Όλο και μεγαλώνουν τα κατάστιχα του Τειρεσία, καθώς καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες συνωστίζονται στις μαύρες λίστες του χρέους.
αθετήσει τις πληρωμές τους κυρίως προς το τραπεζικό σύστημα αγγίζει το 1,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Νούμερο αστρονομικό αν αναλογιστεί κανείς πως ο πληθυσμός της Ελλάδας κυμαίνεται γύρω στα 11 εκατ. με το ποσοστό του χρέους να υπολογίζεται εύκολα στο 15% των ενεργώ πολιτών.
Πιο συγκεκριμένα μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2011 στις ατελείωτες λίστες του χρέους προστέθηκαν 115.000 πολίτες και επιχειρήσεις, αφού δήλωσαν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις οφειλές τους σε δάνεια και κάρτες.
Τα στατιστικά αυτά αποτελούν ρεκόρ, αφού ποτέ άλλοτε δεν έχουν καταγραφεί τόσο υψηλά ποσοστά αδυναμίας αποπληρωμής χρεών και μόνο ως οιωνοί κακών γεγονότων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, αντανακλώντας παράλληλα την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας.
Σύμφωνα με έρευνα, η πλειοψηφία των υφιστάμενων ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, ενώ έχει υπολογιστεί πως για να αναχρηματοδοτηθούν τα υπάρχοντα δάνεια ή να διπλασιαστεί ο χρόνος αποπληρωμής προκειμένου να διευκολυνθούν οι δανειζόμενοι, απαιτούνται επιπλέον 20 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες φαίνεται να είναι ευχαριστημένες πλέον ακόμα και με τις καθυστερημένες αποπληρωμές δόσεων.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως υπάρχει τράπεζα που το 22% των στεγαστικών που έχει στο χαρτοφυλάκιό της παραμένει ανεξόφλητο, ενώ σε άλλη το 40% των καταναλωτικών δανείων δεν εξυπηρετείται.
Παρά τα παραπάνω η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να εξοικονομήσει τεράστια ποσά από τους πολίτες, πιέζοντας ασφυκτικά την αγορά και τις επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει ζωντανές και οδηγώντας τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα στην εξαθλίωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου