Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΣτΕ: ''Ναι'' σε κατεδαφίσεις στην περιοχή Σταυρονικήτα Χαλκιδικης


Την κατεδάφιση 22 πολυτελών κατοικιών που έχουν ανεγερθεί σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στην περιοχή Σταυρονικήτα Χαλκιδικής "σηματοδοτεί" η δημοσίευση τριών αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αυτό επισημαίνουν νομικοί κύκλοι για τις τρεις αποφάσεις του ΣτΕ, που δημοσιεύθηκαν με τις οποίες κρίνονται αμετάκλητα παράνομες οι σχετικές οικοδομικές άδειες.
Ειδικότερα, με τις αποφάσεις απορρίπτονται οι αιτήσεις τριτανακοπών, που είχαν καταθέσει ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών εντός της δασικής και παραθαλάσσιας περιοχής Σταυρονικήτα (Κασσάνδρα) Χαλκιδικής.
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων με τις αιτήσεις τους ζητούσαν να ανατραπούν  παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχαν κρίνει ότι είναι παράνομη η ανέγερση 22 τέτοιων κατοικιών.
Η υπόθεση αφορά  στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών, κατά τα έτη 1995 -1998 από την εταιρεία «Σάνη», μέσα σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στην περιοχή Σταυρονικήτα Χαλκιδικής. Η εν λόγω εταιρεία πούλησε, στη συνέχεια,  τα ακίνητα σε ιδιώτες.
Οικολογικές οργανώσεις, καθώς και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων από τη Θεσσαλονίκη, προσέφυγαν στο ΣτΕ
Όμως, τόσο η Ολομέλεια του ΣτΕ, όσο και το Ε΄ Τμήμα, με σειρά αποφάσεων τους ακύρωσαν ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες, που επέτρεψαν την ανέγερση στην επίμαχη περιοχή.
Στη συνέχεια, ορισμένοι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών προσέφυγαν για άλλη μια φορά στο ΣτΕ ζητώντας την τριτανακοπή ολων των προγενέστερων αποφάσεων των αποφάσεων.
Ωστόσο, στις τρεις αποφάσεις της η Ολομέλεεια του ΣτΕ, αφού επισημαίνει ότι οι παλαιότερες αποφάσεις της είναι ορθές, αναφέρει, μεταξύ ἀλλων, τα εξής:  
-Η  οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημόσιων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα.
-Η  οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος ο οποίος θα δικαιολογούσε, κατ’αρχήν, τη μεταβολή του προορισμού του δάσους.
-Η ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν αποτελεί επέμβαση στο δικαίωμα της περιουσίας των ιδιοκτητών ακινήτων, δεν παραβαίνει την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύντης ή τις διατάξεις του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) . 
Επιπλέον, τονίζουν οι σύμβουλοι της Επικρατείας,  με την ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς επιδιώκεται η προστασία των δασών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διοίκηση εξέδωσε τις επίμαχες οικοδομικές άδειες, υπολαμβάνοντας ως ρυμοτομικό σχέδιο το από 23.3./8.4.1965 Βασιλικό Διάταγμα..
Με βάση αυτό το δεδομένο η Ολομέλεια Στε υπογραμμίζει ότι οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από τη Διοίκηση, η οποία τους δημιούργησε τη δικαιολογημένη πεποίθηση ότι οι επίμαχες οικοδομικές άδειες ήταν νόμιμες.
Μάλιστα, στην απόφαση αναφέρεται  ότι την εν λόγω δυνατότητα την είχαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων από την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που εκδόθηκε σε βάρος τους το 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου