Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Απολύσεις... μέσω ΑΣΕΠ

Το παράθυρο των απολύσεων στο Δημόσιο άνοιξε για πρώτη φορά χθες Δευτέρα ο υπουργός...
 
Απολύσεις... μέσω ΑΣΕΠ
Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5», όπου προανήγγειλε το νέο σύστημα μετατάξεων μέσω αξιολόγησης από το ΑΣΕΠ για χιλιάδες υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τράπεζες και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν τάσσεται υπέρ ούτε των τυφλών μετατάξεων ούτε των τυφλών απολύσεων, γι' αυτό πρέπει να περάσουμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης και το μόνο όργανο που μπορεί να αναλάβει το βάρος αυτής της ευθύνης ώστε να υπάρχουν εχέγγυα αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας είναι το ΑΣΕΠ».

«Κάποιοι θα κοπούν αν δεν αξίζουν πράγματι να δουλεύουν στον δημόσιο τομέα, δεν θα πρέπει να συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Υπολογίζεται ότι συνολικά υπηρετούν στον ευρύτερα δημόσιο τομέα 130.000 υπάλληλοι και ότι η επιταγή της τρόικας που τέθηκε μετ' επιτάσεως στον υπουργό Οικονομικών στο Λουξεμβούργο είναι το ένα τρίτο, δηλαδή περίπου 45.000, να απολυθούν.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού κράτους είναι πως δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρονια ένα σύστημα αξιολόγησης, άρα κανείς δεν φροντίζει ή δεν έχει κάποιο κίνητρο να αποδίδει όλο και καλύτερα. Άπαξ και αυτό το σύστημα εγκατασταθεί, συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας, τα κριτήρια που θα διαμορφώσουν την αξιολόγηση των υπαλλήλων, αν και ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί στο σύνολό τους, θα είναι τα χρόνια υπηρεσίας τους, ο κλάδος, οι τίτλοι σπουδών, η οικογενειακή κατάσταση, αλλά και στοιχεία από τον προσωπικό τους φάκελο που είναι η αποδοτικότητά τους στην υπηρεσία και το πειθαρχικό τους μητρώο.

Στη συνέχεια το ΑΣΕΠ θα εξετάζει την αντιστοίχηση που μπορεί να υπάρξει μεταξύ των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του υπαλλήλου και των απαιτήσεων που έχει η νέα θέση στην οποία θα μεταταχθεί.

Στο μεταξύ δημοσιεύματα που εμφανίζουν την τρόικα να έχει ζητήσει απολύσεις, διέψευσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής υπογραμμίζοντας:

«Δεν κινδυνεύουν οι μόνιμοι υπάλληλοι με απολύσεις, δεν συζητάμε κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει και το Σύνταγμα το οποίο σαφώς κατοχυρώνει τη μονιμότητά τους. Εκείνο που συζητάμε είναι σχετικά με τις μετατάξεις, οι οποίες όπου προκύψουν θα γίνονται έπειτα από αξιολόγηση».

Ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις που θα καταργηθεί η υπηρεσία θα γίνουν μετατάξεις και αξιολογήσεις από το ΑΣΕΠ. «Αν κάποιος υπάλληλος δεν παράγει και είναι αποδεδειγμένα βάρος για την ίδια την υπηρεσία, ποιος θα ήθελε να συνεχίσει να πληρώνεται;», αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπληρώνοντας ότι αυτό «δεν είναι απόλυση, είναι μια ορθολογιστική και δίκαιη διαδικασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου