Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η μεταστροφή του Σόιμπλε και η επιστροφή ενός... άλλου Ζισκάρ


Πληθώρα εκπλήξεων από νυν και πρώην αξιωματούχους με τις «θέσεις» για το χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους
Η μεταστροφή του Σόιμπλε και η επιστροφή ενός... άλλου Ζισκάρ



Πέρα από την αποκάλυψη Γιούνκερ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να αποφασίσει την εκταμίευση της 5ης δόσης του ελληνικού δανείου - στο μέτρο που του αναλογεί, στο ένα τρίτο του συνολικού δανείου δηλαδή - η μείζονα εξέλιξη της χθεσινής ημέρας είναι η ξαφνική αλλαγή πλεύσης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους, ότι εκείνο που προέχει είναι η τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην Ελλάδα και ότι εν πάση περιπτώσει οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας».

Σε συνέντευξή του που δημοσίευσε χθες η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt της Γερμανίας ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της χώρας». Σαν να είχε μόλις διαβάσει το κύριο άρθρο της γαλλικής «Le Monde» ο γερμανός υπουργός, που υποστηρίζει ότι το πρόβλημα τις Ευρώπης δεν είναι οικονομικό ή δημοσιονομικό, αλλά πολιτικό, αφού η «κακοφωνία» των δηλώσεων δίνει την εντύπωση όχι μιας Ευρώπης που φροντίζει για το κοινό της νόμισμα και για τα συμφέροντά της, αλλά για ένα ετερόκλητο σύνολο πολιτικών ηγετών που ενδιαφέρονται μόνο για τα μικροπολιτικά - διάβαζε εκλογικά - συμφέροντά τους.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα»
, δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κάνοντας αναφορά στον τομέα των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα, καθώς και στο ηλεκτρικό της δίκτυο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Ενα σενάριο αναδιάρθρωσης συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους», λέει, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση απαίτηση εξυπηρέτησης όλων των δανείων με τις ανάλογες συνέπειες για την ικανότητα πληρωμών της χώρας.

Μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει «ακόμη πιο δραματικές συνέπειες από την πτώχευση της Lehman Brothers», προειδοποιεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, αίσθηση έκανε άρθρο του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ, η οποία αντιτίθεται σταθερά στην προοπτική μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κρατά «κρυφά χαρτιά» σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει την απευκταία κατά τα άλλα λύση της αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις (πρώην και νυν) στελεχών της ΕΚΤ που χαρακτηρίζουν «σενάριο τρόμου» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποσκοπούν στη «χαλιναγώγηση της Ελλάδας» και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα ανακοίνωσαν τα επιπρόσθετα μέτρα», αναφέρει στο πρακτορείο ο οικονομολόγος της Citigroup στο Λονδίνο Γιούργκεν Μίτσελς.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη έτοιμα «εναλλακτικά σενάρια» σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση οδηγηθεί σε ήπια ή πιο «άγρια» αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτό διότι «οι κανονισμοί της τράπεζας είναι λιγότερο σαφείς και λένε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει την εγγύηση της ΕΚΤ αν κριθεί απαραίτητο», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg από την ΕΚΤ, χωρίς όμως να τις κατονομάζει, μία από τις λύσεις που βρίσκει σύμφωνους πολλούς στη Φρανκφούρτη είναι η αγορά νέων ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ όταν λήξουν αυτά που έχουν ήδη εκδοθεί.

Οικονομικοί αναλυτές της Deutsche Bank και επενδυτικών κεφαλαίων εκτιμούν ότι η ΕΚΤ «θα ρίξει νερό στο κρασί της» επιτρέποντας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να αποφευχθεί το «απόλυτο χάος» της στάσης πληρωμών.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα έλεγε κανείς ότι απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να ακούσει τους... αγανακτισμένους πολίτες που συγκεντρώθηκαν, για δεύτερο συνεχόμενο απόγευμα χθες και παρά τη βροχή, στην πλατεία Συντάγματος και σε κεντρικά σημεία πολλών άλλων ελληνικών πόλεων. «Κάθε φορά που λαμβάνονται σε μια χώρα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα υπάρχουν κοινωνικές εντάσεις, αλλά σε τελευταία ανάλυση εναπόκειται στην πολιτική εξουσία να αποφασίσει, ακούγοντας την κοινωνία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο Βαν Ρομπάι.

Ο ευρωπαίος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται αποστολή στελεχών της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Αθήνα η οποία αξιολογεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και χαρακτήρισε «επιτεύξιμους» του δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι αν η ΕΕ «θα πράξει το παν ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών ή πιστωτικού επεισοδίου... Θα πράξει το παν για τη σταθερότητα του ευρώ».

Το «φάλτσο» του Ζισκάρ

Το «βραβείο» της μεγαλύτερης έκπληξης που προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις και τοποθετήσεις επωνύμων αξιωματούχων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, διεκδικεί η προτροπή του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και παραδοσιακού φίλου της Ελλάδας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν προς τους Ευρωπαίους να τιμωρήσουν την Ελλάδα αφήνοντάς την στο έλεος των χρεών της, αφήνοντάς την δηλαδή να χρεοκοπήσει.

Ο εμπνευστής ενός εκ των εμβληματικοτέρων συνθημάτων της δεκαετίας του 1970 «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία», ο άνθρωπος που υπέγραψε στο ίδιο τραπέζι με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ - με πολιτικά κριτήρια βεβαίως και όχι με οικονομικά... - δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».

«Οι χώρες που διαχειρίστηκαν με τρόπο άσωτο τα δημοσιονομικά τους θα έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση».
Απαντώντας σε ερώτημα για τις συνέπειες που θα είχε η πτώχευση ενός μέλους του ευρώ - και εν προκειμένω της Ελλάδας - ο ντ΄ Εστέν δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της».

Ο παλαίμαχος γάλλος πολιτικός αναγνωρίζει ότι «αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε» (εννοεί η χρεοκοπία), όμως εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι επιπτώσεις δεν θα είναι σοβαρές για την ευρωζώνη». Είπαμε: δεν είναι ο Ζισκάρ που ξέραμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου