Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

"Ναι" από το ΔΝΤ για την 5η δόση με προϋπόθεση τη δικομματική συναίνεση - Τα "μαζεύει" η Γερμανία για την εμπλοκή των ιδιωτών - Συμβιβασμό ζητά ο Σαρκοζί!

(upd 4) Με προϋπόθεση τη δικομματική συναίνεση στην Ελλάδα για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να "βάζει νερό στο κρασί του" και να λέει "ναι" στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου. Yπενθυμίζεται ότι χθεσινά ξένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπος της ΕΕ Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η επόμενη δόση θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά στη χώρα τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι αναμένει από τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις 19 και ενδεχομένως στις 20 Ιουνίου να ληφθεί η κατ' αρχήν απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων των χωρών - μελών της ευρωζώνης βρίσκεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά απέφυγε να πάρει σαφή θέση αν στην επικείμενη σύνοδο του Eurogroup θα ληφθεί απόφαση και για την νέα στήριξη προς την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να υπαναχωρεί μερικώς στο θέμα της μελλοντικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, γεγονός το οποίο αφενός δίνει στην ελληνική κυβέρνηση περαιτέρω χρόνο για την ψήφιση ή μη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το οποίο έχει γίνει αιτία καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου παράσχει χρόνο και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να καταλήξουν τελικά στο ποιο θα είναι το σχέδιο επιπλέον χρηματοδότησης για τη χώρα, το οποίο και δεν θα αποτελέσει "πισωτικό γεγονός", όπως φοβούνται αναλυτές και Ευρωπαίοι αρχηγοί.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το ΔΝΤ θα καταβάλει το μερίδιο της 5ης δόσης, αρκούμενο στις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για μια μελλοντική ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση και όχι σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως αρχικά ζητούσε η Ουάσιγκτον.

Υπό τον φόβο της επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα το Eurogroup εκτιμάται πως θα εγκρίνει την προσεχή βδομάδα τη χορήγηση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ενώ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για συνολική λύση στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, τα βλέμματα των Ευρωπαίων θα είναι στραμμένα στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τα "μαζεύει" τώρα η Γερμανία

Τα "μαζεύει" η Γερμανία για το πλαίσιο συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, μετά την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συναίνεση στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείτια δημοσίευμα των FT.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίεμα, η Γερμανία επιμένει ότι οι ομολογιούχοι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική και υπολογίσιμη συμβολή, ωστόσο δεν επιμένει σε ένα μόνο μοντέλο για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου.

Συμβιβασμό ζητά ο Σαρκοζί

Την ίδια στιγμή, συμβιβαστική λύση και υπευθυνότητα ζητά ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να βρεθεί η "χρυσή τομή" για Ττο σχέδιο επιπλέον χρηματοδότησης στην Ελλάδα.«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ενότητα. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτές τις εθνικές διαμάχες και να επανέλθουμε στον κοινό μας προορισμό», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε «ζητώ από όλους να επιδείξουν το πνεύμα υπευθυνότητας και συμβιβασμού με το οποίο χτίστηκε η Ευρώπη». «Είναι καθήκον όλων να κάνουμε ότι απαιτείται για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ», κατέληξε.

Η Credit Suisse για την πέμπτη δόση - Δεν "βλέπει" βοήθεια πριν το Σεπτέμβριο

Να εκταμιεύεται κανονικά η πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου "βλέπει" η Credit Suisse, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, παρά την άνοδο κατά 0,2% των ρυθμών ανάπτυξης στο Q1.

Ο οίκος εκτιμά ότι τα δάνεια θα φτάσουν στο -6% το 2011, αφού η οικονομία θα παραμείνει υπό καθεστώς ύφεσης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Credit Suisse στην τελευταία της έκθεση, μια τυχόν απόφαση για πλήρη ενίσχυση της Ελλάδας δεν φαίνεται πιθανό να αποφασιστεί πριν τον Σεπτέμβριο.

Εκτίμηση της Credit Suisse είναι ότι στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές αποτιμάται ήδη «κούρεμα» της τάξης του 35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου