Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Μπλόκο της ΕΕ στις εισαγωγές από την Κίνα

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΔΗΣΗ....(ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΓΙΑΤΙ!!!)
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλει αύξηση των δασμών στις εισαγωγές γυαλιστερού χαρτιού από την Κίνα για μια περίοδο πέντε ετών. Είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες λαμβάνουν τέτοια μέτρα για την αντιμετώπιση των κρατικών κινεζικών επιχορηγήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να επιβληθούν δασμοί και σε άλλους τομείς δραστηριότητας.

Η ΕΕ, σε μια κίνηση που αναμένεται να αναστατώσει το Πεκίνο, ανακοίνωσε ότι επιβάλλει δασμούς ανώτατου ύψους 12% για να αντιμετωπίσει τις επιχορηγήσεις από το κινεζικό κράτος που θεωρεί παράνομες και επιζήμιες για τις ευρωπαϊκές χαρτοβιομηχανίες, καθώς και δασμούς ύψους έως και 35,1% για να αντισταθμίσει τις «αθέμιτες τιμολογήσεις» των κινέζων εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου. Οι δασμοί αυτοί είχαν εγκριθεί από τα κράτη-μέλη τον Μάρτιο.

Αν και ο συγκεκριμένος τομέας θεωρείται μικρός, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε κινεζικό χαρτί καλής ποιότητας αξίας μόλις 130 εκατ. ευρώ το 2009 για να τυπωθούν μπροσούρες και βιβλία με γυαλιστερό χαρτί, η απόφαση ίσως αποτελεί το έναυσμα μιας ευρύτερης διμερούς διένεξης, καθώς η ΕΕ έχει προαγγείλει ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά τις επιχορηγήσεις της Κίνας που θεωρεί ότι προωθούν έναν «αθέμιτο» ανταγωνισμό με τις βιομηχανίες της.

«Είναι η πρώτη φορά που παίρνουμε μέτρα εναντίον της στρατηγικής και στοχευμένης επιχορήγησης μιας συγκεκριμένης βιομηχανίας από μέρους της κινεζικής κυβέρνησης», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζον Κλάνσι. Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο περιφρονεί τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τους κανόνες για το διεθνές εμπόριο.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ κατηγόρησε την κινέζικη κυβέρνηση ότι επιχορηγεί «σχεδόν τα πάντα» και κάλεσε επανειλημμένα τις εταιρίες των κρατών-μελών της ΕΕ να παρουσιάσουν τις ζημιές που υφίστανται εξ αιτίας της πολιτικής του Πεκίνου. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δίστασαν να το κάνουν ανοικτά, υπό το φόβο ότι αυτό θα συνεπέφερε την επιβολή αντιποίνων από μέρους της Κίνας.

Η Κίνα ενδέχεται να αμφισβητήσει τους δασμούς που επέβαλλε η ΕΕ προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Τον Μάρτιο, το Πεκίνο είχε καταγάγει μια σημαντική νίκη στον ΠΟΕ, όταν κρίθηκε πως οι ΗΠΑ παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες για το εμπόριο επιβάλλοντας διπλούς δασμούς σε ορισμένα κινεζικά αγαθά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου