Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ανταρσία 6 χωρών για το πακέτο στήριξης !



Πριν περάσουν τρία 24ωρα από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και άρχισαν τα όργανα στην Ευρώπη για το σχέδιο σωτηρίας των υπερχρεωμένων χωρών. Δεν είναι τόσο η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου για την Ελλάδα όσο ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και πώς αυτός θα ενισχυθεί ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών με χρέη. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος μηχανισμός από το 2013 θα αποτελείται κυρίως από κεφάλαια και εγγυήσεις με δανειοδοτική δυνατότητα της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, με συμμετοχή ανεξαιρέτως και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Ενώ λοιπόν ανακοινώθηκε η συμφωνία το Σάββατο στις Βρυξέλλες, προφανώς ομόφωνα, κάποια κράτη έχουν αρχίσει να αντιδρούν έντονα στο σχέδιο αυτό.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες, μέλη της ευρωζώνης –Εσθονία, Σλοβακία–, όπως και χώρες που αναμένεται να εισέλθουν στην ευρωζώνη –Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Τσεχία– εκτιμούν ότι το να στηρίζεται ο ΕΜΣ σε κεφάλαια της ΕΚΤ, όπως συμβαίνει με το κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι άδικο.
Όπως τονίζουν εκπρόσωποί τους, “εκτός εάν μεσολαβήσει μία αλλαγή για το προβλεπόμενο κεφάλαιο του ΕΜΣ, θα εμποδίσουμε τη μεταρρύθμιση –στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση– όταν αυτή επανέλθει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε το Συμβούλιο των υπουργών εφόσον θελήσει αυτή να προχωρήσει, “θα πρέπει να την υιοθετήσει με ομοφωνία”.
Από τα συνολικώς 6 ενιστάμενα κράτη, ζητείται προκειμένου περί του καθορισμού του κεφαλαίου του ΕΜΣ να συνυπολογίζεται, πλην του εθνικού ΑΕΠ, και το μέγεθος κρατικού εξωτερικού χρέους ενός μέλους ή, ακόμα, και το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα του.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο τα πρόστιμα από τις μελλοντικές παραβιάσεις στο σύστημα δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη να καταλήγουν στο μετοχικό κεφάλαιο του ΕΜΣ.
Διπλωματική πηγή της ευρωζώνης ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι και η σουηδική κυβέρνηση εκτιμά ότι η διαμόρφωση του κεφαλαίου του ΕΜΣ δεν θα πρέπει να τεθεί τόσο άμεσα.
Το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ “εγγενής αδυναμία” στο σύστημα. Το κεφάλαιο της διαμορφώνεται από κατά 50% από τη μεσοσταθμική αναλογία του εθνικού ΑΕΠ στο ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ κατά το υπόλοιπο 50% σε συνάρτηση του εθνικού πληθυσμού με τον πληθυσμό όλης της ΕΕ.
Σύμφωνα με ικανή μερίδα μελετητών του συστήματος, τούτο καταλήγει, ακριβώς λόγω του συνυπολογισμού του εθνικού ΑΕΠ, ώστε τα πολυπληθή κράτη με χαμηλή αναλογία στο κατά κεφαλήν εισόδημα να καταβάλλουν εντούτοις υψηλότερο μερίδιο κεφαλαίου στην ΕΚΤ. Με άλλα λόγια, “με περισσότερο πληθυσμό, παρά εθνικό ΑΕΠ, όσον αφορά την ΕΕ είσαι πτωχός, άρα καταβάλεις μεγαλύτερο κεφαλαιακό μερίδιο σε σχέση με το ΑΕΠ σου”.
Αντιστρόφως το Λουξεμβούργο, με πολύ μικρό πληθυσμό, αλλά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, σε συνάρτηση με το ΑΕΠ του καταβάλει μικρό κεφαλαιακό μερίδιο στην ΕΚΤ.
Όλα αυτά ίσως σημαίνουν πολλά, ίσως και τίποτε. Αν όμως όλες αυτές οι χώρες μπουν και πάλι εμπόδιο στη Μέρκελ τότε θα υπάρξει αναταραχή στην Ευρώπη, δε θα μπορεί να αποφασιστεί καμιά διέξοδος από την κρίση, κάτι που θα επηρεάσει και την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου