Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τελείωσαν τα ψέματα, έρχονται τα ειδοποιητήρια της Εφορίας…

Τα χαράτσια δεν έχουν καν αρχίσει!
Τον Αύγουστο προβλέπεται ότι θα ξετιναχτούν οι Έλληνες φορολογούμενοι, αφού καταφθάνει το ειδικό σημείωμα για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα του 2010 και υπόχρεοι σε αυτήν είναι όλοι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000. Το ποσοστό της εισφοράς κυμαίνεται από 1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν το ίδιο διάστημα ένα ακόμη ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλούνται να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ για το 2010. Το τέλος θα καταβάλλουν και όσοι φορολογούμενοι ήταν το προηγούμενο έτος σε αδράνεια και δεν είχαν χρησιμοποιήσει καθόλου το δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Οι μοναδικοί που εξαιρούνται από την καταβολή του ποσού είναι οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος, όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν από τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών και οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.
Τον ίδιο μήνα θα αποσταλούν και τα σημειώματα για την περαίωση, σε όσες επιχειρήσεις απέκτησαν δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση, σύμφωνα με τους όρους της διάταξης που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της Πέμπτης. Μεταξύ αυτών είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και μέχρι 40 εκατ. ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ακίνητη περιουσία άνω των 400.00 ευρώ.
Πέραν αυτών ο χορός των σημειωμάτων συνεχίζεται με:
- Εκτακτη εισφορά σε αυτοκίνητα σκάφη και πισίνες: Η αποστολή των ειδοποιητηρίων θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο και αφορά ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων κυβισμού άνω των 1.929 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, κατόχους σκαφών αναψυχής (με εξαίρεση όσους έχουν σκάφη ανοικτού τύπου μήκους μέχρι 6 μέτρα) καθώς και ιδιοκτητών δεξαμενών κολύμβησης. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το μέτρο θα αποφέρει περί τα 150 εκατ. ευρώ.
- Τέλη κυκλοφορίας: Το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα αποσταλούν στους κατόχους αυτοκινήτων τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του επόμενου έτους τα οποία θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι κατά 10%.
- ΕΤΑΚ και Φόρος Ακίνητης Περιουσίας: Εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί επιτέλους η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να ξεκινήσει και η διαδικασία επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι έμμεσες επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα τσιγάρα αλλά και στα είδη εστίασης μετά την αύξηση του ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, η ετήσια επιβάρυνση στο φυσικό αέριο λόγω της επιβολής του ΕΦΚ είναι της τάξης των 50 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο ακριβαίνει κατά 5-6 λεπτά το λίτρο.
Τα τσιγάρα ακριβαίνουν μέχρι και 60 λεπτά το πακέτο και αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% θα επιβαρύνει τις τιμές σε αναψυκτικά, χυμούς και τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά, καθώς και τα σερβιριζόμενα αγαθά σε εστιατόρια και σε όλους τους χώρους εστίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου