Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Die Welt: Η Γερμανία θέλει αναδιάρθρωση αλλά είναι μόνη

Μετά από ένα τριήμερο έντονων παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων και το περιβόητο δημοσίευμα...
 
Die Welt: Η Γερμανία θέλει αναδιάρθρωση αλλά είναι μόνη
του γερμανικού περιοδικού Spiegel, περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή άμεσα, η εφημερίδα Die Welt,  επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει αναδιάταξη του ελληνικού χρέους μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ομολογιακών οφειλών της Ελλάδας.
Για να γίνει αυτό απαιτείται η ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερες προθεσμίες εξόφλησης, τονίζεται. «Για τους επενδυτές μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα μόνον εάν συνέπραττε και η ΕΚΤ. Αλλά εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα».

Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα, η πρόταση του Βερολίνου δε φαίνεται να έχει πολλούς υποστηρικτές. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δε θέλουν να ακούσουν για αναδιάρθρωση, σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με την Die Welt, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έχει λάβει στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης. Ζητά επίσης τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, με δεδομένο ότι αυτά συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αθήνα ζητά δύο χρόνια παράταση, από το 2014 στο 2016, προκειμένου να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε ποσοστό κάτω του 3%.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων διαπιστώνουν ότι έχει μειωθεί ο «μεταρρυθμιστικός ζήλος» των Ελλήνων. Για το λόγο αυτόν πολλοί αμφισβητούν για το εάν έχουν νόημα περαιτέρω υποσχέσεις των Ελλήνων για νέα μέτρα λιτότητας, καθώς τα προηγούμενα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν έχουν ούτε κατά προσέγγιση εφαρμοσθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου