Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Επιστολή-σοκ από τη Νέα Υόρκη

Η αγωνία του εστιάτορα...
Η αύξηση ΦΠΑ 23% στην εστίαση είναι δυσβάσταχτη
Η αγωνία  του εστιάτορα...



 Μπορεί η οικονοµική κρίση να έχει πλήξει ιδιαίτερα τους νέους, όπου τα ποσοστά ανεργίας καλπάζουν, και να έχει φανεί ίσως περισσότερο από όλα στη συνήθεια για έξοδο για φαγητό που έχει περιοριστεί, η αναµενόµενη όµως αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα εστιατόρια από 13% σε 23% τον Σεπτέµβριο αποτελεί σοβαρή απειλή για το µέλλον όχι µόνο των εστιατορίων αλλά και των αλυσίδων που έχουν δηµιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Μετά την απόφαση να κλείσουν τα καταστήµατα Applebee’s, που είχαν 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης των TGI Friday’s στην Ελλάδα απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Οικονοµικών να επανεξετάσει την απόφαση για την αύξηση της φορολογίας.

«Ανησυχώ για τον εργαζόµενο που έχασε τη δουλειά του. Ανησυχώ για τον επιχειρηµατία που έκλεισε την εταιρεία του. Αγωνιώ όµως και για την τύχη της δικής µου εταιρείας, των δικών µου εργαζοµένων στα Friday’s. Ζω στη Νέα Υόρκη επί περίπου 45 χρόνια αλλά ποτέ δεν σταµάτησα να αγαπώ την Ελλάδα µε πάθος».

Το φορτισµένο αυτό συναισθηµατικά µήνυµα στέλνει στην Ελλάδα ο επιχειρηµατίας Π. Ξενόπουλος, ο οποίος έχει το franchising της αµερικανικής αλυσίδας TGI Friday’s στη χώρα µας. Οπως επισηµαίνει σε επιστολή του προς «Το Βήµα», τα καταστήµατα ναι µεν έχουν επηρεαστεί από την οικονοµική κρίση σε βαθµό ελεγχόµενο προς το παρόν, αλλά η εφαρµογή αύξησης ΦΠΑ 23% στην εστίαση µπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την επιβίωση γενικά όλων των εστιατορίων.

Τα TGI Friday’s στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τον κ. Ν. Νέγκα, γενικό διευθυντή της αλυσίδας, έχουν επηρεαστεί από την κρίση αλλά λιγότερο σε σχέση µε την υπόλοιπη αγορά, όπου τα παραδοσιακά εστιατόρια σηµειώνουν µείωση περίπου 25% και τα ταχυφαγεία 10%.

Ο τζίρος τους ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ το 2010 εµφανίζοντας µείωση 6% σε σχέση µε το 2009, ενώ το 2011 εκτιµάται ότι θα µειωθεί κατά 10%.

Τα αποτελέσµατα EBITDA είναι θετικά και στα 11 καταστήµατα (εννέα εταιρικά και δύο συνεργαζόµενα µε συµβόλαια διαχείρισης). Οι εργαζόµενοι φθάνουν τους 570 από 550, ενώ δεν έχει κλείσει κανένα µαγαζί – µάλιστα άνοιξαν ένα πέρυσι στο νέο εµπορικό κέντρο Athens Metro Mall, στον Αγιο ∆ηµήτριο, στην Αθήνα.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, αν εφαρµοστεί η αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση 23%, η εταιρεία, όπως και οι περισσότερες του χώρου, θα εµφανίσει ζηµιές και θα αναγκαστεί να κλείσει κάποια καταστήµατα. Σηµειώνεται ότι στην Ιρλανδία, που αντιµετωπίζει και αυτή σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα όπως η Ελλάδα, ο ΦΠΑ στον κλάδο φιλοξενίας µειώθηκε τον Ιούλιο από 13,5% στο 9%, στο πλαίσιο του ανταγωνισµού στον τουρισµό.

Η ιστορία των TGI Friday’s ξεκίνησε από τον Αλαν Στίλµαν, ο οποίος δηµιούργησε το πρώτο κατάστηµα TGI Friday’s στη Νέα Υόρκη το 1965. Οπως αναφέρει η «Newsweek» σε άρθρο της το 1973, «ένας ανύπαντρος Νεοϋορκέζος που πουλούσε κολόνιες, ο Αλαν Στίλµαν, αποφάσισε ότι ο πιο αποτελεσµατικός τρόπος για να συναντήσει κανείς αεροσυνοδούς στη γειτονιά του ήταν να αγοράσει µια µισογκρεµισµένη µπιραρία, να την αναµορφώσει µε λάµπες Τί φανι και µοντέρνους νέους σερβιτόρους και να το ονοµάσει µε βλέψη τους καριερίστες TGIF (Thank God It’s Friday).

Μέσα σε µία εβδοµάδα η Αστυνοµία αναγκάστηκε να περιφράξει το Friday’s για να χειρίζεται τα τεράστια πλήθη νέων που κατέφθαναν. Εκατοντάδες άλλα µαγαζιά που µιµούνταν το Friday’s γρήγορα άνοιξαν τις πόρτες τους σε πολλές µεγάλες πόλεις και έτσι δηµιουργήθηκε µια ολόκληρη βιοµηχανία».

Ο Π. Ξενόπουλος ζώντας από κοντά στην Αµερική την επιτυχία των TGI Friday’s αποφάσισε να ακολουθήσει το επιτυχηµένο µοντέλο του εξωτερικού και στη χώρα µας. Αφησε σε νεαρή ηλικία το Βόιο Κοζάνης για να δοκιµάσει την τύχη του στη Νέα Υόρκη και ταυτόχρονα µε τις σπουδές του δούλευε σε ένα εστιατόριο για να συντηρεί την οικογένειά του. Αλλωστε τη δεκαετία του ’70 οι περισσότεροι Ελληνες στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν πλένοντας πιάτα ή εργαζόµενοι ως σερβιτόροι, ενώ σιγά σιγά εξελίχθηκαν σε επιχειρηµατίες, όπως και ο ίδιος, που άνοιξε το πρώτο του donut shop στο Μπρούκλιν.

Στη συνέχεια απέκτησε και άλλα καταστήµατα εστίασης και ασχολήθηκε ακόµη και µε τον κλάδο της ναυτιλίας, πάντα στην Αµερική. Το 1995 ο επιχειρηµατίας πήρε το franchising των Friday’s για την Ελλάδα και το 1997 άνοιξε το πρώτο κατάστηµα TGI Friday’s στην Αθήνα στην Κηφισιά. Σήµερα υπάρχουν 11 καταστήµατα στη χώρα µας. Ο όµιλος παγκοσµίως έχει παρουσία σε 60 χώρες και διαθέτει 900 καταστήµατα.


Εκκληση στον κ. Βενιζέλο
Με επιστολή του στο «Βήμα» ο κ. Π. Ξενόπουλος, ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Friday’s Hellas, καταθέτει το πρόβλημα:

«Ζω στη Νέα Υόρκη επί περίπου 45χρόνια αλλά ποτέ δεν σταμάτησα να αγαπώ την Ελλάδα με πάθος. Οι δραστηριότητές μου στη Νέα Υόρκη είναι στον χώρο της εστίασης και αποφάσισα το 1997 να επεκταθώ και να επενδύσω στην Ελλάδα φέρνοντας τη γνωστή αλυσίδα εστιατορίων Friday’s.

Σήμερα η εταιρεία έχει 9 καταστήματα εταιρικά και 2 με management agreement. Απασχολεί περισσότερα από 500 άτομα. Η οικονομική κρίση επηρέασε την εταιρεία δυσμενέστατα. uni03A9ς σήμερα όμως επιβίωσε και στάθηκε στα πόδια της με ελάχιστες αποχωρήσεις εργαζομένων. Γνωρίζω ότι στον κλάδο της εστίασης οργιάζει η μαύρη εργασία, καθώς και η μη αποδοχή του ΦΠΑ. Υπάρχουν όμως και οι συνεπείς.

Η Friday’s στην Ελλάδα πλήρωσε και πληρώνει ως και σήμερα όλες τις υποχρεώσεις της προς το uni0394ημόσιο. Το 2010 απέδωσε: ΦΠΑ στην Εφορία 1.662.000 ευρώ, ΦΠΑ σε προμηθευτές και τρίτους 1.598.000 ευρώ, ΦΜΥ 352.000 ευρώ, Φόρο Εισοδήματος 520.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά 18.000 ευρώ, ΙΚΑ 3.026.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στα νέα μέτρα την αύξηση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 23%. Η αύξηση αυτή, αν υιοθετηθεί, θα καταστεί δυσβάσταχτη για τις συνεπείς εταιρείες. Η τύχη λοιπόν και το μέλλον της εταιρεί ας Friday’s καθώς και όλων των υπολοίπων συνεπών εταιρειών θα είναι αβέβαιη και κάποιες από αυτές δεν θα αντέξουν.

Απευθύνω έκκληση στον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο να μην οδηγήσει σε κλείσιμο τις συνεπείς επιχειρήσεις».
Η εταιρεία Milomel Hellas αποφάσισε να προχωρήσει σε stop loss
Τα Applebee΄s δεν άντεξαν
Ε πειτα από 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα η αλυσίδα εστιατορίων Applebee’s αναστέλλει τη δραστηριότητά της. «Μας ενηµέρωσαν ξαφνικά ότι τα καταστήµατα κλείνουν. Στην επιθεώρηση η εργοδοσία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα από δεδουλευµένα και αποζηµιώσεις.

Είµαστε σε απόγνωση. Αποφασίσαµε να προχωρήσουµε σε επίσχεση εργασίας γιατί είµαστε δύο µήνες απλήρωτοι» δηλώνουν οι εργαζόµενοι και στο κατάστηµα στη Θεσσαλονίκη γίνεται ήδη µια προσπάθεια από τους υπαλλήλους να συνεχίσουν οι ίδιοι τη λειτουργία του µε µειωµένες τιµές. Ενα δύσκολο εγχείρηµα αφού σε λίγο καιρό θα τελειώσουν τα αποθέµατα και θα χρειαστούν νέες αγορές, ενώ υπάρχει και νοµικό κενό σχετικά µε την εκπροσώπηση της αµερικανικής φίρµας στη χώρα µας.

Η εταιρεία Milomel Hellas, που έχει τα αποκλειστικά δικαιώµατα χρήσης και ανάπτυξης του σήµατος Applebee’s για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, σύµφωνα µε τους τελευταίους δηµοσιευµένους ισολογισµούς της, δεν είχε απογοητευτικά αποτελέσµατα αλλά προφανώς το µάνατζµεντ έκρινε ότι η κρίση πολύ δύσκολα θα επιτρέψει στην εταιρεία να ανακάµψει και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε stop loss. Πριν από πέντε χρόνια τα Applebee’s θεωρούνταν προσιτά για τον τύπο φαγητού που προσέφεραν (casual dining) αλλά σήµερα τα περίπου 35 ευρώ το άτοµο που κοστίζει ένα δείπνο στα συγκεκριµένα καταστήµατα δύσκολα βγαίνουν από την τσέπη των καταναλωτών.

Τον ∆εκέµβριο του 2008 κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Αθήνα καταστράφηκαν ολοσχερώς τα καταστήµατα στην Κυψέλη και στο Μοναστηράκι. Η εταιρεία ενέγραψε στον ισολογισµό της ζηµιά 0,87 εκατ. ευρώ και επαναλειτούργησε µόνο το κατάστηµα στην Κυψέλη.

Οι πωλήσεις το 2009 διαµορφώθηκαν στα 9,5 εκατ. ευρώ από 12,2 εκατ. ευρώ το 2008 και το τελικό αποτέλεσµα ήταν ζηµιογόνο κατά 0,92 εκατ.

ευρώ. Εχει απασχολούνται περί τα 150 άτοµα. Η εταιρεία έχει δύο καταστήµατα στη Θεσσαλονίκη και τέσσερα στην Αττική (Κεφαλάρι, Γλυφάδα, Λ. Αλεξάνδρας και Φ. Νέγρη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου