Μείωση επιτοκίου κατά μία μονάδα από το 5,2% στο 4,2% και επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την απόσβεση του δανείου στα 7,5 χρόνια μας έδωσε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντίτιμο τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ από την πώληση δημόσιας περουσίας ως το 2015.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθεί στους μηχανισμούς διάσωσης δυνατότητα αγοράς νέων κρατικών ομολόγων. Θετικά είδαν οι ευρωπαίοι ηγέτες το αίτημα για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με τις αποφάσεις να παραπέμπονται για την επόμενη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου.Ως προς αυτά που πρέπει να δώσουμε, στο κείμενο των συμπερασμάτων καταγράφεται σαφώς η ελληνική δέσμευση για άντληση πόρων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως κάλεσε η τρόικα κατά την προηγούμενη επίσκεψή της. Παράλληλα, προαπαιτούμενο για τους ευνοϊκότερους όρους είναι ότι θα εφαρμοστεί σφικτό δημοσιονομικό πρόγραμμα για την περίοδο 2012-15.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μέχρι το τέλος του μήνα θα παρουσιαστεί συνολικό πακέτο, τόσο για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας από την οποία θα πάρουμε τα 50 δισ. που έχουν τεθεί ως στόχος, αλλά και το μεσοπρόθεσμο πακέτο προσαρμογής του 12-15. Πάντως στόχος είναι να μπορέσουμε το 2012 να ξαναβγούμε στις αγορές για δανεισμό, ώστε να μην χρειαστεί να λάβουμε νέο δάνειο.
Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων ήταν δραματικό, καθώς κανείς δεν ήθελε να σκεφτεί τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε πάρει την επιμήκυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, ενδεικτικό του κλίματος ήταν ότι ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ηγέτης που μίλησε στη Σύνοδο μετά τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Μάλιστα είχε φροντίσει να δοθεί αντίτυπο της ομιλίας σε όλους τους παρευρισκόμενους. Ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε τί έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα, τι σκοπεύει να κάνει και τί κίνδυνος υπάρχει αν δεν παρθούν αποφάσεις.
Αμέσως μετά πήρε το λόγο η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης και της προσπάθειας του ελληνικού λαού. Η καγκελαριος αυτή τη φορά έστρεψε τα πυρά της κατά της Ιρλανδίας, αφού ο νέος πρωθυπουργός Έντα Κέλι δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει τις παραχωρήσεις που ζητά η Γερμανία, κυρίως για το φόρο των επιχειρήσεων.
Γενικά, το κλίμα ήταν ευνοϊκό προς την Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε "παράδειγμα" για την Ιρλανδία, που επίσης έχει μπει στο μηχανισμό. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον νέο ιρλανδρό πρωθυπουργό χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί κάτι σημαντικό.
«Οι αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».
«Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.
«Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».
Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».
«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.
Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.
Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δισ. ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά.
Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου