Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Στα 85 δισ. ευρώ η βοήθεια στην Ελλάδα

Στα 85 δισ. ευρώ η βοήθεια στην Ελλάδα
(upd 6) Στα 85 δισ. το νέο δάνειο. Aναβάλλεται για το βράδυ του Σαββάτου η συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή.
"Πυρετός το Σαββατόβραδο"... , καθώς άλλαξε η ημερομηνία συνεδρίασης του Eurgroup στις Βρυξέλλες. Ενώ είχε προγραμματιστεί για την Κυραική στις 3 Ιουλίου, εν τέλει θα πραγματοπιηθεί το Σάββατο το βράδυ στις 2 Ιουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Οικονομικών. "Η συνάντηση δεν ακυρώθηκε, αλλά μετατράπηκε σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου", δήλωσε ο Guy Schuller, εκπρόσωπος για τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean Claude Juncker. Ο κ. Schuller δήλωσε επίσης πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα υπάρξει ανακοίνωση από αυτή τη συνάντηση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζουν θετικά αυτή την εξέλιξη και συνεχίζουν: "η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου λειτουργεί διεθνώς υπέρ της αξιοπιστίας της χώρας και αποτελεί τη βάση για την αυριανή συζήτηση στο Eurogroup"

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις Αυστριακού Αξιωματούχου που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, στα 85 δισ. ευρώ θα "κλειδώσει" το νέο δανείο στην Ελλάδα. Το 70% εξ αυτών θα καλυφθεί από τους ευρωπαϊκούς φορείς (δημόσιο και ιδιώτες) και το υπόλοιπο 30% από το ΔΝΤ. Όπως αναφέρει το Bloomberg, προς το παρόν ακαθόριστο παραμένει το ποσό των μετρητών, ενώ οι λεπτομέρειες για το rollover των ομολόγων... αναμένονται!

Το Γερμανικό Σχέδιο



Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες οι μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της Γερμανίας συμφώνησαν μετά από συνάντηση με τον υπ.Οικ της Γερμανίας κ. Σοίμπλε να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.Συγκεκριμένα, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες συμφώνησαν να συνεισφέρουν 3,2 δισ. ευρώ στη νέα συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η συμμετοχή του γερμανικού χρηματοπιστωτικου κλάδου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,2 δισ. ευρώ και θα αφορά στα ομόλογα που λήγουν ώς το 2014.

Η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό πακέτο κρίθηκε απαραίτητη, ανέφερε και προσέθεσε ότι η συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών ήταν κοινή συναινέσει.

Στόχος της ΕΕ από την διαδικασία είναι να ανακυκλωθούν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ που λήγουν ώς το 2014 και 4 δισ. ευρώ ώς το 2020.

Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, το 55% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι γερμανικές τράπεζες λήγουν μετά το 2020.

Από τα 3,2 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. είναι τίτλοι που λήγουν ώς το 2014 και τα 1,2 δισ. ευρώ τίτλοι που ανήκουν στις γερμανικές «κακές τράπεζες» (bad banks) και λήγουν μέσα στην ίδια περίοδο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γ. Άκερμαν είπε ότι το γαλλικό μοντέλο θα είναι η βάση της συμφωνίας. (διαβάστε εδώ αναλυτικά τι μπορεί να "περισώσει" και τι όχι το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους) Όπως σημείωσε, είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια και συμπλήρωσε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η γερμανική πρόταση προβλέπει να συμπεριληφθούν στην εθελοντική μετακύλιση του χρέους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν ώς το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου