Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ισχυρός σεισμός 8,9 R στην Ιαπωνία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:43

Ισχυρότατος σεισμός ισχύος 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Παρασκευή στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ταρακουνώντας την πρωτεύουσα Τόκιο.

Το μέγεθος του σεισμού αρχικά είχε υπολογιστεί σε 7,9 R και αναθεωρήθηκε ανοδικά από το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί από το 1900.

Οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας έχουν εκκενώσει τα κτίρια, ενώ ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν μαρτυρίες για τραυματισμούς, κυρίως στα βόρεια της Ιαπωνίας, αλλά και για πυρκαγιές που μαίνονται εντός του Τόκιο. Η πυροσβεστική υπηρεσία του Τόκιο επισήμως κάνει λόγο για 18 εστίες φωτιάς, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχθεί και εγκαταστάσεις διυλιστηρίου κοντά στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, εξεδόθη προειδοποίηση για τσουνάμι σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ινδονησία, η Ταϊβάν και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Τα παράλια της Ιαπωνίας έχουν ήδη πληγεί από τσουνάμι -ένα από τα μεγαλύτερα που εχουν καταγραφεί ποτέ- το οποίο έχει εισχωρήσει στην ξηρά σε βάθος 1,5 χιλιομέτρων, προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου, παρασύροντας οχήματα και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, κτίρια και οδικές αρτηρίες. Ένα μικρότερο τσουνάμι, ύψους 2 μέτρων, έπληξε και τις ακτές του Τόκιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 4 εκατ. νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Τόκιο και σε γύρω περιοχές, το αεροδρόμιο Sendai στη ΒΑ Ιαπωνία έχει πλημμυρίσει και η κίνηση των τρένων στο Τόκιο έχει διακοπεί.

Οι ιαπωνικές αρχές αναφέρουν ότι οι μετασεισμοί συνεχίζονται, ενώ έχουν εκδοθεί νέες προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε περιοχές της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

Ιαπωνικά σωστικά συνεργία με δύναμη 900 ανδρών κατευθύνονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, ενώ αεροσκάφη της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας έχουν απογειωθεί για να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου