H Ιταλία μοιάζει να είναι ο επόμενος στόχος των αγορών και το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι φαίνεται να έχει αρχίσει, καθώς το χρηματιστήριο της χώρας βάλλεται με το βασικό της δείκτη να κλείνει την Τετάρτη χαμηλότερα σχεδόν κατά 3% και τα ομόλογα της ξεπουλιούνται με το επιτόκιο του 10ετούς να έχει πάρει και πάλι το δρόμο για το κρίσιμο 6%. Στον απόηχο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής οι αγορές δείχνουν ότι όχι μόνο δεν πείστηκαν για το τέλος της κρίσης αλλά και πως είναι έτοιμες για ένα θερμό καλοκαίρι.
Αυτό φάνηκε και στις ΗΠΑ όπου την Τετάρτη έλαβε χώρα η πιο καταστροφική δημοπρασία ομολόγων εδώ και πολύ καιρό με τους επενδυτές να ζητούν ολοένα και αυξανόμενο επιτόκιο κατά τη διάρκεια της και με την τιμή του 5εούς ομολόγου να καταρρέει μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί. Η πτώση των ομολόγων ακολούθησε την μεγάλη πτώση των αμερικανικών μετοχών, επιβεβαιώνοντας τη συσχέτιση τους στην οποία αναφερθήκαμε σε πρόσφατες αναλύσεις. Όσο δε βρίσκεται λύση στο πρόβλημα της αύξησης του ορίου του αμερικανικού χρέους οι επενδυτές φαίνεται να χάνουν την εμπιστοσύνη τους ταυτόχρονα τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα.
Έτσι, το αμερικανικό χρηματιστήριο μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης κατέγραφε βουτιά με τις μετοχές τεχνολογίας να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, και τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν μεγάλη πτώση που για το Nasdaq πλησίαζε το 2%.
Λίγο νωρίτερα, η Standard & Poor's είχε ανακοινώσει τη νέα κατά δύο βαθμίδες υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, στην κατηγορία CC από CCC, κατατάσσοντάς την στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας» θεωρώντας ότι τα προτεινόμενα σχέδια για το ελληνικό χρέος αντιστοιχούν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Το πρωί, κατά δυο μονάδες, στο «Baa1», υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας την επιδείνωση των δημοσιονομικών της Κύπρου εξαιτίας της καταστροφικής έκρηξης η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στη μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της χώρας.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών βούλιαξε σε χαμηλό 27 μηνών , χάνοντας περισσότερο από 2% την Τετάρτη σε μία τάση η οποία έχει πάρει τη μορφή μίνι κραχ, με τους επενδυτές να ξεπουλούν τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών εδώ και μήνες, προκαλώντας τους πολύ μεγάλες απώλειες. Η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι ο δείκτης των 500 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης έχει φτάσει σε ένα σημαντικό επίπεδο τιμών, το οποίο είναι το χαμηλό του Ιουλίου του 2009. Σε αυτό το επίπεδο έχει ήδη καταγραφεί μία ανοδική αντίδραση την περασμένη εβδομάδα και το νέο τεστ διαδραματίζεται τώρα. Αυτό που θέλουν να δουν όσοι ελπίζουν σε άνοδο των τραπεζών είναι το συγκεκριμένο επίπεδο τιμών να μη διασπαστεί καθώς στην αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για χαμηλότερα.
Όπως και να έχει, ωστόσο, ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μπει σε στατιστικά υποτιμημένα επίπεδα τιμών. Μία εξέλιξη η οποία είναι συχνή τεχνικά, είναι να διαπεραστεί το συγκεκριμένο επίπεδο τιμών από το χαμηλό του Ιουλίου του 2009 αλλά μόνο για λίγο και στη συνέχεια να υπάρξει μία ουσιαστική ανοδική αντίδραση από ακραία υποτιμημένα στατιστικά εδάφη.
Αυτό θα ήταν ένα από τα βασικά σενάρια το οποίο θα ήθελαν να δουν όσοι ποντάρουν σε άνοδο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Να σημειώσουμε πως ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μεγάλη θετική συσχέτιση με το ΓΔ του ΧΑ, δηλαδή κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.
Κλείνοντας με το ΧΑ, ο ΓΔ κατέγραψε νέα πτώση την Τετάρτη, η οποία, ωστόσο, ήταν μικρής έκτασης με τις απώλειες να περιορίζονται στο 0,51%. Το ΧΑ, ελπίζει σε θετικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και σε μία ανοδική ανάπαυλα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ώστε να εκμεταλλευτεί τα υποτιμημένα επίπεδα τιμών στα οποία έχουν βρεθεί οι βασικοί του δείκτες και να καταγράψει μία ανοδική αντίδραση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου