Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Επί τάπητος η παραπομπή Τσοχατζόπουλου

Υπέρ του πορίσματος για παραπομπή του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση. Το μεσημέρι η ψηφοφορία.

Επί τάπητος η παραπομπή Τσοχατζόπουλου
Για την παραπομπή ή μη του Άκη Τσοχατζόπουλου βάσει του πορίσματος για το σκάνδαλο των υποβρυχίων που συνυπέγραψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής. Βάσει του πορίσματος, εις βάρος του πρώην υπουργού αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη τα παθητική δωροδοκία και παραβίαση του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα χρήματος»).

Το πόρισμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη με συζήτηση επί του θέματος και ψηφοφορία για την υπόθεση. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στον χαρακτήρα των αδικημάτων, γεγονός το οποίο δείχνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα που διαμορφωθεί στη μεσημεριανή ψηφοφορία.

Κύκλοι του κ. Τσοχατζόπουλου αναφέρουν ότι θα παραβρεθεί στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής και είναι ευνόητο ότι θα κάνει χρήση του κανονισμού της Βουλής να παρουσιάσει την δική του επιχειρηματολογία για την υπόθεση.

Αν επαληθευθεί η τάση για ψήφιση υπέρ του πορίσματος, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα παραπεμφθεί σε πενταμελές δικαστικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από ανώτατους δικαστικούς. Επίσης, αναμένεται σε μια τέτοια περίπτωση να διεξαχθεί ειδική έρευνα με επικεφαλής ειδικό ανακριτή που θα ορίσει το συμβούλιο.

Το πρώτο που θα εξεταστεί είναι η περίπτωση παραγραφής των αδικημάτων, κάτι το οποίο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν συμφωνούν. Η μη παραγραφή των αδικημάτων θα έχει ως αποτέλεσμα την παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο ή σε τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Αυτό επιβεβαιώνουν και νομικοί σύμβουλοι του κυβερνώντος κόμματος, διότι τα αδικήματα δεν σχετίζονται με την άσκηση του υπουργικού αξιώματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση που θα πάρει το συμβούλιο θα είναι οριστική και αμετάκλητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου