της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο κ. Γ. Καρατζαφέρης άφησε ξεκάθαρους υπαινιγμούς ότι δεν υπήρξε συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ., ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία" και πρόσθεσε : "Η καρέκλα δυστυχώς κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα". Πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς τορπίλισε τη συνάντηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον πρόεδρο της ΝΔ πως είναι "ανοικτός σε όλα"."Προχωρώ μόνος μου και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του" φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στον Αντώνη Σαμαρά.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν συναινεί στην πολιτική του μνημονίου την οποία θεωρεί λανθασμένη. Επιπλέον επανάλαβε τις θέσεις που είχε παρουσιάσει στο «Ζάππειο 2» και επέμεινε ότι η λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Παράλληλα απέρριψε πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για οικουμενική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι πέραν των άλλων είναι αντισυνταγματική.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει δηλώσεις αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς από τα γραφεία της ΝΔ, στη λεωφόρο Συγγρού.
Για το συμβούλιο θα εκδοθεί ανακοινωθέν από την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου θα διαπιστώνονται τα συμπεράσματα της συνάντηση.
Η γγ του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της έκανε λόγο για ιδεολογική τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν και εκβιαστικά διλήμματα από την πλευρά της κυβέρνησης που έχουν μόνο σκοπό την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Παράλληλα, μίλησε για διαρκή χρεοκοπία του λαού, ο οποίος οφείλει να συμπορευθεί με το ΚΚΕ, για να υπερασπισθεί τα συμφέροντά του.
Σημειώνεται ότι στο ενδιάμεσο της σύσκεψης ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων μόνο – ήτοι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαράς, η γενική γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της Κ.Ο του Συ.Ριζ.Α, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Παπούλιας, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι απαιτείται να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, καθώς και να στοχεύουν στην προστασία των οικονομικά αδυνάτων.
Στη συνέχεια οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν (μέχρι τις 13:15) για όλες τις πτυχές της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα από τους υπουργούς Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών Δ.Δρούτσα. Ακολούθως, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισαν τη σύσκεψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπούλιας είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και ότι είναι ιστορικό καθήκον να συνεννοηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου