Τη λύπη της για την αποτυχία να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση χρέους εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες ήρθε από τον αρμόδιο Επίτροπο, Ολι Ρεν. Σε γραπτή του δήλωση όχι μόνο εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ναυάγιο της κρίσιμης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά άσκησε εκ νέου πιέσεις για συναίνεση, στέλνοντας ακόμη ένα τελεσίγραφο στην Αθήνα: «ο χρόνος σας τελειώνει» προειδοποιεί.Ο κοινοτικός επίτροπος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας για στήριξη στο κοινό πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ. «Θα πρέπει να βρεθεί σύντομα συμφωνία. Ο χρόνος εξαντλείται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν. Τι ζητάει κοινώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει συμφωνία. Η επιμονή των Βρυξελλών για συναίνεση προκαλεί ερωτήματα, καθώς ΠΟΥΘΕΝΑ στο μνημόνιο δεν υπάρχει όρος πως η αντιπολίτευση πρέπει να συμφωνεί με τα μέτρα ώστε να εκταμιεύονται οι δόσεις του δανείου, ενώ ξεκάθαρα αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.
Σύμφωνα με το Φιλανδό επίτροπο «είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση και να υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος.
Το εύρος της πρόκλησης αποτελεί τεστ για την ελληνική κοινωνία συνολικά και για το λόγο αυτό απαιτεί τη συμβολή όλων των κομμάτων και των πολιτών», καταλήγει.
Την ίδια ώρα, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικόλα Σαρκοζί νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ εμμένει στην απόρριψη της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και πιέζει για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά και πλήρως το πρόγραμμα», τονίζει στην εφημερίδα «Aachener Zeitung“ (έκδοση Σαββάτου). «Είναι πολύ σημαντικό να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να ανοίξει σταθερά ο δρόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Γερμανίας «να προχωρήσει η Ελλάδα στην πορεία της οικονομικής προσαρμογής και να είναι ένας σταθερός εταίρος στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου