Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΥΡΒΙΑΣ


Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο 800-1.000 μέτρων, ενώ πλέον οι επιστήμονες τη συνδέουν με τις θεραπείες κατά του διαβήτη. Η σουρβία η οικιακή αποκαλύπτει τα κάλλη της και δηλώνει δένδρο φαρμακευτικό και πολλά υποσχόμενο.
Πρόκειται για τη λεγόμενη "σορβιά", ένα φυτό το οποίο σύμφωνα με εργαστηριακές αναλύσεις, που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, είναι θαυματουργό, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές επιστήμονες θεραπεύει τον διαβήτη.
Πρόκειται για δέντρο ύψους 15-20 μέτρων με μεγάλη και ισχυρή κόμη. Αναπτύσσεται σε βαθιά, νωπά και πλούσια σε θρεπτικές ουσίες εδάφη. Η σορβιά ανθίζει τον Μάιο. Ο καρπός της είναι ραγοειδής, ωοειδής ή αχλαδοειδής, διαμέτρου 12-14 χιλιοστών, ώριμος κίτρινος με κόκκινες παρειές. Ωριμάζει το Σεπτέμβριο του χρόνου άνθησης.
Εκχυλίσματα του καρπού του φυτού σουρβία αναστέλλουν τα δυσμενή συμπτώματα του διαβήτη σε διπλάσιο ποσοστό από τα αντίστοιχα φάρμακα. Το παραπάνω τουλάχιστον δείχνουν μέχρι στιγμής οι έρευνες που διεξάγονται για τη δράση του φυτού. Πριν από 5 χρόνια ξεκίνησε πειραματικά να καλλιεργείται στην Ελληνική επικράτεια. Το δένδρο αυτό ευδοκιμεί κυρίως στη περιοχή του Πηλίου χωρίς συστηματική καλλιέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου