Μόνο χορούς στην πλατεία Συντάγματος δεν έστησαν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών μόλις ανακοίνωσαν ότι το ελληνικό ΑΕΠ, έπειτα από πολλούς μήνες αυξήθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο. Θετική πράγματι εξέλιξη αλλά το γεγονός ότι η ανάπτυξη είναι ακόμη αρνητική, στο -4,8% σε σχέση με πέρυσι, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγύρια. Βέβαια, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να χαίρεται που σε μια εβδομάδα κατάφερε να κάνει… σύμμαχό του το περιοδικό «Der Spiegel». Μόλις οι Γερμανοί έμαθαν για το ελληνικό ΑΕΠ μόνο ύμνους στην Ελλάδα δεν έκαναν.
“Η Ελλάδα εκπλήσσει την Ευρώπη με ένα ελάχιστο συν. Εντελώς απροσδόκητα, η Ελλάδα, το πιο αξιοθρήνητο παιδί της Ευρώπης, πέτυχε αύξηση της οικονομίας της κατά 0,8% το πρώτο τετράμηνο του 2011, ενώ η συμπάσχουσα από χρέη Πορτογαλία σημείωσε μείωση κατά 0,7%», αναφέρεται στο δημοσίευμα..
Βέβαια, το περιοδικό λέει ότι η αύξηση αυτή είναι απόρροια της γενικότερης ανόδου της ευρωζώνης (1,6%) που οφείλεται σε πρώτη γραμμή σε δυο εθνικές οικονομίες «βαρέων βαρών» : τη γαλλική και τη γερμανική.
Τα χαμόγελα, πάντως, πάγωσαν μόλις ο Ολι Ρεν ανακοίνωσε τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Μακριά από τους αισιόδοξους στόχους της κυβέρνησης και της τρόικας οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι αν δε ληφθούν νέα μέτρα το έλλειμμα θα εκτιναχθεί καθώς στο μέτωπο της είσπραξης φόρων η κατάσταση είναι δραματική.
“Εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, το έλλειμμα φέτος θα υποχωρήσει μόνο κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή από το 10,5% του ΑΕΠ το 2010 στο 9,5% φέτος και στο 9,3% το 2012”, λέει η Κομισιόν πιέζοντας ακόμη περισσότερο την Αθήνα για σκληρή λιτότητα
Παράλληλα, η Κομισιόν βλέπει ύφεση 3,5% φέτος, μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης (3%), αλλά το 2012 αναμένει επιστροφή σε ανάκαμψη 1,1% η οποία θα έρθει κατά κύριο λόγο από τις εξαγωγές. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό περίπου 6% κατά μέσο όρο την περίοδο 2011-2012, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών πιθανώς θα αρχίσουν να ανακάμπτουν με ταχύτερο ρυθμό. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο περίπου 8% του ΑΕΠ το 2011 και περαιτέρω, στο 6% του ΑΕΠ το 2012.
Η έκθεση της Κομισιόν έρχεται λίγες ημέρες πριν την τελική αξιολόγηση της τρόικας η οποία κι αυτή αναμένεται να είναι αρνητική για την Ελλάδα. Ετσι, δεν έχουν κοπάσει ακόμη οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με το Blooomberg σε δημοσκόπησή του να λέει ότι το 85% των ερωτηθέντων βλέπουν αναδιάρθρωση. Αλλά και η Σλοβακία μας καλεί να βγούμε από την ευρωζώνη ενώ χαρακτηριστική είναι η ανοικτή επιστολή που απευθύνει ο διευθυντής της εφημερίδας Ηandelsblatt, ο οποίος καλεί τον Γ. Παπανδρέου να παραδεχτεί ότι η χώρα έχει ουσιαστικά φτάσει στα όρια στάσης πληρωμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου