Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Σφίγγει ο κλοιός για το αμερικανικό χρέος





Με τα χρονικά περιθώρια πλέον να στενεύουν και τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να απορρίπτει το σχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, οι νομοθέτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν μία λύση για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και μείωση του ελλείμματος έως τις 2 Αυγούστου, προκειμένου να αποφευχθεί στάση πληρωμών.
Ωστόσο, ο διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Τζακ Λιου, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι σημειώθηκε «δραστηριότητα και πρόοδος» στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου γνωρίζουν ότι «η χρεοκοπία δεν είναι επιλογή». Ο κ. Λιου διαπίστωσε ότι «συμβαίνουν αρκετά πράγματα» όσον αφορά στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας από τη συνάντηση της Πέμπτης στο Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και ηγέτες των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.
Μέχρι στιγμής, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αποδοκιμάσει το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με το επιχείρημα ότι δεν είναι σοβαρό, επισημαίνοντας ότι η κλίμακα των περικοπών, που προτείνουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα ήταν επιζήμια και επιπλέον θα έπρεπε να αντισταθμιστεί από την κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Οι Ρεπουμπλικανοί επιδιώκουν μία συμφωνία μείωσης του ελλείμματος, προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, όμως διαφωνούν με τους Δημοκρατικούς στον τρόπο και ο Λευκός Οίκος ζητεί κάποιες φορολογικές αυξήσεις για τους πιο εύπορους Αμερικανούς, κάτι όμως που απορρίπτουν οι πρώτοι.
Ιδιαίτερα ανήσυχος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε εξάλλου και ο Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος, μιλώντας στο CNN, τόνισε ότι μια στάση πληρωμών του αμερικανικού χρέους θα πυροδοτούσε πανικό σε ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα και μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα, «προκαλώντας μία σειρά αλυσιδωτών γεγονότων που θα έκαναν τη Lehman Brothers να δείχνει πολύ μικρό γεγονός».
Η προοπτική στάσης πληρωμών έχει θορυβήσει και τους Αμερικανούς κυβερνήτες και από τα δύο μεγάλα κόμματα, οι οποίοι με επιστολή τους κάλεσαν το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, παρά να θέσει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας -αλλά και των δικών τους Πολιτειών. Την επιστολή συνέταξε η Εθνική Ενωση Κυβερνητών, μετά τις προειδοποιήσεις των οίκων Moody's και Standard & Poor's. Μάλιστα, η Standard & Poor's διαμήνυσε ότι, εκτός από την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ, ενδεχομένως να υποβαθμίσει και τις αξιολογήσεις χρηματοοικονομικών εταιρειών, εάν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία για αύξηση του δανεισμού.
«Πιθανή» η χρεοκοπία της Αλαμπάμα
Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Ρόμπερτ Μπέντλι, προειδοποίησε, το Σάββατο, ότι η χρεοκοπία εξακολουθεί να «είναι πολύ πιθανή» για την κομητεία Τζέφερσον της Αλαμπάμα, εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη χρεοκοπία δημοτικής αρχής στην αμερικανική ιστορία. Χρέος ύψους 3,2 δισ. δολαρίων έχει οδηγήσει την κομητεία στα πρόθυρα πτώχευσης και τυχόν υπαγωγή της δημοτικής αρχής στο Αρθρο 9 του Πτωχευτικού Κώδικα θα είχε παρενέργειες σε ολόκληρη την αμερικανική αγορά δημοτικών ομολόγων, αξίας 2,9 τρισ. δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου