Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ευ. Βενιζέλος: Στο τραπέζι η "επιλεκτική χρεοκοπία" και οι εμπράγματες εγγυήσεις

Διατεθειμένη να παράσχει εμπράγματες εγγυήσεις, όπως ζητούν ορισμένοι κοινοτικοί εταίροι...
 
Ευ. Βενιζέλος: Στο τραπέζι η επιλεκτική χρεοκοπία και οι εμπράγματες εγγυήσεις
είναι η ελληνική κυβέρνηση, εφόσον αυτές οδηγούν στην οριστική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Εurogroup.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε δε ότι οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και περιουσιακά στοιχεία της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.


Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ζήτησε την ολοκλήρωση έως τις 15 Σεπτεμβρίου όλων των διαδικασιών για το νέο πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Όπως είπε, ζήτησε παράλληλα πλήρη κάλυψη στο νέο πακέτο βοηθείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είτε από την ΕΚT, είτε από την ευρωζώνη. Διαβεβαίωσε πάντως ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες


Ερωτηθείς για την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου ότι θα πωληθούν πολύ λιγότερα από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα και να επιτύχει το στόχο των αποκρατικοποιήσεων για να εξασφαλίσει το νέο δάνειο.


Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως δικαιολογία για να επιτεθούν στο ευρώ. Όπως επισήμανε ο υπουργός, «ό, τι και αν κάνει η χώρα, οι αγορές δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένες».

Στο μεταξύ στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, το απόγευμα της Τρίτης, δεν έλειψαν και οι διαξιφισμοί μεταξύ βουλευτών, όπως αυτός μεταξύ της Θ.Τζάκρη και της Τ.Αντωνίου ή οι επικρίσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π.Οικονόμου, σχετικά με τις δηλώσεις του περί ΦΠΑ, από βουλευτές που σήμερα αποφεύγουν να επικρίνουν την οικονομική πολιτική όπως έκαναν στο παρελθόν.


Στη συνεδρίαση τέθηκαν θέματα, όπως αυτό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», από τον βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη, ενώ ο έτερος βουλευτής του νομού Θανάσης Παπαγεωργίου, υποστήριξε ότι το χρέος θα είναι διαχειρίσιμο με ένα επιτόκιο της τάξης του 4%.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει συζήτηση για «επιλεκτική χρεοκοπία», ούτε και απέρριψε αυτό το σενάριο, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν στο τραπέζι 36 σενάρια, όπως του είπε ο κ. Γιούνκερ.


Από τη συζήτηση προέκυψε ότι για να συζητηθεί το θέμα, πρέπει να βρεθεί πού βρίσκονται 150 δισ. του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση με τους κατόχους των ομολόγων. Όλα τα άλλα βρίσκονται σε Τράπεζες, ελληνικές και άλλες.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν επρόκειτο μόνο για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, το χρέος αυτών των χωρών καλύπτει το 4% του χρέους της ευρωζώνης. Προστιθέμενων, όμως, των χρεών της Ισπανίας και της Ιταλίας, το ποσοστό ανεβαίνει στο 40% του χρέους της ευρωζώνης. Γι' αυτό, τόνισε, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ενιαίο, συνολικό και σταθερό τρόπο.


Την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί στο γραφείο του με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατόπιν αιτήματός του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου