Περίπου 50 προσφυγές εναντίον του ευρωπακέτου διάσωσης έχουν κατατεθεί από Γερμανούς πολίτες τους τελευταίους δώδεκα μήνες στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Μια από αυτές ανήκει στον συνταξιούχο πρώην τραπεζίτη Ζίγκφριντ Χίλντεμπραντ.
Ο 71χρονος συνταξιούχος είναι κατηγορηματικός: «Εάν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την οποία στηρίζω επί της αρχής, σημαίνει ότι ορισμένες χώρες μεταφέρουν τα χρέη τους σε άλλες χώρες – μέλη, τότε για μένα αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Εντέλει βλάπτει την ευρωπαϊκή ιδέα».
Αυτό ακριβώς προκάλεσε το ευρωπακέτο διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, υποστηρίζει ο πρώην τραπεζίτης: «Η ευρωπαϊκή συνθήκη έχει σαφείς κανόνες. Καμία χώρα δεν αναλαμβάνει τα χρέη άλλης. Με το πακέτο στήριξης παραβιάστηκε ο κανόνας αυτός και αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε».
«Δεν είμαι ευρωσκεπτικιστής»
«Έτσι αποφάσισε να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Αν και είχε επαφές με γνωστούς Γερμανούς ευρωσκεπτικιστές, αποφάσισε να κινηθεί μόνος του γιατί «πρόκειται για δύσκολα νομικά κείμενα. Ο απλός πολίτης μετά δυσκολίας μπορεί να κατανοήσει τι ακριβώς γράφουν».
Γι΄ αυτό και συνέταξε ο ίδιος την προσφυγή, διατυπωμένη απλά για να την καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Εξάλλου ο ίδιος δεν είναι ευρωσκεπτικιστής. Η ΕΕ και το ευρώ έχουν ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τη Γερμανία, όπως λέει, για παράδειγμα στην κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών. Επίσης, τονίζει, ο ίδιος δεν πίστευε ποτέ στο μύθο του τεμπέλη Νοτιοευρωπαίου. Για την κρίση δεν ευθύνεται ούτε ο Γερμανός, ούτε ο Έλληνας, ούτε ο Πορτογάλος φορολογούμενος, αλλά «οι επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει τώρα να παραιτηθούν από ένα μέρος των αξιώσεών τους».
Γερμανικό χρέος και μόνιμος μηχανισμός
«Στο στόχαστρο του κ. Χίλντεμπραντ δεν βρίσκεται όμως μόνον το ευρωπακέτο διάσωσης αλλά και το ολοένα αυξανόμενο χρέος της Γερμανίας. Εδώ και δυο χρόνια είναι επικεφαλής μιας υπερκομματικής πρωτοβουλίας που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τους κινδύνους του ανεξέλεγκτου κρατικού χρέους. Μεταξύ άλλων διοργανώνει διαλέξεις και παρέχει ενημέρωση μέσω του ίντερνετ και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ενώ έχει στείλει ουκ ολίγες επιστολές και προς την γερμανίδα καγκελάριο.
Όσον αφορά την προσφυγή του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο: απερρίφθη χωρίς καμία αιτιολόγηση. Ο Ζίγκφριντ Χίλντεμπραντ ετοιμάζει τώρα δεύτερη προσφυγή, αυτή τη φορά εναντίον του μόνιμου μηχανισμού στήριξης επί του οποίου καλείται να αποφασίσει το γερμανικό κοινοβούλιο το ερχόμενο φθινόπωρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου