Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ραγδαίες εξελίξεις για την ελληνική υπόθεση ...

Ραγδαίες εξελίξεις για την ελληνική υπόθεση ...
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπαμα, Μέρκελ. Στο Βερολίνο αύριο και ο Σαρκοζί. Έκτακτες επαφές ηγετών. Νέα παρέμβαση ΗΠΑ.
Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά την οποία κατέληξαν ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία.
"Ο πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της κρίσης της ευρωζώνης" πριν από τη σύνοδο κορυφής (Eurogroup) που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Ομπάμα και Μέρκελ "συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία", προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησαν να συναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο "για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης" που θα διεξαχθεί την επομένη, όπως ανακοίνωσε απόψε η γαλλική προεδρία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σαρκοζί "θα δειπνήσει στη συνέχεια με την καγκελάριο" και θα αναχωρήσει από το Βερολίνο το πρωί της Πέμπτης, 21 Ιουλίου, με προορισμό τις Βρυξέλλες.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά από το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για άμεση επέκταση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως πρέπει να επιτραπεί στο EFSF να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο χρηματοοικονομικό κλάδο.
"Η Ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την χρηματοοικονομική και δημοσιονομική συνοχή της και να δώσει ώθηση στο κέντρο της", τόνισε το Ταμείο, κάνοντας λόγο, φυσικά, για τις "ηγέτιδες δυνάμεις" της Ένωσης.
Υπάρχουν ακόμη πιέσεις από την κρίση χρέους, καθώς η μετάδοση της κρίσης στο εσωτερικό της Ευρωζώνης είναι υψηλή, διαπιστώνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως "θα υπάρξει παγκόσμιος αντίκτυπος αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα η κρίση".
Τέλος, εκτιμάται πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης οφείλουν να είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες. "Προτιμούμε τις λύσεις με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα", τονίζει το Ταμείο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επαφής που είχαν απόψε το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου