Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Κυβέρνηση κοινής αποδοχής χωρίς Παπανδρέου προτείνει η ΝΔ- Σε λίγο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Καταιγιστικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Στη διάρκεια της 20λεπτης ...
 
Κυβέρνηση κοινής αποδοχής χωρίς Παπανδρέου προτείνει η ΝΔ- Σε λίγο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού
τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός με τον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση, είτε σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, χωρίς να είναι απαραιτήτως ο ίδιος πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ από τη μεριά του πρότεινε κυβέρνηση κοινής αποδοχής, χωρίς τον Γ. Παπανδρέου στη θέση του πρωθυπουργού, με βασική προϋπόθεση την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει διάρκεια μέχρι το πέρας της επαναδιαπραγμάτευσης και κατά συνέπεια μετά θα ακολουθήσουν εκλογές. Συμφωνα δε με πληροφορίες από τη Συγγρού, ο Γ. Παπανδρέου δεν απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο και έδωσε νέο τηλεφωνικό ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά αργότερα.

Δηλώσεις από πλευράς ΝΔ θα γίνουν μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.


Συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά

Στις 13:00 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. Στη σύντομη στιχομυθία μεταξύ πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ιστορικά κρίσιμη στιγμή και ανάγκη πανεθνικής προσπάθειας, επισημαίνοντας ότι είναι ευεργετικό να υπάρξει εθνική συνεννόηση.

«Είμαι σε επαφή και επικοινωνώ με τους αρχηγούς των κομμάτων... καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του... Εμείς θα προχωρήσουμε με αίσθημα ευθύνης στις απαραίτητες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Και συνέχισε: «Έχω επίγνωση των ευθυνών μου και των ευθυνών της κυβέρνησής μου απέναντι στον ελληνικό λαό και στην χώρα».

«Σε κάθε περίπτωση προχωράμε με αίσθημα ευθύνης για τις απαραίτητες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση» δήλωσε ο κ.Παπανδρέου, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από την πλευρά του, τόνισε ότι «είναι στιγμή που χρειάζεται πανεθνική προσπάθεια».

Ο πρωθυπουργός θα κάνει νέο διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με αρχηγούς κομμάτων.

Ήδη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αλέκα Παπαρήγα, τον Φώτη Κουβέλη, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να προχωρήσει ξανά σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος. Εγώ θα συναντηθώ μαζί του» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και πρόσθεσε ότι «μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ενώσουν τη φωνή τους για να διεκδικήσουν ρυθμίσεις από την Ευρώπη». Αργότερα, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε πάντως ότι δε θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με την Αλέκα Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της ΕΕ.


Δήλωση- βόμβα από Βρεττό

Στο μεταξύ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός προχώρησε στη δήλωση- βόμβα «να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να αντικατασταθούν οι βουλευτές», προκαλώντας και πάλι αναταραχή στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου