Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Mπορεί το ΔΝΤ να μην εκταμιεύσει τη δόση στην Ελλάδα... - Ραγδαίες εξελίξεις


(upd 2) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ΕΕ και το ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας τις τελευταίες ώρες, ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Καταιγιστικές είναι και οι δηλώσεις των πάσης φύσεως αξιωματούχων σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση για να δοθεί ένα τέλος στην πρωτοφανή για τα δεδομένα της ευρωζώνης κρίση.
Ο πρόεδρος του  Eurogroup Jean-Claude Juncker άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει το ΔΝΤ την επόμενη δόση  για την Ελλάδα. "Εάν οι Ευρωπαίοι λάβουν γνώση ότι η εκταμίευση του ΔΝΤ στις 29 Ιουνίου δεν είναι  λειτουργικά δυνατή, τότε το ΔΝΤ αναμένει από τους Ευρωπαίους να μπουν στη θέση του ΔΝΤ  και να αναλάβουν αυτοί τη δόση του", δήλωσε ο Juncker σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα, πληροφορίες που έρχονται από πηγές των Βρυξελλών κάνουν λόγο ότι το ΔΝΤ ζήτησε από την ΕΕ κατέθεση εγγυήσεων για την εκταμίευση των δόσεων. 
«Δεν είμαι εκπρόσωπος του ΔΝΤ, όμως οι κανόνες λένε ότι μπορούν να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση μόνο αν υπάρχουν οικονομικές εγγυήσεις για περίοδο 12 μηνών», τόνισε ο Juncker.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται δεκαετή περίοδο προσαρμογής πριν αποδώσουν πλήρως οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
"Να αντιληφθείτε την προσαρμογή της Ελλάδας σε όρους δεκαετίας", είπε ο Blanchard σε συνέντευξή του στο Reuters. "Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα χρόνων, θα εκπλαγώ αν θα μπορέσουμε να ξέρουμε σίγουρα αν λειτουργεί (η προσαρμογή)".
Σύμφωνα με τον Blanchard, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη και δεν αποτελεί "τη μαγική λύση" για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας.
Υπάρχει "πραγματικά" πιθανότητα να αποφύγει η χώρα την αναδιάρθρωση, είπε. "Η αναδιάρθρωση συνοδεύεται από τον κίνδυνο της μετάδοσης", συμπλήρωσε.
Ελπίδες

Πάντως, αχνές ελπίδες παρέμβασης στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. Όλα δείχνουν, σύμφωνα με Έλληνες αναλυτές ότι οδεύουμε σε μία συνολική λύση. Μία λύση πακέτο, που για να δοθεί θα πρέπει πρώτα χώρες, όπως η Ελλάδα, να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το παζάρι για τη συναίνεση συνεχίζεται και γίνεται για να κατοχυρωθούν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και βεβαίως οι αποκρατικοποιήσεις.
Ακόμα και τα “γεράκια' της παγκόσμιας οικονομίας, όπως ο Νουριέλ Ρουμπίνι δεν βλέπουν πια χρεοκοπία της Ελλάδας, αποκαλώντας απερίσκεπτους όποιους μιλούν σχετικά. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα γίνει μία ήπιας μορφής αναδιάρθρωση με χαμηλότερο επιτόκιο, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στη χώρα μας να επιστρέψει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Με δήλωσή της χθες και η πλέον αυστηρή κριτής της Ελλάδας η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη χρονικού περιθωρίου στις αδύναμε χώρες να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά της. Επίσης, οι Γερμανικοί Financial Times “δοξάζουν” σήμερα σε άρθρο τους την υπερπροσπάθεια της Ελλάδας να μειώσει τα ελλείμματα, τη στιγμή που η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον, δήλωνε από το Παρίσι ότι είναι καλό σήμα για τις αγορές το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, η δήλωση της Κίνας, αλλά και άλλων ασιατικών να προχωρήσουν στην αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων ελίναι μία εξέλιξη που προκαλεί αισιοδοξία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες αδύναμες χώρες. Το spread στη 10ετία υποχωρεί κάτω από τις 1.390 μονάδες, ενώ ανάκαμψη επιχειρείται στο ευρώ που ενισχύεται πάνω από το 1,41.
Σόιμπλε
Για τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ο Σόιμπλε τάχθηκε κατά μίας τέτοιας πιθανότητας τονίζοντας ότι εμπεριέχει σοβαρότατους κινδύνους, όπως άμεση ωρίμανση του συνόλου των δανείων, καθώς και αρνητική επίδραση στην ελληνική φερεγγυότητα.
«Ένα σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους έχει υψηλούς κινδύνους. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση ωρίμανση του συνόλου των δανείων, με τις αντίστοιχες συνέπειες για την ελληνική φερεγγυότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Σημειώνεται πως χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε πως εξετάζει ένα μηχανισμό αναδιάταξης του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, χωρίς μείωση της ονομαστικής αξίας των ομόλογων.
Η ήπια αυτή αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους, έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα και αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου.
Βροντερό "όχι" σε ελληνικό haircut από Λαγκάρντ
Η υποψήφια για διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν ως επικεφαλής του ΔΝΤ υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετη σε ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και διαψεύδει τα σχετικά σενάρια.
"Μπορώ να σας κοιτάξω κατάματα και να πω: Το ζήτημα δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων», υπογραμμίζει η κ. Λαγκάρντ στο εβδομαδιαίο περιοδικό STERN που κυκλοφορεί την Πέμπτη.
Η Γαλλίδα υπουργός διαψεύδει ότι έγινε σχετική συζήτηση στη μυστική συνεδρίαση του Λουξεμβούργου πριν από τρεις εβδομάδες και ερμηνεύει τη σχετική σεναριολογία περί "haircut" λέγοντας ότι το ζητούν πολλοί ειδικοί, "επειδή θέλουν να κερδίσουν χρήματα".
Η κ. Λαγκάρντ διαπιστώνει ότι η Ελλάδα "έχει μεν σημειώσει πρόοδο, αλλά πολλά από όσα υποσχέθηκαν πριν από ένα χρόνο, δεν τα έχουν ξεκινήσει ακόμα. «Θα πρέπει να προχωρήσουν αυστηρότερα και ενεργητικότερα", γιατί τώρα το κυριότερο είναι: ‘Δράση, δράση, δράση», λέει χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.
Ρομπάϊ: "Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία"
"Θα κάνουμε τα πάντα... ώστε αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία", δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επισημαίνοντας ότι είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Παράλληλα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι στη Σύνοδο των G8 δεν θα διαπραγματευθούμε το νέο πακέτο βοήθειας γιατην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου