Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Θαμμένος θησαυρός 20 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα


Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΓΜΕ Κ. Παπαβασιλείου, κυρίαρχος οικονομικός στόχος είναι τα βεβαιωμένα αποθέματα 420 τόνων χρυσού

Picture 0 for Θαμμένος θησαυρός 20 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

Μια από τις πλουσιότερες κοιτασμολογικές περιφέρειες της Ευρώπης, με βεβαιωμένα μεταλλευτικά αποθέματα στρατηγικών ορυκτών, όπως είναι ο χρυσός, ο άργυρος, το νικέλιο, ο χαλκός, ο μόλυβδος κι ο ψευδάργυρος συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ, είναι η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
«Αποτελεί μια σταθερή μεταλλευτική πηγή για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, κ. Κ. Παπαβασιλείου συμπληρώνοντας πως αν συνεκτιμηθούν και τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες μεταλλευτικές δραστηριότητες, αλλά και σε νέες περιοχές κοιτασμολογικού ενδιαφέροντος, το οικονομικό μέγεθος είναι δυνατό να πολλαπλασιαστεί.
Εν πολλοίς ωστόσο, πρόκειται για θεωρητικό πλούτο, καθώς όπως τόνισε το ανώτατο στέλεχος του ΙΓΜΕ ένα πολύ μικρό μέρος αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά. Εστίασε μάλιστα στο βεβαιωμένο αποθεματικό των περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και στη Θράκη, που αποτελεί κυρίαρχο οικονομικό στόχο.
«Η μη αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι ένα θλιβερό γεγονός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαβασιλείου από το βήμα επιστημονικής ημερίδας για τον ορυκτό πλούτο της χώρας που οργάνωσε προχθές το ΑΠΘ για να συμπληρώσει ότι το πλέον ανησυχητικό είναι ότι δεν έχουμε αξιοποίηση μολονότι  «υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν βιώσιμη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών με όρους προστασίας του περιβάλλοντος».
Ειδικά για την περίπτωση της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί πραγματικά μια βιώσιμη πλουτοπαραγωγική δεξαμενή μετάλλων, τα οποία χαρακτήρισε παγκόσμιας κλάσης από άποψη ποιότητας και ποσότητας. Αποκάλυψε, επίσης, ότι από προηγούμενες έρευνες του Ινστιτούτου έχει προκύψει κοιτασμολογικό ενδιαφέρον στη ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού στον ορεινό όγκο Αγκίστρου – Βροντούς – Μενοικίου, στις Σέρρες και στη Δράμα, στην ευρύτερη περιοχή Ποντοκερασιάς – Γερακαριού – Βάθης – Μυλοχωρίου – Δροσάτου, στο Κιλκίς για πορφυρικά συστήματα χαλκού και χρυσού, αλλά και για τη δυναμική πολυμεταλλική παρουσία μικτής θειούχου μεταλλοφορίας στη ζώνη Φαρασινού – Συκιδίων στη Δράμα. Νέοι στόχοι εντοπισμού χρυσού σε μεταλλόμορφες δομές είναι οι περιοχές Κίρκης και Πεύκων στον Έβρο, ενώ ειδικά για το Κιλκίς και τις Σέρρες, ο κ. Παπαβασιλείου σημείωσε πως βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος του Ινστιτούτου όσον αφορά στις έρευνες. Περισσότερη μελέτη, εξάλλου απαιτείται και στις εμφανίσεις μετάλλων υψηλής τεχνολογίας και τα πλατινοειδή στο οφιολιθικό σύμπλεγμα Σμιγάδας – Ραγάδας – Βυρσίνης τα οποία συνοδεύονται και από τις σπάνιες γαίες Γαδολίδιο και Δυσπρόσιο. Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, προχωρά στην εκτέλεση ευρύτατου ερευνητικού προγράμματος ύψους 2,9 εκ. ευρώ, για την περίοδο 2010 – 2013, η οποία θα «ξεδιπλωθεί» κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο την αύξηση του μεταλλευτικού δυναμικού των στρατηγικών ορυκτών πρώτων υλών.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα εντοπίστηκε, το 1988, από το ΙΓΜΕ αξιόλογο κοίτασμα επιθερμικού χρυσού, στον Άγιο Δημήτριο της περιοχής Κώνου Σαππών, στο νομό Ροδόπης, με βέβαια αποθέματα 24 τόνων καθαρού χρυσού και 12 τόνων καθαρού αργύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου