Τρίτη 31 Μαΐου 2011

πασοκ ψηφiζεις;

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ(;) ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ



ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΡΤΖΕΛΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΝ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Είναι προφανές ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στην κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις που όπως φαίνεται θα καταλήξουν σε έναν ευρύ και δομικό ανασχηματισμό. Τώρα όπως ενημερώθηκαμε ο πρωθυπουργός βρίσκεται...
στο Καστρί. Δεν είναι μόνος του. Την πόρτα του σπιτιού του Γ. Παπανδρέου πέρασαν πριν από λίγο οι Ν. Αθανασάκης και η Ρ. Βάρτζελη. Και άρχισαν να χτυπούν τα πρώτα τηλέφωνα των υπουργών. Θα επανέλθουμε,...

''Κλείδωσε'' η συμφωνία - Σας γλιτώσαμε από το ''θάνατο'' της πτώχευσης τώρα θα ''πεθάνετε'' της πείνας''

- Ανταλλάγματα στο πακέτο των περίπου 60 δις ευρώ : Ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις στο Δημόσιο και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων - 20% κάτω ο πρώτος μισθός - Στα 6χρόνια οι συμβάσεις χρόνου
- Στη συναίνεση του Α.Σαμαρά στοχεύει η τρόικα που λέει ΝΑΙ στη μείωση του ΦΠΑ - Όχι από εφέτος λέει ο Γ.Παπακωσταντίνου -
- Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη συμφωνία με την Ελλάδα - Διαβάστε τι προβλέπει αναλυτικά
- ''Απογείωση'' +5,58% στο Χρηματιστήριο πέφτουν τα spreads

Το σχέδιο δεν περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, αφού όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών "φέτος χρειαζόμαστε έσοδα" και φαίνεται να η Ελλάδα πέτυχε να διατηρήσει στον χαμηλό συντελεστή 13% προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, κυρίως τρόφιμα, όπως ψωμί, γάλα, κ.ά.
Συφμωνία υπήρξε και για τις αποκρατικοποιήσεις και τονίζεται ότι δεν πρόκειται να "παραδοθεί σε ιδιώτες το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας".


Τα καλά νέα είναι πως όλα δείχνουν ότι δεν θα ''φαλιρίσουμε'' μέσα στο καλοκαίρι και πως θα πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου.
 
Σύμφωνα με τον ''βομβαρδισμό'' πληροφοριών από Αμερική και Ευρώπη, η γερμανική κυβέρνηση είπε το πολυπόθητο ''ναι'' στην διάσωση της Ελλάδας με νέο δάνειο αποσυνδέοντας το ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ με το πάγιο αίτημα τους για σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
 
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στις Βρυξέλλες έχουν έτοιμο, μετά τη γερμανική συναίνεση, το σωσίβιο-δάνειο των δεκάδων δισεκατομυρίων ευρώ, που θα μας γλιτώσει από ''πνιγμό'' τον Ιούλιο που τελειώνουν τα διαθέσιμα χρήματα στο Δημόσιο Ταμείο.
 
Το γερμανικό ΝΑΙ επιτάχυνε τις εξελίξεις σε σημείο που ο Α.Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, μίλησε ξεκάθαρα για επικείμενη συμφωνία με την Ελλάδα.
 
''Η τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα συνεχίζεται ακόμη.Έχει γίνει πρόοδος, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες'' ήταν οι πανηγυρικού χαρακτήρα δηλώσεις του.

Όμως και η τρόικα άνοιξε διάπλατο το δρόμο για την απαιτούμενη συναίνεση του Α.Σαμαρά, διαρρέοντας πως συμφωνεί στη μείωση του ΦΠΑ.
Όμως από το υπουργείο Οικονομικών λένε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση στο Φ.Π.Α από τώρα γιατί θα μειωθούν κατά πολύ τα έσοδα και το αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό για πιθανότατα το 2012, ίσως για να λειτουργήσει πολιτικά και ως ''δόλωμα'' για να αποσπάσουν τη συναίνεση του Α.Σαμαρά.

Στη συμφωνία αναφέρεται η ''εξαφάνιση''  για τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία θα χορηγούνται πλέον με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ η πρώτη αμοιβή για τους νέους θα είναι 20% χαμηλότερη από αυτή που προβλέπεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Διευθετήθηκε ο χρόνος εργασίας για τα εποχικά επαγγέλματα, ενώ αλλάζουν το διάστημα απασχόλησης στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και από 2+2 χρόνια, αυξάνεται στα 3+3+3.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πηγές από την κυβέρνηση Μέρκελ, η τρόικα φέρεται να συναινεί στη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και το νερό μπαίνει πλέον στο ''αυλάκι''.
 
Και έτσι ερχόμαστε στην άλλη όψη του νομίσματος, στα επώδυνα μέτρα που θέλοντας και μη θα πάρουμε ως αντάλλαγμα και που ανακοινώνονται την Πέμπτη, σχεδόν ταυτόχρονα με την έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για τη βιωσιμότητα ή μη του χρέους της.
 
Πάμε ολοταχώς προς νέα μέτρα λιτότητας και για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις που θα ελέγχονται από τεχνοκράτες της Ευρωπαικής Ένωσης.
 
Η ''κερκόπορτα'' της άλωσης του Δημοσίου που θα σημάνει και την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων ονομάζεται ΟΤΕ.
 
Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Deutsche Telekom βρίσκονται στο τελικό στάδιο και οι Γερμανοί θα αγοράσουν και το υπόλοιπο πακέτο μετοχών εαν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.
Ποιές είναι αυτές;
Άρση της μονιμότητας ακόμα και για τους ''παλιούς'' υπαλλήλους και ταυτόχρονα απολύσεις εως και 2.000 εργαζομένων και μειώσεις μισθών σε όσους απομείνουν.
 
Εαν η Deutsche Telekom πάρει όσα ζητάει, τότε υπάρχει κανείς που θα στοιχηματίσει πως θα ζητήσουν κάτι λιγότερο οι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τις επιχειρήσεις του Δημοσίου που θα πουληθούν;

Μίκης Θεοδωράκης και πανεπιστημιακοί σήμερα στα Προπύλαια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και προβληματισμού πραγματοποιούν στα Προπύλαια σήμερα το απόγευμα στις 7.00, οι πανεπιστημιακοί της χώρας με τη συμπαράσταση και συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη.

Την συγκέντρωση οργανώνει η Πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θ. Πελεγρίνης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ακόμη οι καθηγητές: Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η πρόσκληση στη συγκέντρωση δεν απευθύνεται μόνο στους πανεπιστημιακούς αλλά σε κάθε πατριώτη που θέλει να διατρανώσει την αντίθεσή του στην υποτέλεια της ελληνική κοινωνίας και την απαξίωση του δημόσιου πλούτου της Ελλάδας.

FT Deutschland: H Ευρώπη στην παγίδα των Ελλήνων...


Άρθρο των Peter Ehrlich και Wolfgang Proissl στην έκδοση της Δευτέρας της εφημερίδας Financial Times Deutschland, με τίτλο «Η Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη στην παγίδα των Ελλήνων» και υπότιτλο «Πολιτικοί και ΕΚΤ πιέζουν για συναίνεση στο νέο πρόγραμμα λιτότητας – Η αναδιάταξη δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων – Αποκλείεται η χρεοκοπία», αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ευρωζώνη αναζητεί όλο και πιο απελπισμένα τρόπο να αποτρέψει τη....
χρεοκοπία και την αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας. «Η κατάσταση είναι σοβαρή», παραδέχτηκε ο Επίτροπος Όλι Ρεν στο Spiegel. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα σε ένα νέο πολυετές πρόγραμμα βοήθειας, για το οποίο οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν πολλές παραχωρήσεις. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης γι’ αυτό το πρόγραμμα, όπως απαίτησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, για να μπορέσουν στη συνέχεια να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, πριν καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει οπωσδήποτε την επόμενη δόση, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να κηρύξει μη ελεγχόμενη πτώχευση. Μετά τη δήλωση Ρομπάι ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα, προκειμένου να αποτραπεί αδυναμία πληρωμών, και από την Καγκελαρία στο Βερολίνο ακούγεται τώρα ότι δεν θα επιτρέψουν να καταρρεύσει η χώρα.

Κύκλοι κεντρικών τραπεζών δηλώνουν ότι είναι πλέον θέμα των πολιτικών να λάβουν αποφάσεις. Οι κεντρικές τράπεζες συνηγορούν υπέρ ενός νέου προγράμματος βοήθειας έναντι αυστηρών όρων. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βέβαια θα προτιμούσε να έχει λίγο περισσότερο χρόνο για να εγκρίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η στάση του ΔΝΤ όμως δεν επιτρέπει καθυστέρηση.

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει μαζί με άλλες χώρες της Ευρωζώνης το ποσοστό του ΔΝΤ στην επόμενη δόση του δανείου ή να εγγυηθεί ή να αποφασίσει αύξηση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Παραμένει ασαφές ακόμα για τι ποσό πρόκειται. Μόνο το 2012 η Αθήνα θα χρειαστεί, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, 25 δισ. ευρώ, τα οποία τώρα θα πρέπει να εξευρεθούν διαφορετικά.
Αν η Ελλάδα επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να περιοριστεί η τρύπα χρηματοδότησης. Όπως δήλωσε ο Γιούργκεν Σταρκ, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πιο φιλόδοξο στόχο από τα 50 δισ. ευρώ ως προς την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της, η οποία εκτιμάται μέχρι και τα 300 δισ. ευρώ.».

WSJ: Αλλάζει στάση η Γερμανία - Προτίθεται να συμβιβαστεί για επιπλέον στήριξη στην Ελλάδα - "Έως τα τέλη Ιουνίου θα έχει βρεθεί λύση", λέει ο Όλι Ρεν

ΛΕΣ;

(upd) Όσο οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν την αξιολόγηση της τρόικας, τα σενάρια που "πέφτουν" στο τραπέζι για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος αυξάνονται και πληθύνονται.

Σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal θέλει το Βερολίνο να αλλάζει την πάγια στάση του προς το ζήτημα περί επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η Γερμανία φέρεται να αναδιπλώνεται και να προτίθεται να προβεί σε συμβιβαστικές κινήσεις, έτσι ώστε η έγκριση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα να πραγματοποιηθεί άμεσα. Με απλά λόγια το Βερολίνο φέρεται να βάζει τέλος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη συμφωνία για επιπλέον στήριξη στη μία εκ των PIGS.

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέχρι πρότινος στάση της Γερμανίας όριζε την συμμετοχή των ιδιωτών κάτοχων ελληνικών ομολόγων σε οποιαδήποτε λύση του ελληνικού ζητήματος.

«Η παραδοχή του Βερολίνου ότι πρέπει να δανείσει περισσότερα χρήματα, ακόμη και χωρίς βραχυπρόθεσμη εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων, θα συμβάλει στην άρση του ευρωπαϊκού αδιεξόδου για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, προτού η υπερχρεωμένη χώρα να μην ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου», αναφέρει η WSJ που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις.

Γιούνκερ: Έως τα τέλη Ιουνίου η επίλυση του ελληνικού προβλήματος

Την ίδια στιγμή,  έως τα τέλη Ιουνίου είναι το χρονικό περιθώριο που δίνει ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επίλυση του ελληνικού προβλήματος, όπως δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο, κ. Νικολά Σαρκοζί.

Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι τα πορίσματα θα βγουν, ύστερα από την αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα, ενώ απέκλεισε την πρόταση συνολικής αναδιάρθρωσης των χρεών της Ελλάδας.  «κόμη είναι πολύ νωρίς για να έχουμε οριστικές απαντήσεις πριν από τα πορίσματα της τρόικας» δήλωσε ο Βέλγος αξιωματούχος συμπληρώνοντας πως η έκθεση της τρόικας αναμένεται «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

«Περιμένουμε την τελική κρίση. Η θέση τους θα ορίσει εν μέρει την δική μας θέση» επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ και συμπλήρωσε: «Κατά συνέπεια είναι πολύ νωρίς. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το ελληνικό πρόβλημα μέχρι τα τέλη Ιουνίου»

Ως προς τις συζητήσεις περί haircut και στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες ομολογιούχοι, ο ίδιος δήλωσε διπλωματικά: «Το πρόβλημα της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα θα εξεταστεί με την απαιτούμενη προσοχή».

Πού θα φθάσουν οι τιμές των τροφίμων μέχρι το 2030;

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Μαΐου 2011, 11:22
Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής θα διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, αν οι ηγέτες του κόσμου δεν λάβουν δράση για μεταρρύθμιση του παγκόσμιου επισιτιστικού συστήματος, όπως προειδοποίησε η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam.

Μέχρι το 2030, το μέσο κόστος των βασικών καλλιεργειών θα αυξηθεί κατά 120% - 180%, σύμφωνα με την οργάνωση. Για την αύξηση αυτή θα ευθύνεται κατά 50% η κλιματική αλλαγή, επισημαίνει η Oxfam, καλώντας παράλληλα τους παγκόσμιους ηγέτες να βελτιώσουν τις ρυθμίσεις της αγοράς τροφίμων και να επενδύσουν σε ένα παγκόσμιο ταμείο για το κλίμα.

«Το σύστημα των τροφίμων πρέπει να αναθεωρηθεί, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις ολοένα και πιο πιεστικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της απότομης αύξησης των τιμών των τροφίμων και της σπανιότητας της γης, του νερού και της ενέργειας» δήλωσε η Μπάρμπαρα Στόκινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam. Στην έκθεσή της, η οργάνωση αναφέρει τέσσερις περιοχές, που ήδη κοπιάζουν έτσι ώστε να τραφούν οι πολίτες:

• Στη Γουατεμάλα, 865.000 άνθρωποι βρίσκονται στον κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας, εξαιτίας της έλλειψης κρατικής επένδυσης σε γεωργούς μικρών καλλιεργειών.

• Στην Ινδία, οι άνθρωποι δαπανούν περισσότερο από το διπλάσιο από τους Βρετανούς, αναλογικά με το εισόδημά τους για τρόφιμα (π.χ. πληρώνουν 10 στερλίνες για ένα λίτρο γάλα και 6 στερλίνες για ένα κιλό ρύζι).

• Στο Αζερμπαϊτζάν η παραγωγή του σιταριού μειώθηκε κατά 33% πέρυσι, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, αναγκάζοντας τη χώρα να εισαγάγει από τη Ρωσία και το Καζακστάν. Οι τιμές των τροφίμων ήταν 20% υψηλότερες τον Δεκέμβριο του 2010 σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

• Στην Ανατολική Αφρική, οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα χρόνιες ελλείψεις τροφίμων, λόγω της ξηρασίας.

Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια. Τον Απρίλιο δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων βρέθηκαν 36% υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Oxfam δήλωσε ότι επιθυμεί τα έθνη να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά των τροφίμων και συγκεκριμένα να προχωρήσουν σε: αύξηση της διαφάνειας στις αγορές πρώτων υλών και ρύθμιση των αγορών των παραγώγων, αύξηση των αποθεμάτων τροφίμων. Τέλος στις αυξήσεις τιμών των βιοκαυσίμων, επένδυση σε μικροκαλλιεργητές και κυρίως γυναίκες.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΚΥΡΙΕ!!!!!!



Παραιτήθηκε ο Δαλάι Λάμα απο την πολιτική

"Τώρα όλες οι πολιτικές και διοικητικές εξουσίες που είχε η αγιότητά του μεταβιβάζονται σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες. Η αγιότητά του θα παραμείνει ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Τενζίν Νορμπού. Ο 75χρονος νομπελίστας της Ειρήνης είχε...




ανακοινώσει το Μάρτιο πως παραιτείται από το ρόλο του ως ηγέτη της θιβετιανής εξόριστης κυβέρνησης αλλά είχε δηλώσει πως παραμένει προσηλωμένος στην υπόθεση του Θιβέτ. "Η αγιότητά του θα παραμείνει ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών", πρόσθεσε ο Νορμπού μιλώντας τηλεφωνικά από την πόλη Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας όπου βρίσκεται η έδρα της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ.

Ανόητα παιχνίδια με τους Έλληνες καταθέτες!

tameio_trapezasΆρχισε η μαζική φυγή καταθετών από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Μικροκαταθέτες άδειαζαν το ένα ΑΤΜ πίσω από το άλλο το Σαββατοκύριακο; «Τσουνάμι» αναλήψεων χτύπησε τις τράπεζες την Πέμπτη και την Παρασκευή; Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, τα τραπεζικά στελέχη που ερωτώνται απαντούν με μισόλογα και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις όχι ιδιαίτερα σθεναρές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι διαχειριστές της ελληνικής κρίσης, στην Αθήνα και το εξωτερικό, έχουν προ πολλού σπάσει όλα τα ρεκόρ ανοησίας...
Αν οι διαχειριστές της κρίσης είχαν σκοπό να προκαλέσουν ένα bank run στην Ελλάδα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι έχουν κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια και έχουν καταφέρει ως τώρα να κλονίσουν αρκετά τους Έλληνες καταθέτες:
n  Η προηγούμενη εβδομάδα άρχισε με τον υπουργό Οικονομικών να περιγράφει με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο το σενάριο πτώχευσης της χώρας, αν δεν καταβληθεί τον Ιούνιο η πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, μιλώντας για «κράτος με κατεβασμένα ρολά». Αν το κράτος είναι έτοιμο να κατεβάσει ρολά, γιατί και ο καταθέτης να μην φοβάται εύλογα ότι θα βρει κατεβασμένα ρολά στην τράπεζά του; Το σκηνικό του πανικού άρχισε να χτίζεται...
n  Ακολούθησε αρκετά 24ωρα σπάνιας πυκνότητας σε εφιαλτικές προειδοποιήσεις, προβλέψεις και προφητείες, με τους Ευρωπαίους διαχειριστές της κρίσης να πέφτουν από την μια γκάφα στην άλλη, προσπαθώντας να τρομάξουν αρκετά την ελληνική κοινή γνώμη για να αποδεχθεί τη μοίρα της, δηλαδή άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας και εκποίησης δημόσιας περιουσίας πρωτοφανούς σκληρότητας και ευρύτητας, με πολλές και χοντρές πινελιές (νέας...) ταπεινωτικής εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Η στήλη “Lex” των “Financial Times” παρομοιάζει τις απειλές και τα ταπεινωτικά για την Ελλάδα αιτήματα και σχόλια με μια σύγχρονη εκδοχή «διπλωματίας των κανονιοφόρων» (βλ. στα ιστορικά εγχειρίδια τα γεγονότα του 1850 με το ναυτικό αποκλεισμό του Πειραιά από το βρετανικό στόλο). Και δεν έχει άδικο...
n  Οι Έλληνες πολίτες βομβαρδίσθηκαν από δηλώσεις που οι περισσότερες είχαν κοινό παρονομαστή την μη εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Και, με δεδομένο ότι ήδη αυτό το σενάριο είχε συνδεθεί από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, με «κατεβασμένα ρολά του κράτους», ο τρόμος και ο πανικός άρχισαν να κορυφώνονται επικίνδυνα. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έστηνε συνεχή άκαρπα σόου, με αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις υπουργών και πολιτικών αρχηγών. Μόνο αποτέλεσμα αυτών των δραματικών διαβουλεύσεων ήταν να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο στην κοινή γνώμη (ψηφοφόρων και καταθετών...) η εντύπωση της πλήρους παράλυσης κυβέρνησης και πολιτικού συστήματος.
n  Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά για να τρομοκρατηθεί και ο τελευταίος αποταμιευτής, είχαμε και δηλώσεις περί σχεδίου για επιστροφή της χώρας στη δραχμή που δήθεν απεργάζονται στο παρασκήνιο οι Ευρωπαίοι από την Ελληνίδα επίτροπο Μ. Δαμανάκη. Το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό, όπως συνηθίζεται τον τελευταίο καιρό, άλλο ένα δημοσίευμα του “Spiegel” που κυκλοφορεί σήμερα, όπου καταγράφεται η πληροφορία περί άρνησης του ΔΝΤ να εγκρίνει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, επειδή η Ελλάδα έχει αποτύχει σε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου. Την ίδια ώρα, το σημαντικότερο θέμα συζήτησης στις περισσότερες ελληνικές παρέες ήταν ποια τύχη θα έχουν οι καταθέσεις, ενώ λέγεται ότι αρκετοί έσπευσαν στα ΑΤΜ για να πάρουν όσα χρήματα μπορούσαν.
n  Χθες, το υπουργείο Οικονομικών κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους ως τότε χειρισμούς του και έσπευσε να διευκρινίσει με μια ολιγόλογη ανακοίνωση ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες μέρες». Και επειδή συνήθως ελάχιστοι λαμβάνουν πλέον σοβαρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μείζονα οικονομικά θέματα, το ίδιο το ΔΝΤ έσπευσε να δημοσιεύσει διάψευση των πληροφοριών περί κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας, που θα εμπόδιζε την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.
Τελειώνει εδώ το θρίλερ; Θα σταματήσουν οι εκροές καταθέσεων να απειλούν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος; Μάλλον όχι. Οι ανεπαρκείς διαχειριστές της κρίσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα χρειασθεί να προσφέρουν πολύ περισσότερες διαβεβαιώσεις για αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, αν θέλουν να σταματήσουν τον πανικό. Και θα το κάνουν. Είναι θέμα ημερών να αρχίσουν από τους καλούς φίλους και πιστωτές μας στο εξωτερικό οι διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στην τύχη της, ότι η πέμπτη δόση θα καταβληθεί κανονικά, ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας και άλλα όμορφα και καθησυχαστικά.
Από αυτή τη θέση, μόνο δύο πράγματα αισθανόμαστε την ανάγκη να διευκρινίσουμε σε όσους δίκαια ανησυχούν για την τύχη της χώρας και των καταθέσεών τους:
1.      Το πρόβλημα με το ελληνικό χρέος είναι όντως πολύ σοβαρό και η διαχείρισή του δύσκολη, χωρίς δραστικά μέτρα, όπως μια γενναία αναδιάρθρωση. Όμως, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο να «παίξει» κανείς σοβαρά ακόμη και με το πιο ήπιο σενάριο επιμήκυνσης, πολύ περισσότερο με εφιαλτικά σενάρια χρεοκοπίας. Γιατί, πολύ απλά, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά αδύναμο και δεν θα άντεχε ούτε τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε όσα θα ακολουθούσαν στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι εξαρχής όλα τα σενάρια για αναδιαρθρώσεις χρέους στην Ευρωζώνη τοποθετήθηκαν χρονικά το 2013. Μέχρι τότε υπολογίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα έχει αποκαταστήσει στοιχειωδώς την κεφαλαιακή του επάρκεια σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να συζητηθούν σοβαρά τέτοια σενάρια. Συμπέρασμα; Ό,τι και αν συμβεί, η πέμπτη δόση του δανείου (και η έκτη, και η έβδομη...) θα εκταμιευθούν, είτε αρέσει στους ψηφοφόρους του Βορρά, είτε όχι. Όλα τα άλλα που ακούγονται εντάσσονται απλώς στο πλαίσιο μιας μικροπολιτικάντικης διαχείρισης μιας πολύ σοβαρής κρίσης.
2.      Ό,τι και αν συμβεί τελικά στο πεδίο της ελληνικής κρίσης, οι Έλληνες καταθέτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις αποταμιεύσεις τους. Η εμπιστοσύνη των καταθετών είναι το τελευταίο «οχυρό» της νομισματικής ένωσης: αν κάτι κακό συμβεί στους Έλληνες καταθέτες, οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι και αρκετοί ακόμη καταθέτες θα σπεύσουν να αποσύρουν τις δικές τους καταθέσεις, αρχίζοντας ένα ντόμινο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και με εγγύηση... μαρουλόφυλλα, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό ενδεχόμενο να μην πληρωθεί ένας καταθέτης, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σενάρια επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή εμπνέουν στους Ευρωπαίους πολιτικούς και τραπεζίτες φόβο για τη διάλυση της ευρωζώνης.
Η κατάσταση, λοιπόν, είναι σοβαρή, αλλά θα ήταν σφάλμα να παρασυρθούμε από «κούφιες» κινδυνολογίες. Κίνδυνος για τις καταθέσεις σήμερα δεν υπάρχει. Γιατί, πολύ απλά, κανείς στην Ευρώπη δεν είναι έτοιμος να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός τόσο σοβαρού «ατυχήματος» με το ευρώ!

«Η Τουρκία κυνηγά ελληνικές εκποιήσεις», γράφει ολλανδική εφημερίδα

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣΣΣ!!!!!!!


Η εντύπωση γενικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που έχει δώσει η κυβέρνηση στη διεθνή κοινή γνώμη έχει οδηγήσει όχι μόνο σε αποθράσυνση των δανειστών, που διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της εθνικής κυριαρχίας απαιτώντας να διαχειριστούν οι ίδιοι τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και σε απαξιωτική αντιμετώπιση της χώρας από τα ξένα ΜΜΕ. Κραυγαλέο κρούσμα το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας «De Pers» με τίτλο «Η Τουρκία κυνηγά ελληνικές εκποιήσεις», το οποίο συνοδευόταν από φωτογραφία – μοντάζ  μίας εκκλησίας στη Σαντορίνη στον τρούλο της οποίας, αντί του σταυρού, υπάρχει η τουρκική σημαία!
Το προσβλητικό δημοσίευμα, ανάλογο με αυτό της «Bild» που παρότρυνε να πουλήσουμε «τα νησιά και την Ακρόπολη» ή του «Focus» που παρουσίαζε την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει άσεμνη χειρονομία, προκάλεσε έντονη αντίδραση της ελληνικής κοινής γνώμης, πολύ περισσότερο των Σαντορινιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, είναι αυτός που προ ημερών είχε απειλήσει ότι η χώρα του δεν θα εκταμιεύσει το ποσό που της αναλογεί για την 5η δόση αν δεν συναινέσει η Ν.Δ. στο Μνημόνιο 2 και είχε ζητήσει να αναλάβουν οι δανειστές τις αποκρατικοποιήσεις «όσο και αν αυτό ενοχλήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο»…
Πηγές στην Αθήνα αποδίδουν τα αλλεπάλληλα κρούσματα αρνητικών δημόσιων τοποθετήσεων έναντι της Ελλάδας που σημειώνονται στην Ολλανδία στην πίεση που δέχεται η ολλανδική κυβέρνηση μειοψηφίας από την ενισχυμένη ακροδεξιά. Το γεγονός και μόνο πάντως ότι έχει δοθεί το περιθώριο ώστε η  ελληνική περιπέτεια να γίνεται εσωκομματική σημαία ευκαιρίας σε τρίτες χώρες και να τσαλακώνεται η εθνική αξιοπρέπεια απ’ όποιον προλάβει, από κυβερνήσεις μέχρι εφημερίδες, δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χάσει τον έλεγχο μόνο στο εσωτερικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το γενικότερο ζήτημα της ανθελληνικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στην Ολλανδία θα τεθεί σε διπλωματικό επίπεδο στον Ολλανδό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και στην ολλανδική κυβέρνηση από τον πρέσβη μας στη Χάγη. Ισως όταν εμφανιστεί και η Ακρόπολη με τουρκική σημαία.
Θα περίμενε κανείς, πέραν της προσεκτικά διατυπωμένης επιστολής του Ελληνα πρέσβη στη Χάγη και της οργίλης αντίδρασης του δημάρχου, να υπάρχει κάποια δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ώστε να καταγραφεί και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο ένα μήνυμα ότι οι ειρωνείες και προκλήσεις, οι οποίες τείνουν να εξελιχθούν σε καθημερινό φαινόμενο, πρέπει να σταματήσουν. Δεν είναι στο χέρι του κ. Δρούτσα να επιβάλει στα ξένα ΜΜΕ τι θα γράψουν. Είναι στο χέρι του όμως να αποσαφηνίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι υπάρχουν και όρια. Αυτό είναι δική του δουλειά. Η σιωπή του όμως έχει την εξήγησή της η οποία βρίσκεται στο πώς αντιλαμβάνεται τη δέουσα αντίδραση απέναντι στις προσβολές. Οταν ρωτήθηκε από την κρατική τηλεόραση για τις επαναλαμβανόμενες απειλές του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών η απάντησή του ήταν… αφοπλιστική:  «…κάθε χώρα, κάθε κυβέρνηση έχει βεβαίως και το δικό της εσωτερικό κοινό στο οποίο πρέπει να απευθυνθεί… οι εταίροι μας θα κληθούν πάλι να απευθυνθούν στους δικούς τους πολίτες και να πουν ότι χρειαζόμαστε πάλι κάτι παραπάνω να δώσουμε στην Ελλάδα… μπορεί να μη μας αρέσει να ακούμε τέτοια πράγματα και είμαι ο πρώτος ο οποίος αντιδρά σε αυτό…  αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα… υπάρχει ανησυχία  από πλευράς εταίρων και έχουν επιλέξει να κάνουν ακόμα και συστάσεις, οι οποίες δεν είναι σωστές βεβαίως αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα»! Με άλλα λόγια, «μας φτύνουν», αλλά τι να κάνουμε, περιμένουμε τη… δόση.
Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης ο πρέσβης μας στη Χάγη κ. Ιωάννης Οικονομίδης απέστειλε προς τη διεύθυνση της εφημερίδας επιστολή στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το μοντάζ της εικόνας της πρώτης σελίδας, όπου εμφανίζεται φωτογραφία ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας με τουρκική σημαία να κυματίζει, υπήρξε ατυχής έμπνευση, διότι δημιουργεί λανθασμένους συνειρμούς, καθώς επηρεάζει αρνητικά τη γνώμη των αναγνωστών σας για τη χώρα μου, αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και τους πολλούς ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ολλανδίας και εν ολίγοις, αποτελεί προσβολή για μία φίλη χώρα».
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Ολλανδικής εφημερίδας “DE PERS” με τίτλο “Η Τουρκία κυνηγά Ελληνικές εκποιήσεις”, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπεράσπιση και η προστασία της δημόσιας εικόνας της χώρας μας στα Διεθνή ΜΜΕ, εν μέσω οικονομικής κρίσεως, δεν εξασφαλίζεται από μεμονωμένες δηλώσεις – κατά περίπτωση- αλλά απαιτεί έναν ευρύτερο Εθνικό σχεδιασμό, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό των Εξωτερικών. Η αναγκαιότητα αυτή αναδεικνύεται και από το γεγονός του κατάπτυστου δημοσιεύματος της Ολλανδικής εφημερίδας, στο οποίο εμφανίζεται εκκλησία της Σαντορίνης με Τουρκική σημαία στον τρούλο της (προϊόν φωτομοντάζ). Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ισχνότατη παρέμβαση στον τομέα αυτό, γιατί απουσιάζει, ακριβώς, η ολοκληρωμένη σύλληψη και η συντονισμένη εφαρμογή συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου.Ως εκ τούτου, ας μην απορούμε για τέτοιου είδους άθλια “παιχνίδια” δημοσιότητας σε βάρος μας, τα οποία προκαλούν βάναυσα τον Ελληνικό λαό».

«Κλειδώνει» το Μεσοπρόθεσμο – «Λουκέτα» σε ΔΕΚΟ








Λεπτομέρειες αναμένει ώστε να κλείσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καθώς η τρόικα συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών και απομένει η συνάντηση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου απόψε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει Τετάρτη ή Πέμπτη, ενώ Τρίτη ή Τετάρτη θα συνέλθει αντί του ΚΤΕ Οικονομικών η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Το βάρος πέφτει στο άμεσο κλείσιμο ΔΕΚΟ με τις πρώτες συζητήσεις να αφορούν ΕΟΜΜΕΧ, Εργατική Εστία, Θέμις Κατασκευαστική, ΔΕΠΑΝΟΜ και πιθανότατα ένα κανάλι της κρατικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συζήτησε για το Μεσοπρόθεσμο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, στο περιθώριο συσκέψεων με τους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Reuters: Νέο δάνειο 65 δισ. ευρώ για το 2012-13 εξετάζει η ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Ενωση μελετά εσπευσμένως την εκταμίευση προς την Ελλάδα ενός νέου πακέτου δανειακής βοήθειας ύψους 65 δισ. ευρώ για το 2012 και το 2013, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το νέο πακέτο περιλαμβάνει νέα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ με αντάλλαγμα την υιοθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση πρόσθετων μέτρων αύξησης των δημοσίων εσόδων και την αποδοχή μιας άνευ προηγουμένου εξωτερική εποπτεία για την τήρηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
«Το πρόγραμμα θα προβλέπει νέα δάνεια και επιπλέον τεχνική βοήθεια από την ΕΕ, που θα φθάνει μέχρι την εμπλοκή της ΕΕ στην πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε στο πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ υπό τον όρο ότι δεν θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

Το τηλεγράφημα αναφέρεται και στη συνέντευξη του ιρλανδού υπουργού Μεταφορών Λίο Βάραντκαρ στους Sunday Times ότι η Ιρλανδία πιθανότατα θα ζητήσει συμπληρωματική δανειακή βοήθεια, αφού είναι μάλλον απίθανη η επιστροφή της στις αγορές την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει το πρόγραμμα ΄διάσωσης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2011/05/reuters-65-2012-13.html#ixzz1Nr1AhLfZ

Ευρωπαίοι «έπαρχοι» θα διοικούν τα υπουργεία


Τη γενική διαχείριση της ελληνικής οικονομίας σκοπεύουν να αναλάβουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, γιατί μόνο έτσι θα παρέχουν δανειακή στήριξη προς την Ελλάδα, υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times».

Με ειδική συμφωνία, οι ξένες κυβερνήσεις θα παρέμβουν σε πρωτοφανή βαθμό στις ελληνικές υποθέσεις, διεκδικώντας συμμετοχή στην είσπραξη των φόρων και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Ένα από τα σενάρια προβλέπει την ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου Εσόδων, όπου θα υπάγεται και η Εφορία, το οποίο πιθανότατα θα διοικείται από Ευρωπαίο έπαρχο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις δήλωσαν ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει και κίνητρα, ώστε οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να παρατείνουν οικειοθελώς το πρόγραμμα αποπληρωμής τους από την Ελλάδα, καθώς και ακόμα έναν γύρο μέτρων λιτότητας.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως έως και το ήμισυ της νέας χρηματοδότησης ύψους 60 - 70 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2013 θα μπορούσε να προέλθει δίχως νέο δανεισμό.

Ετοιμάζεται δεύτερο πακέτο βοήθειας

Ωστόσο, νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 65 δισ. ευρώ, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Επικαλούμενο αξιωματούχους της, το πρακτορείο αναφέρει ότι για τον λόγο αυτό το Σαββατοκύριακο έγιναν έκτακτες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Το νέο πακέτο προς την Ελλάδα θα αποτελείται από έναν συνδυασμό διασφαλισμένων δανείων από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. και επιπρόσθετα μέτρα για την άντληση εσόδων, τα οποία θα προβλέπουν μια πρωτοφανή έξωθεν επίβλεψη της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup στις 5 και 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, με θέμα την οικονομική κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν πως κάθε στοιχείο του νέου πακέτου ενδεχομένως να αντιμετωπίσει την αντίθεση τουλάχιστον μιας εκ των κυβερνήσεων και των θεσμών που εμπλέκονται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν οι «Financial Times», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που ενδεχομένως θα θεωρούνταν credit event - μια αλλαγή δηλαδή στους όρους, η οποία θα μπορούσε τεχνικά να χαρακτηριστεί χρεοκοπία.

Παρά τα εμπόδια, οι πιέσεις εντείνονταν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, λόγω της απειλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μη χορηγήσει το δικό του μερίδιο της επόμενης δόσης του δανείου, εάν η Ελλάδα δεν δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες.

Έτσι, για να επιστρέψει το Δ.Ν.Τ., η νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί έως την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., στις 20 Ιουνίου, υπογραμμίζεται στο ίδιο δημοσίευμα των «Financial Times».

Δημόσιο: Ποιες πράξεις τιμωρούνται με απόλυση,

πρόστιμο ή αργία Ριζική αλλαγή του Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων με κατάλογο 25 πειθαρχικών αδικημάτων

Τον κατάλογο των 25 πειθαρχικών αδικημάτων, για τα οποία θα ελέγχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στα νέα ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια, περιλαμβάνει για πρώτη φορά αναλυτικά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων λειτουργών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, πρόκειται να εισαγάγει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα το σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται η ριζική αλλαγή του Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων. Τα πειθαρχικά αδικήματα είναι:
  • Πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην πατρίδα και τη δημοκρατία.
  • Κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, και οδηγίες.
  • Η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς νόμους.
  • Η απόκτηση ανταλλάγματος προς όφελος του ίδιου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
  • Η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας.
  • Η παράβαση της αρχής της αμεροληψίας.
  • Η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας.
  • Η σοβαρή απείθεια.
  • Η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων.
  • Η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων.
  • Η άρνηση παροχής πληροφόρησης στους πολίτες και τις αρχές.
  • Η μη έγκαιρη απάντηση σε αναφορές πολιτών.
  • Η χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας ή πληροφοριών που κατέχει ο υπάλληλος λόγω της υπηρεσίας ή της θέσης του για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ίδιου ή τρίτων.
  • Η αδικαιολόγητη άρνηση προσέλευσης για ιατρική εξέταση.
  • Η άμεση ή μέσω τρίτου προσώπου συμμετοχή σε δημοπρασία, την οποία διενεργεί επιτροπή, μέλος της οποίας είναι ο υπάλληλος ή η επιτροπή αυτή υπάγεται στην αρχή, στην οποία ο υπάλληλος υπηρετεί.
  • Η άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρήση ανακριβών στοιχείων.
  • Η άρνηση σύμπραξης, συνεργασίας, χορήγησης στοιχείων ή εγγράφων κατά τη διεξαγωγή έρευνας, επιθεώρησης ή ελέγχου από Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα ιδιαίτερα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου.
  • Η αδικαιολόγητα μη έγκαιρη σύνταξη ή η σύνταξη μεροληπτικής έκθεσης αξιολόγησης ή η σύνταξη έκθεσης με κρίσεις ή χαρακτηρισμούς που δεν εξειδικεύονται με αναφορά συγκεκριμένων στοιχείων.
  • Η άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης υπηρεσίας.
  • Η χρησιμοποίηση τρίτων προσώπων για την απόκτηση υπηρεσιακής εύνοιας ή την πρόκληση ή ματαίωση εντολής της υπηρεσίας.
  • Η σύναψη στενών κοινωνικών σχέσεων με πρόσωπα, από την αντιμετώπιση των οποίων εξαρτώνται ουσιώδη συμφέροντα αυτών.
  • Η φθορά λόγω ασυνήθιστης χρήσης, η εγκατάλειψη ή η παράνομη χρήση πράγματος, το οποίο ανήκει στην υπηρεσία.
  • Η παράλειψη δίωξης και τιμωρίας πειθαρχικού παραπτώματος.
  • Η άσκηση εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας.
  • Η απλή απείθεια.
ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ
Πρόστιμα, αργία και απόλυση
Το σχέδιο νόμου περιγράφει την αυστηροποίηση των ποινών που προβλέπονται, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την απόλυση μαζί με την επιβολή χρηματικών προστίμων μέχρι και 100.000 ευρώ για όσους υπαλλήλους καταδικαστούν. Παράλληλα προβλέπει την αύξηση του χρόνου παραγραφής από τα 5 στα 7 χρόνια και σε σημαντικές περιπτώσεις τα 10 χρόνια, αυτοδίκαιη αργία για όσους παραπέμπονται για δωροδοκία και επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση απόφασης.
Οι ποινές κλιμακώνονται ως εξής:
  • Εγγραφη επίπληξη.
  • Πρόστιμο έως τις αποδοχές δώδεκα μηνών.
  • Στέρηση του δικαιώματος για προαγωγή από ένα έως πέντε έτη.
  • Στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής για επιλογή προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από ένα έως πέντε έτη.
  • Αφαίρεση άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου.
  • Υποβιβασμός έως δύο βαθμούς.
  • Προσωρινή παύση από τρεις έως δώδεκα μήνες με πλήρη στέρηση των αποδοχών.
  • Οριστική παύση.
Δικαστές θα κρίνουν τους παραβάτες
Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια θα έχουν πλειοψηφία δικαστές, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων. Τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν αποκλειστικά για πειθαρχικές υποθέσεις. Πρόεδρος θα είναι δικαστής, τα 2 μέλη θα είναι είτε του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είτε εν ενεργεία δικαστές και 2 μέλη θα είναι διευθυντές από άλλα υπουργεία κατόπιν κλήρωσης με ετήσια θητεία.
Οι πειθαρχικές κυρώσεις θα συνοδεύονται από «βαριές» οικονομικές καμπάνες.
Οταν επιβάλλεται οριστική παύση για οικονομικά θέματα ή για ανάρμοστη συμπεριφορά, προβλέπεται επιπλέον χρηματική ποινή 10.000-100.000 ευρώ. Οσοι παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση, μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης θα παύουν να εργάζονται. Η πειθαρχική ποινή στις περιπτώσεις που αυτή επιβλήθηκε σε υπάλληλο που βρίσκεται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης μετατρέπεται σε οικονομική, όταν αυτός περάσει στη συνταξιοδότηση.
Πειθαρχικό αδίκημα θα είναι και η μη ανάρτηση ή μη έγκαιρη ανάρτηση όλων των πράξεων στη Δι@ύγεια για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση και συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματος προαγωγής.

Κλείστε τώρα μια ΔΕΚΟ ζητά η Τρόικα

Χαρακτήρα τελεσιγράφου προς την κυβέρνηση προσλαμβάνει η απαίτηση της τρόικας να κλείσουν δημόσιες επιχειρήσεις. Καθώς σε εκκρεμότητα βρίσκεται η έγκριση της πέμπτης δόσης του δανείου, αξιώνει να μπει λουκέτο σε ΔΕΚΟ. Στο "κόκκινο" βρίσκονται 1.800 Οργανισμοί. Το φάσμα της...


απόλυσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι Κλείσιμο σε ΔΕΚΟ... εδώ και τώρα ζητεί η τρόικα. Οι επικεφαλής της τριμερούς στις μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι πρέπει να μπει άμεσα "μαχαίρι" στο Δημόσιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανένδοτοι στο θέμα του κλεισίματος δημόσιων οργανισμών και των απολύσεων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επί της ουσίας προανήγγειλε "λουκέτο" σε ΔΕΚΟ, σημειώνοντας πως "αν χρειάζεται, θα γίνει κι αυτό". Υπό την πίεση της τρόικας, η οποία έχει μορφή τελεσιγράφου εν όψει της έγκρισης της 5ης δόσης, 1.800 φορείς βρίσκονται στο "κόκκινο", καθώς εξ αυτών θα επιλεγούν ποιοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν και χιλιάδες υπάλληλοι αορίστου χρόνου σε ΔΕΚΟ, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και σε ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Πάντως στην κυβέρνηση τονίζουν πως θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των απολυθέντων μέσω μετατάξεων και εθελούσιας αποχώρησης.

Πιο αναλυτικά, η τρόικα εμμένει για το οριστικό κλείσιμο ΔΕΚΟ και μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει ρίξει στο τραπέζι και ονόματα συγκεκριμένων δημόσιων επιχειρήσεων που θα πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους, με το σκεπτικό ότι "γεννούν" διαρκώς νέα ελλείμματα. Η τρόικα ζητά μετά τον ΟΤΕ να ακολουθήσει ένα μπαράζ πωλήσεων κρατικών επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και το λιμάνι του Πειραιά Για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι επίκειται "λουκέτο" σε ΔΕΚΟ. "Δεν είναι εύκολο να κλείσεις μία ΔΕΚΟ, αν χρειάζεται θα γίνει κι αυτό". Προσέθεσε, δε, ότι "δεν κλείνει κανείς για συμβολικούς λόγους, κλείνει κανείς για ουσιαστικούς λόγους". Οσον αφορά τις πιέσεις της τρόικας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ξεκάθαρος.

"Μας λένε και έχουμε πει κι εμείς ότι πρέπει να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν φορείς του Δημοσίου οι οποίοι είτε δεν παράγουν αποτέλεσμα, είτε επειδή χάνουν λεφτά, είτε επειδή έχει περάσει ο σκοπός για τον οποίο υπήρξαν". Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην αρχική απαίτηση της τρόικας να μπει "ένας στόχος απολύσεων".

Αξιολόγηση
Ο υπουργός διευκρίνισε πως στους φορείς που θα κλείνουν "θα αξιολογηθεί το προσωπικό και κάποιοι θα έλθουν και κάποιοι δεν θα έλθουν", δηλαδή θα μείνουν εκτός Δημοσίου. Κομβικό σημείο για τις απολύσεις προσωπικού θα είναι ο χρόνος που θα μπουν τα "λουκέτα" ή θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και ο αριθμός των μεταταγέντων οι οποίοι συνυπολογίζονται ως νέες προσλήψεις. Από τις 10.600 θέσεις που μπορούν να καλυφθούν φέτος στο Δημόσιο από την αναλογία "1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις" έχουν γίνει 1.100 νέες προσλήψεις και ολοκληρώνονται 4.000 μετατάξεις, δηλαδή περισσεύουν περίπου 5.500 θέσεις. Εάν καταργηθούν οργανισμοί όπου ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού ξεπερνά τις 5.500 θέσεις, τότε οι υπεράριθμοι θα "κοπούν" ή θα μπουν στην αναμονή για δύο ή τρία χρόνια μέχρι να μεταταχθούν. ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις 200 οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου από τους 1.800 συνολικά αναμένεται να εισηγηθεί άμεσα η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιουνίου θα περιλαμβάνεται το σύνολο των οργανισμών που έχει εισηγηθεί η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, η οποία λειτουργεί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλου.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ Κατατίθεται η διάταξη για μετατάξεις από το ΑΣΕΠ Νέα διαδικασία για τις μετατάξεις -και τις πιθανές απολύσεις προσωπικού- θα προβλέπεται για το προσωπικό αορίστου χρόνου των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, των ΔΕΚΟ και των ΑΕ του Δημοσίου που θα καταργηθούν, θα αποκρατικοποιηθούν ή θα συγχωνευθούν. Μέχρι στιγμής στις περιπτώσεις των εργαζομένων του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ, που κρίθηκαν ως πλεονάζον προσωπικό, αναζητήθηκαν κενές οργανικές θέσεις στον στενό δημόσιο τομέα, όπου μετατάχθηκαν. Σύντομα αναμένεται να κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών διατάξεις προς ψήφιση -πιθανότατα στο νομοσχέδιο για τα πειθαρχικά των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται αυτή την εβδομάδα-, με τις οποίες το ΑΣΕΠ θα αξιολογεί την ικανότητα των υπό μετάταξη υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση ή συγχώνευση ενός δημόσιου οργανισμού (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ) θα συνοδεύεται από επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταγράφει το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα ζητείται να μεταταχθεί στο Δημόσιο. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ, προκειμένου να υπηρετήσουν σε αντίστοιχες, με την ειδικότητά τους, θέσεις στο Δημόσιο είτε στον νομό που υπηρετούν είτε σε κοντινούς νομούς. Θα αξιολογείται ο υπηρεσιακός τους φάκελος, τα προσόντα που διαθέτουν σε σχέση με τις απαιτήσεις της νέας θέσης και συζητείται το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί προσωπική συνέντευξη. Σημαντικό ρόλο στις μετατάξεις θα διαδραματίσει και η ειδικότητα των μεταταγέντων και αν υπάρχουν κενές θέσεις για την ειδικότητά τους. Εάν μία ΔΕΚΟ ιδιωτικοποιηθεί, τότε το μέλλον των υπαλλήλων θα καθοριστεί από τον νέο ιδιοκτήτη. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Επισπεύδουν τις αποκρατικοποιήσεις Στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη στελέχωση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της τρόικας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά μετά τον ΟΤΕ να ακολουθήσει ένα μπαράζ πωλήσεων κρατικών επιχειρήσεων από αυτές που έχουν μπει στο φετινό πρόγραμμα (π.χ. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ , ΕΥΑΘ κ.ά.) προκειμένου η Ελλάδα να στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές αλλά και στους εταίρους της. Βέβαια το οικονομικό επιτελείο συνυπολογίζει τόσο τις αποτιμήσεις όσο και τα ζητήματα που τυχόν θα προκύψουν με το... υπεράριθμο προσωπικό ορισμένων εταιρειών. Δεν είναι τυχαίο πως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Deutsche Telekom για να προχωρήσει στην εξαγορά του 10% του ΟΤΕ διαπραγματεύεται την απόλυση 2.000 υπαλλήλων. Επίσης η τρόικα επιμένει στη δημιουργία ανεξάρτητης εταιρείας η οποία υπό τη διοίκηση τεχνοκρατών θα "τρέχει" τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς κυβερνητική παρέμβαση.

Ο υπουργός Παπακωνσταντίνου, πάντως, δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα να διοικείται από ξένους. "Εχει τεθεί ζήτημα κι εμείς αυτό το δεχόμαστε απολύτως να υπάρχει στήριξη και τεχνογνωσία από άλλες χώρες που έχουν κάνει παρόμοια δουλειά", ανέφερε. Ετσι, η κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας και αποδέχεται τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων της τρόικας μόνο σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης έχει προτείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση να επιλέξουν από κοινού τεχνοκράτες για τη στελέχωση του Ταμείου. Να σημειωθεί ότι καθώς στο Ταμείο θα εισφερθούν κινητές και ακίνητες αξίες του Δημοσίου, αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για δανεισμό. Θα καλυφθούν έτσι οι εγγυήσεις που ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ για να εγκρίνουν πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα για το 2012 και το 2013.

Πραξικόπημα βλέπει η CIA στην χώρα μας..

Τελικά υπάρχουν ακι χειρότερα σενάρια απο αυτά της χρεοκοπίας για την χώρα μας.. Έκθεση της CIA, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει στην Ελλάδα πραξικόπημα! Η γερμανική εφημερίδα "Bild", γράφει πως η CIA προειδοποιεί πως η σκληρή λιτότητα και η άσχημη οικονομική κατάσταση μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της βίας και η κυβέρνηση να χάσει τον...


έλεγχο. "Μυστικές συνομιλίες για εξέγερση και βία μπορεί να αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες", γράφει το δημοσίευμα και, μάλιστα, επικαλείται δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πρωτεύουσα μπορεί σύντομα να μοιάζει με την Βηρυτό της δεκαετίας του ’70!

Μάθετε να προστατεύετε τα παιδιά σας από την κακή χρήση του internet (απίστευτο video!)

Το Διαδίκτυο είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ανοιχτός σε όλους,
καλούς και ... όχι τόσο καλούς ανθρώπους !

Μάθετέ τα να σερφάρουν κριτικά και με ασφάλεια.
Μάθετέ τα να αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους και να τους αποφεύγουν.

Δείτε το video!



Επισκεφθείτε το Saferinternet.gr

Αποκλειστικό: Η λύση έχει βρεθεί για το Ελληνικό πρόβλημα


«Εμείς είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε τώρα την Ελλάδα», μας είπε η καλύτερη πηγή στις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι έχει επέλθει συμφωνία Γερμανών-Αμερικανών για ένα σύνθετο πακέτο «στήριξης» και πολιτικής παρέμβασης στο εσωτερικό της χώρας, που εμπεριέχει ήπια αναδιάρθρωση (σύνθετη επιμήκυνση, επαναγορά ομολόγων σε οικιοθελή βάση κλπ.) με παράλληλη σημαντική υποστήριξη με..
 κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για στοχευόμενη ανάπτυξη. Στόχος είναι η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε να εμφανιστεί βιώσιμο, με παράλληλο ισοσκλελισμό της μείωσης της κατανάλωσης από σταδιακή αύξηση του επενδυμένου κεφαλαίου από ευρωπαϊκούς κυρίως πόρους.


Στο μεταξύ ετοιμάζεται υποστήριξη από την Fed με την μορφή εγγυήσεων σε αμερικανούς επενδυτές για δουλειές στην Ελλάδα. Έχουν βάλει στο μάτι λιμάνια, νησάκια, παραλίες, βράχια, βυθό, ψάρια και μαλάκια, εκτός από τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ!! 300δις υπολογίζουν ότι είναι η περιουσία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσα σε μια δεκαετία. Σχεδιάζεται μετά την λήξη αυτού του μνημονίου να υπογραφεί Σύμφωνο Αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας με την τρόικα 12ετούς διάρκειας, με σκοπό να επανέλθει η χώρα σταδιακά στις αγορές μετά το 2013.

Τι σημαίνει «περιμένουμε τώρα την Ελλάδα», δεν γνωρίουμε ακριβώς. Πιθανολογούμε.. ότι ετοιμάζουν κυβέρνηση τεχνοκρατών που έχει επιλεγεί με συμφωνία Αμερικανών-Γερμανών, η οποία όμως μάλλον θα αναλάβει μετά από εκλογές στηριζόμενη από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και άλλους. Μάλλον είναι απίθανο να την εγκαταστήσουν πριν από τις εκλογές, αλλά δεν αποκλείεται.

50 προσφυγές εναντίον του ευρωπακέτου διάσωσης από Γερμανούς πολίτες

50 προσφυγές εναντίον του ευρωπακέτου διάσωσης από Γερμανούς πολίτες

Περίπου 50 προσφυγές εναντίον του ευρωπακέτου διάσωσης έχουν κατατεθεί από Γερμανούς πολίτες τους τελευταίους δώδεκα μήνες στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Μια από αυτές ανήκει στον συνταξιούχο πρώην τραπεζίτη Ζίγκφριντ Χίλντεμπραντ.
Ο 71χρονος συνταξιούχος είναι κατηγορηματικός: «Εάν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την οποία στηρίζω επί της αρχής, σημαίνει ότι ορισμένες χώρες μεταφέρουν τα χρέη τους σε άλλες χώρες – μέλη, τότε για μένα αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Εντέλει βλάπτει την ευρωπαϊκή ιδέα».
Αυτό ακριβώς προκάλεσε το ευρωπακέτο διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, υποστηρίζει ο πρώην τραπεζίτης: «Η ευρωπαϊκή συνθήκη έχει σαφείς κανόνες. Καμία χώρα δεν αναλαμβάνει τα χρέη άλλης. Με το πακέτο στήριξης παραβιάστηκε ο κανόνας αυτός και αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε».
«Δεν είμαι ευρωσκεπτικιστής»
«Έτσι αποφάσισε να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Αν και είχε επαφές με γνωστούς Γερμανούς ευρωσκεπτικιστές, αποφάσισε να κινηθεί μόνος του γιατί «πρόκειται για δύσκολα νομικά κείμενα. Ο απλός πολίτης μετά δυσκολίας μπορεί να κατανοήσει τι ακριβώς γράφουν».
Γι΄ αυτό και συνέταξε ο ίδιος την προσφυγή, διατυπωμένη απλά για να την καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Εξάλλου ο ίδιος δεν είναι ευρωσκεπτικιστής. Η ΕΕ και το ευρώ έχουν ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τη Γερμανία, όπως λέει, για παράδειγμα στην κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών. Επίσης, τονίζει, ο ίδιος δεν πίστευε ποτέ στο μύθο του τεμπέλη Νοτιοευρωπαίου. Για την κρίση δεν ευθύνεται ούτε ο Γερμανός, ούτε ο Έλληνας, ούτε ο Πορτογάλος φορολογούμενος, αλλά «οι επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει τώρα να παραιτηθούν από ένα μέρος των αξιώσεών τους».
Γερμανικό χρέος και μόνιμος μηχανισμός
«Στο στόχαστρο του κ. Χίλντεμπραντ δεν βρίσκεται όμως μόνον το ευρωπακέτο διάσωσης αλλά και το ολοένα αυξανόμενο χρέος της Γερμανίας. Εδώ και δυο χρόνια είναι επικεφαλής μιας υπερκομματικής πρωτοβουλίας που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τους κινδύνους του ανεξέλεγκτου κρατικού χρέους. Μεταξύ άλλων διοργανώνει διαλέξεις και παρέχει ενημέρωση μέσω του ίντερνετ και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ενώ έχει στείλει ουκ ολίγες επιστολές και προς την γερμανίδα καγκελάριο.
Όσον αφορά την προσφυγή του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο: απερρίφθη χωρίς καμία αιτιολόγηση. Ο Ζίγκφριντ Χίλντεμπραντ ετοιμάζει τώρα δεύτερη προσφυγή, αυτή τη φορά εναντίον του μόνιμου μηχανισμού στήριξης επί του οποίου καλείται να αποφασίσει το γερμανικό κοινοβούλιο το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ουρές στα ATMs για την ανάληψη μετρητών - Πάνω από 1 δισ. σήκωσαν οι μικροκαταθέτες


Στην κυβέρνηση χρεώνουν οι τραπεζίτες το κλίμα πανικού που έχει δημιουργηθεί και πάλι στην οικονομία. Όπως και πέρσι, που οι φήμες για την επιστροφή στη δραχμή έδιναν κι έπαιρναν, έτσι και φέτος. Με τη διαφορά ότι κάθε φορά που πρόκειται να πάρουμε την κάθε δόση, δημιουργείται άσχημο κι επιβαρυντικό κλίμα.
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε τηλεοπτική εκπομπή στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι η χώρα έχει διαθέσιμα μέχρι τις 15 Ιουλίου και μετά θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών που περνούν το μήνυμα της ανησυχίας στη κοινή γνώμη και τα συνεχή αρνητικά πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, ακόμα και οι δηλώσεις Γιούνγκερ ότι το ΔΝΤ μπορεί να μην καλύψει τη συμμετοχή του για την πέμπτη δόση των 12 δις. έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στη κοινή γνώμη.
Τραπεζικές πηγές και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος κάνουν λόγο για κινήσεις πανικού εκ μέρους των μικροκαταθετών, που αν συνεχιστεί το κλίμα ανασφάλειας μπορεί να έρθει και η κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος κι όλα αυτά στο όνομα μίας ανεξήγητης επικοινωνιακής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταθέτες έχουν κάνει αναλήψεις περί το 1 δις. ευρώ την περασμένη εβδομάδα και πως στις τράπεζες υπάρχουν διπλές βάρδιες για να γεμίζουν με χρήματα τα ATM's! Τα ποσά που <<σήκωσαν>> οι καταθέτες -στην πλειονότητά τους συνταξιούχοι και μικροκαταθέτες- ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με τα ποσά των αναλήψεων να κυμαίνονται από 2-3.000 μέχρι 10 -15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, τον Μάιο οι εκροές καταθέσεων υπολογίζονται σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες περισσότερα από 50 δις. ευρώ, με κατεύθυνση στο εξωτερικό και κυρίως στην Κύπρο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο ότι η Κύπρος έχει πληθωρισμό λόγω της αύξησης των καταθέσεων στις τράπεζες της Μεγαλονήσου...

Τελειώνουν δραματικά γρήγορα τα λεφτά του Δημοσίου


- 20,7 δισεκατομύρια ευρώ οι υποχρεώσεις Ιουνίου Αυγούστου
- 20 δις ευρώ η ''σούμα'' των 2 επόμενων δόσεων ΕΑΝ τις πάρουμε
- Μας λείπουν έτσι και αλλιώς 700 εκατομύρια ευρώ
- Όλα αυτά θα τιναχθούν στον αέρα εαν ξεφύγει και άλλο το έλλειμμα
- Επιτείνει την σύγχιση το υπουργειο Οικονομικών για την 5η δόση

Στο υπουργείο Οικονομικών τρέμουν στο ενδεχόμενο να μην μας δώσουν την 5η δόση γιατί το Δημόσιο δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.

Μάλιστα σε διάστημα 7 ημερών ο κ.Παπακωνσταντίνου έχει περάσει από το ένα άκρο στο αλλο. Ο ίδιος την περασμένη Δευτέρα έλεγε οτι η 5η δόση κινδυνεύει. Σήμερα σε νεα του συνέντευξη υποστήριξε οτι θα την πάρουμε την 5η δόση. Τι να άλλαξε μέσα σε μια εβδομάδα;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά, μέχρι τον Αύγουστο πρέπει να πληρωθούν υποχρεώσεις ύψους 20,7 δις ευρώ όταν το άθροισμα των προσεχών δόσεων, ΕΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΜΕ, φτάνει τα 20 δις ευρώ.
 
Δηλαδή και να εκταμιεύσουμε την 5η και την 6η δόση πάλι θα μας λείπουν 700 εκατομύρια ευρώ, με προυπόθεση να πετύχουμε το ακατόρθωτο εως τώρα, δηλαδή να μην μεγαλώσει και άλλο η τρύπα του ελλείμματος στους επόμενους 3 μήνες.
 
Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θα πάνε για τη πληρωμή ομολόγων που λήγουν και για τόκους και χρεολύσια.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Σήμερα στις πλατείες οι "Αγανακτισμένοι" όλης της Ευρώπης



Με σύνθημα “όχι κόμματα, αλλά πραγματική δημοκρατία” χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους για την “Ευρωπαϊκή Επανάσταση της 29ης Μαΐου”.

Οι πλατείες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων θα πλημμυρίσουν “Αγανακτισμένους” για τη λιτότητα που έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη, το κοινωνικό κράτος που έχει χτυπηθεί ανελέητα, την ανεργία που εκτοξεύεται παντού.

Ο συντονισμός γίνεται μέσω Facebook και Twitter, ενώ στη σελίδα του Facebook οι οργανωτές καλούν τους Ευρωπαίους να “ξυνήσουν και να κατέβουν στο δρόμο”.

“Δεν είμαστε προϊόντα στα χέρια πολιτικών και τραπεζών. Απαιτούμε τώρα πραγματική δημοκρατία. Ενωθείτε μαζί μας όποια και αν είναι τα πολιτικά σας πιστεύω για να ακουστούμε όλοι με μία φωνή” αναφέρουν καλώντας σε ειρηνική διαμαρτυρία.

Συμμετοχή στην κύρια μόνο σελίδα έχουν δηλώσει 77.615 άτομα. Συμμετέχουν 26 χώρες και 100 πόλεις.


Αυτή είναι η νέα Μητροπόλεως!


Αυτή είναι η νέα εικόνα της οδού Μητροπόλεως. Το πρωί τοποθετήθηκαν τα πασαλάκια κατά μήκος της οδού, απο το ύψος της Βενιζέλου, μέχρι και την Παύλου Μελά. Στόχος της διοίκησης του δήμου είναι να απομακρυνθούν τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, τα οποία...
προκαλούν καθημερινά σημαντικές καθυστερήσεις στην ροή των αυτοκινήτων και μποτιλιάρισμα. Πλέον, ο δρόμος έχει χωριστεί σε δυο λωρίδες, μια για τα λεωφορεία και μια για ΙΧ και ταξί, ενώ οδηγοί θα μπορούν πλέον να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους μόνο στην αριστερή λωρίδα του δρόμου. Ας ελπίσουμε οτι οι οδηγοί θα συμμορφωθούν, διότι εάν αυτό δεν συμβεί, η Μητροπόλεως θα είναι καθημερινά μπλοκαρισμένη!

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Νέα έκκληση Παπανδρέου για συναίνεση

Το μήνυμα ότι δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συναίνεσης έστειλε και πάλι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε κοινές δηλώσεις του με τον καναδό πρωθυπουργό που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα συνεχίσει και να επιδιώκει μια σύμπλευση των πολιτικών δυνάμεων πάνω στα μέτρα αλλά και τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για να οδηγηθεί η χώρα εκτός κρίσης.

“Θα κάνω ό,τι είναι αναγκαίο για να συναινέσουν οι πολιτικές δυνάμεις” ανέφερε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τη χώρα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της. Αφού ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης, σημείωσε: “Δεν θα σταματήσω να επιδιώκω τη συναίνεση και ελπίζω ότι στην πράξη θα ανταποκριθούν πολλές πολιτικές δυνάμεις ώστε να βγούμε πιο γρήγορα και πιο δυνατά από την κρίση”.

"Ανοιχτός σε οικουμενική"

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης φάνηκε στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, που βρισκόταν στη συνάντηση. Κυβερνητικοί κύκλοι λένε πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν μίλησε ποτέ για κυβέρνηση συνεργασίας και για οικουμενική κυβέρνηση.

Έκτακτο Eurogroup για την πέμπτη δόση – Ο κίνδυνος για στάση πληρωμών


- Θα εξετάσουν το πόρισμα της τρόικας και θα αποφασίσουν εαν θα μας δώσουν τα λεφτά
- Ο Πρόεδρος του Eurogroup συναντάται με Σαρκοζί και Μέρκελ
- Οι Ευρωπαίοι πιέζουν για συναίνεση
- Γ.Παπακωσταντίνου : Αν πάμε σαν το Κούγκι θα ανατιναχθούμε

Στην έκτακτη συνεδρίαση, πιθανότατα στις 6 Ιουνίου, θα συζητηθεί το πόρισμα τις τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και θα αποφασίσουν εαν μας δώσουν την 5η δόση του δανείου.
Σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο : '' Ο κ. Γιούνγκερ δεν επιθυμεί να αφήσει τις εξελίξεις να τρέχουν μέχρι τις 20 Ιουνίου οπότε και είναι η τακτική συνεδρίαση του eurogroup, πέντε μόλις μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ''.
Προηγουμένως ο Ζ.Κ.Γιούνγκερ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ενώ έχει ήδη μιλήσει με την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.
“Δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα για το πώς η χώρα θα πάρει την πέμπτη δόση” δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, περιγράφοντας τη στενωπό που έχει βρεθεί η χώρα ως προς τη δανειακή σύμβαση.
Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το ΔΝΤ λέει ότι θέλει να δεσμευτούν οι Ευρωπαίοι ότι θα καλύψουν τις δανειακές ανάγκες σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές το 2012 – σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού έχει ξεφύγει τους τελευταίους μήνες. Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους λένε ότι αν δεν πληρώσει το ΔΝΤ "δεν θα δώσουμε και εμείς χρήματα", πόσο μάλλον που έχουν να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους πολίτες.
“Εγώ πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση και θα πάρουμε την πέμπτη δόση” ανέφερε πάντως ο υπουργός σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι δεν θα μας δώσουν τα χρήματα γιατί δεν συναίνεσε ο Αντώνης Σαμαράς στα μέτρα.
Διευκρίνισε πάντως ότι ούτε ο ίδιος γνωρίζει ως που θα σπρώξουν το θέμα της συναίνεσης οι Ευρωπαίοι.
Σχετικά με την πτώχευση ως διαπραγματευτικό χαρτί, ο κ. Παπακωνσταντίνου – ΕΚΤ και ιδιώτες έχουν δεκάδες δισ. σε ελληνικά ομόλογα - δήλωσε ότι “δεν είναι της άποψης να πάμε όπως στο Κούγκι”. “Αν ζωστούμε με πυρομαχικά και ανατιναχτούμε θα καταστρέψουμε και τους γύρω μας αλλά θα έχουμε ανατιναχτεί και εμείς” ανέφερε.
Για αυτό και ο Γ.Παπανδρέου, ακόμα και μετά το ναυάγιο στην έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αφήνει ανοιχτό το θέμα της συναίνεσης, ακόμα και της οικουμενικής κυβέρνησης.
Άλλωστε ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν μας απείλησε ανοιχτά : ''Βρείτε τα, ο χρόνος τελειώνει''

Ο ελληνικός «ιός» φοβίζει Μαδρίτη και Ρώμη


Τα σενάρια περί μόλυνσης της Ισπανίας και της Ιταλίας από μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανησυχούν τους οίκους αξιολόγησης και δημιουργούν ντόμινο φημών.
Ο ελληνικός «ιός» φοβίζει Μαδρίτη και Ρώμη
Χοσέ Λουϊς Θαπατέρο: Η ήττα του στις τοπικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής προκαλεί αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ισπανικού οικονομικού προγράμματος




 Υπάρχει φόβος να μεταδοθεί η ελληνική κρίση χρέους στην Ισπανία και στην Ιταλία, «μολύνοντας» πλήρως τον ευρωπαϊκό Νότο; Απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να δοθεί εύκολα. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του «Βήματος», τόσο η Ρώμη όσο και η Μαδρίτη έχουν στείλει προσεκτικά μηνύματα στην Αθήνα ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και οι σκέψεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους να σταματήσουν διότι τότε η κρίση θα εξαπλωθεί και σε αυτές.

Η συνάντηση του Λουξεμβούργου
και η διάσπαση του ευρωπαϊκού Νότου

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, η Ισπανίδα Ελενα Σαλγάδο και ο Ιταλός Τζούλιο Τρεμόντι μίλησαν επί του θέματος αυτού με σκληρή γλώσσα και στη «μυστική» σύναξη του Λουξεμβούργου – παρουσία του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Όπως έγραψε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα η International herald Tribune, οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας υπήρξαν πιο σκληροί έναντι της Ελλάδος στη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου από ό,τι ήταν ο γερμανός ομόλογός τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Το μήνυμά τους προς την Αθήνα ήταν σαφές: Κάντε αυτά που πρέπει διότι ο ιός θα εξαπλωθεί» εξηγεί αρμοδίως κοινοτική πηγή.

Ενδεικτικό επ' αυτού είναι και το σχόλιο του Πολ ντε Γκράουβ, συμβούλου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.«Καθώς τα προγράμματα λιτότητας φέρνουν τις κυβερνήσεις απέναντι στις κοινωνίες τους, ανακύπτουν διαφορές όχι μόνο ανάμεσα σε ευρωπαϊκό Βορρά και ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και στους κόλπους του ίδιου του ευρωπαϊκού Νότου. Η Ισπανία και η Ιταλία πιστεύουν ότι αν η Ελλάδα αποτύχει θα πρέπει και εκείνες να σφίξουν περισσότερα τα λουριά, με αβέβαια αποτελέσματα» τονίζει απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος».

Οι σκέψεις για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – παρά τις δημόσιες διαψεύσεις κορυφαίων αξιωματούχων -, οι υποβαθμίσεις των προοπτικών της ισπανικής και της ιταλικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, οι «Αγανακτισμένοι» της Μαδρίτης και η ήττα του Χοσέ Λουϊς Θαπατέρο στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, αλλά και τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη τροφοδοτούν τον φόβο της μόλυνσης (contagion) ο οποίος δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα. Και παράλληλα, δικαιώνουν τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο επικεφαλής της οποίας Ζαν – Κλοντ Τρισέ έχει προειδοποιήσει επανηλειμμένως για το ενδεχόμενο ενός ντόμινο με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ευρωζώνη.

Η Ιταλία και η Ισπανία είναι η τρίτη και η τέταρτη, αντιστοίχως, οικονομία της ευρωζώνης (πίσω από τη Γερμανία και τη Γαλλία). Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι «αν η κρίση επεκταθεί, τότε θα μπορούσαν να μπουν στο κάδρο και άλλες χώρες με υψηλά ελλείμματα, όπως το Βέλγιο, ακόμη και η Γαλλία. Το αποτέλεσμα μίας τέτοιας εξέλιξης», προσθέτουν, «θα ήταν να μετατραπεί η κρίση σε συστημική και να καταρρεύσει το σενάριο ότι μπορεί να ανασχεθεί στην τριάδα Ελλάδα – Ιρλανδία – Πορτογαλία».

Όλα ξεκίνησαν όταν η Standard & Poor’s υποβίβασε από Α+ σε «αρνητικές» τις προοπτικές (outlook) της Ιταλίας. Λίγο αργότερα, ακολούθησε η Moody’s που προειδοποίησε για αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Οι ανησυχίες μίας… μόλυνσης φάνηκαν και από την αντίδραση της Fitch που υποβάθμισε σε «αρνητικές» τις οικονομικές προοπτικές του Βελγίου λόγω, κυρίως, της συνεχιζόμενης αδυναμίας της χώρας να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το ερώτημα είναι αν οι ανησυχίες για διάχυση της κρίσης μπορούν να διαρκέσουν πολύ. Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι συμφωνούν ότι η Ιταλία και η Ισπανία είναι διαφορετικές περιπτώσεις από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία – κυρίως λόγω του μεγέθους τους και της φύσεως των προβλημάτων τους.

Χρέος και χαμηλή ανάπτυξη
πληγώνουν την Ιταλία

Η ανησυχία των δύο μεγάλων οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου για πιθανό ντόμινο επιβεβαιώθηκε «πριν αλέκτωρ λαλήσαι» από τα όσα έγραψαν αργότερα η S&P και η Moody’s. Ιδιαίτερα η Ιταλία μάλλον αιφνιδιάστηκε. Παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας βρίσκεται υπό έλεγχο, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η χαμηλή ανάπτυξη γεννά ερωτηματικά στους επενδυτές για την ικανότητα της Ρώμης να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος που κινείται περί του 120% του ΑΕΠ. Ο κ. Τρεμόντι επιδιώκει με περικοπές δημοσίων δαπανών και αύξηση της φορολογίας να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 35 – 40 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014 ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Η μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει από τη χαμηλή ανάπτυξη που εφέτος δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 1% και δεν θεωρείται επαρκής για τον περιορισμό του υπέρογκου χρέους.

Ανεργία και «κρυμμένα» ελλείμματα
απειλούν την Ισπανία

Η Ισπανία από την πλευρά της δεν ανησυχεί τόσο πολύ για το δημόσιο χρέος που κινείται στην περιοχή του 60%. Η «καυτή πατάτα» είναι η ανεργία που έχει ξεπεράσει το 20% και ιδιαίτερα στους νέους φθάνει σε δυσθεώρητα νούμερα που κινούνται μεταξύ 45% και 50%. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η ισπανική νεολαία βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική της κυβέρνησης Θαπατέρο με αποτέλεσμα να γεννηθεί το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Το ιδιωτικό χρέος που έχει δημιουργηθεί έπειτα από τη «φούσκα» του κατασκευαστικού τομέα έχει στραγγίξει χρήματα από την αγορά, ενώ «άγνωστος Χ» είναι τα χρέη των περιφερειών. Όταν πέρυσι οι Σοσιαλιστές έχασαν την Καταλωνία, αποκαλύφθηκε ότι είχαν αφήσει έλλειμμα πολύ μεγαλύτερο. Τώρα που έχαναν σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις, υπάρχει φόβος μήπως βρεθούν και άλλα κρυμμένα ελλείμματα, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει μέχρι το τέλος του έτους το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6%.

ΓΝΩΜΕΣ

ΜΑΣΣΙΜΟ ΜΟΥΚΕΤΙ
Αρχισυντάκτης οικονομικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Corriere della Serra

«Δύσκολη ισορροπία»...

«Το πρόβλημα με το ιταλικό δημόσιο χρέος είναι παλιά υπόθεση. Υπάρχουν όμως δύο στοιχεία που συνηγορούν στο ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να μην χρεοκοπήσουμε. Το πρώτο είναι ότι αν χρειαστεί μπορούμε να αυξήσουμε τους φόρους αν χρειαστεί καθώς οι αποταμιεύσεις είναι υψηλές. Πάντως η κυβέρνηση δύσκολα θα το έκανε διότι ενέχει υψηλό πολιτικό κόστος. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα σε εξαγωγές στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία – έστω και με σημαντική διαφορά. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει μία δύσκολη ισορροπία καθώς δεν μπορεί παράλληλα να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, καθώς θα πληγεί η εσωτερική ζήτηση. Και αυτή είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη. Πάντως, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στη Ρώμη για το αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει με το δικό της πρόγραμμα, διότι αν αυτό δεν γίνει ίσως υπάρξουν επιπτώσεις για την Ιταλία».

ΕΡΝΕΣΤΟ ΚΑΪΖΕΡ
Οικονομικός συντάκτης της ισπανικής Δημόσιας Τηλεόρασης (Radio National Espagna)

«Πρόβλημα η χαμηλή ανάπτυξη»

«Οι οίκοι αξιολόγησης υπερβάλλουν ως συνήθως για το ενδεχόμενο διάχυσης της ελληνικής κρίσης στην Ισπανία. Υπάρχουν πάντως δύο παράγοντες όμως που επηρεάζουν το σκεπτικό των οίκων. Το πρώτο είναι ο φόβος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Και το δεύτερο, το αποτέλεσμα των πρόσφατων τοπικών εκλογών με τη μεγάλη ήττα των Σοσιαλιστών. Το καλό είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις αναγνωρίζουν την ανάγκης του προγράμματος προσαρμογής, άρα η ακολουθούμενη πολιτική δεν θα αλλάξει ακόμη και αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Προσωπικά δεν το θεωρώ πιθανό, καθώς ούτως ή άλλως θα στηθούν κάλπες τον Μάρτιο του 2012. Υπάρχει και κάτι ακόμη όμως και δεν πρόκειται για το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για τη χαμηλή ανάπτυξη, καθώς το ιδιωτικό χρέος είναι υψηλό. Οι οίκοι αξιολόγησης το βλέπουν αυτό. Ακόμη και αν αυτό το πρόβλημα λυθεί όμως, οι οίκοι θα βρουν κάτι άλλο για να εκφράσουν την ανησυχία τους».

Ανοιχτή επιστολή Μίκη προς τους «Αγανακτισμένους»

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέους μας, που μαζεύτηκαν στις πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων, διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για το Μνημόνιο-μνημόσυνο...
, ζητώντας να φύγει η Κυβέρνηση της Ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα. Η θέση όλων αυτών δεν είναι στη Βουλή, είναι στη φυλακή.

Χαιρετίζουμε τις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο των πόλεών μας, τον αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα που πασχίζει να ανακαλύψει το πρωτοφανέρωτο κίνημα των νέων μας.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους των δημόσιων επιχειρήσεων, που άρχισαν από χτες διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις, υπερασπιζόμενοι το κράτος μας, που χρειάζεται απελπιστικά, όχι την κατεδάφιση που προγραμματίζει το ΔΝΤ, αλλά τη ριζική του βελτίωση και μεταρρύθμιση. Με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι του Ταμιευτηρίου, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ υπερασπίζονται τη δική μας περιουσία, την περιουσία του ελληνικού λαού, που επιχειρούν τώρα να λεηλατήσουν οι ξένες τράπεζες, μέσω μιας κυβέρνησης-μαριονέτας τους στην Αθήνα.

Ο παραδειγματικά ειρηνικός χαρακτήρας των διαδηλώσεων απέδειξε ότι, όταν η αστυνομία και οι προβοκάτορες δεν έχουν πάρει εντολή να επέμβουν, δεν ανοίγει μύτη. Καλούμε τους Ελληνες αστυνομικούς να μη δεχτούν να γίνουν τα όργανα των σκοτεινών δυνάμεων που θα θελήσουν ασφαλώς, σε κάποια στιγμή, να ματοκυλίσουν τους νέους μας και τους εργαζόμενους. Η θέση τους, το καθήκον τους και το συμφέρον τους είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού, της ειρηνικής του διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, είναι στο πλευρό της Ελλάδας και όχι στων ξένων δυνάμεων που υπαγορεύουν στη σημερινή κυβέρνηση την πολιτική της.

'Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου, και οι πέτρες ακόμα ομολογούν την αποτυχία του. Μετά από αυτή την εμπειρία δεν δικαιολογείται πλέον καμιά αυταπάτη. Ο δρόμος που πήρε και συνεχίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, υπό την καθοδήγηση των ξένων τραπεζών και υπηρεσιών, της Goldman Sachs και των Ευρωπαίων υπαλλήλων της, οδηγεί στην καταστροφή της Ελλάδας. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει τώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν τώρα. Κάθε μέρα που περνάει οι πράξεις τους ομολογούν πόσο επικίνδυνοι είναι για τη χώρα.

Διερωτόμεθα γιατί ο Εισαγγελέας δεν έχει επέμβει ακόμα εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, για τις νέες δηλώσεις του περί επικείμενης χρεοκοπίας και άδειων ταμείων. Γιατί δεν έχει επέμβει για τις δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ του Προέδρου του ΣΕΒ και της Επιτρόπου. Γιατί δεν έχει επέμβει για τη μαζική τρομοκρατία, με την οποία, μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση, σε συνεργασία και καθ' υπαγόρευση της  τρόικας, επιχειρεί ακόμα μια φορά να εκβιάσει τον ελληνικό λαό. Με τους Τιτανικούς, με τις εντατικές, με όλα αυτά που βγαίνουν και λένε για να τρομάξουν τους ΄Ελληνες, κατάφεραν να εξευτελίσουν τη χώρα διεθνώς και να την οδηγήσουν πραγματικά στο χείλος της χρεοκοπίας. Αν ένας διευθυντής επιχείρησης μιλούσε για την επιχείρησή του με τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του μιλάνε για την Ελλάδα, θα σάπιζε τώρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής καταδικασμένος για βαριά απιστία.

Απευθυνόμαστε και στους λαούς της Ευρώπης. Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο αγώνας για την Ελλάδα, είναι αγώνας για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική Ευρώπη. Μην πιστεύετε τις κυβερνήσεις σας, που λένε ότι τάχα εσείς βοηθάτε την Ελλάδα με τα λεφτά σας. Μην πιστεύετε τα χονδροειδή, εξωφρενικά ψέματα των βρώμικων εφημερίδων, που θέλουν να σας πείσουν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε δήθεν γιατί οι ΄Ελληνες είναι τεμπέληδες, όταν δουλεύουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους! Την κρίση δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι, την προκάλεσε και τη χρησιμοποιεί το μεγάλο χρηματιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί στις υπηρεσία του.

Τις μεγάλες τράπεζες και μόνο αυτές βοηθάνε τα προγράμματα τους, δήθεν σωτηρίας, αυτές ακριβώς που επέβαλαν μέσω των πολιτικών και των κυβερνήσεων που έχουν εξαγοράσει, το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στη σημερινή κρίση. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση από τη ριζική αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Δεν μπορεί οι τράπεζες και οι κάτοχοι χρήματος, που προκάλεσαν την κρίση, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές που επέφεραν! Δεν μπορεί οι τραπεζίτες νάναι το μοναδικό ασφαλές επάγγελμα στον κόσμο! Δεν υπάρχει καμμιά άλλη λύση από την αντικατάσταση του σημερινού οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης, που είναι φτιαγμένο για να δημιουργεί χρέος, με επιστροφή σε μια πολιτική τόνωσης της ζήτησης και της ανάπτυξης, και τον προστατευτισμό, με δραστικό επανέλεγχο του Χρήματος. ¨Η τα Κράτη μας θα κυριαρχήσουν στις αγορές, ή αυτές θα τα καταπιούν, και μαζί τους η Δημοκρατία και όλα τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα, όταν ο Σόλων διέγραψε τα χρέη των φτωχών στους πλούσιους. Ας μην επιτρέψουμε τώρα στις Τράπεζες να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, για να αποσπάσουν τα μυθώδη ποσά που οι ίδιες δημιούργησαν ως χρέος. Πως μπορεί να προτείνεται, για να διοικήσει την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, ένας άνθρωπος της Goldman Sachs... Τι είδους κυβερνήσεις, τι είδους πολιτικούς έχουμε στην Ευρώπη;

Δεν σας ζητάμε να υποστηρίξετε τον αγώνα μας για λόγους αλληλεγγύης, ούτε γιατί στα δικά μας χώματα γεννήθηκε ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ο Περικλής και ο Πρωταγόρας, οι ιδέες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ευρώπης. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση γιατί υποστήκαμε, ως χώρα, μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Ευρώπη αγωνιζόμενοι για να μην επικρατήσει στην ήπειρό μας ο φασισμός.

Σας ζητάμε να το κάνετε για το δικό σας συμφέρον. Αν αφήσετε τώρα την ελληνική, την ιρλανδική, την πορτογαλική, την ισπανική κοινωνία να καταστραφούν, στο βωμό του Χρέους και των Τραπεζών, θα έρθει σύντομα η δική σας σειρά. Δεν θα ευημερήσετε εν μέσω ευρωπαϊκών κοινωνικών ερειπίων.

Εμείς αργήσαμε, αλλά ξυπνήσαμε. Ξυπνήστε κι εσείς. Ας φτιάξουμε μαζί μια νέα Ευρώπη της ανάπτυξης, της δημοκρατίας, της ευημερίας, της ειρήνης, αντάξια της ιστορίας, των αγώνων, του πνεύματός της. Αντισταθείτε στον ολοκληρωτισμό των αγορών, που απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη κάνοντάς την Τρίτο Κόσμο, να βάλει τον ένα ευρωπαϊκό λαό εναντίον του άλλου, να καταστρέψει την ήπειρό μας, ξανακάνοντας επίκαιρο τον φασισμό.