Το μήνυμα είναι σαφές. Το μεσοπρόθεσμο, μαζί με τον Εφαρμοστικό Νόμο, πρέπει να ψηφιστεί άμεσα. Διαφορετικά η πέμπτη δόση θα περιμένει στο “λογαριασμό όψεως” της Ελλάδας χωρίς δικαίωμα ανάληψης. Από την ώρα που γύρισε ο Υπουργός Οικονομικών από τις Βρυξέλλες ξεκίνησε η προετοιμασία ώστε να ψηφιστεί το συντομότερο και χωρίς καμία κωλυσιεργία και “παρατυπία” από τη Βουλή. Στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup υπάρχει όρος για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου μέχρι τις 30 Ιουνίου, ώστε στις 3 Ιουλίου στο έκτακτο Eurogroup να διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και να ληφθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να εγκριθεί και ο Εφαρμοστικός, μετά βέβαια και από τις νέες οδηγίες της Τρόικας, η οποία βρίσκεται από χτες στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό το Μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός Νόμος να συζητηθούν μαζί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά τηρουμένων όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών (χρόνοι, κλπ), αφού οριστικοποιηθεί το νέο «μείγμα» των μέτρων κατά τη νέα σημερινή διαβούλευση με την τρόικα.
Τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα των 28,6 δισ. ευρώ συνολικά του Μεσοπρόθεσμου, εκ των οποίων τα 6,4 δισ. ευρώ το 2011. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του να κάνουν λόγο:
-Προς αναβολή οδεύει η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το αφορολόγητο όριο θα παραμείνει τελικά στις 12.000 ευρώ.
-Πιθανή θεωρείται η διατήρηση του ελέγχου στις κρίσιμες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, κλπ.
- Το αφορολόγητο όριο στην φορολογία ακινήτων μειώνεται κατά 50% και διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ
-Το σχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων θα εξελίσσεται ανά τρίμηνο, θεσπίζεται η εργασιακή εφεδρεία, ενώ για τους υπαλλήλους των καταργούμενων φορέων θα υπάρξει αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ
-Θα υπάρξει φορολογικός έλεγχος για τα κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό και δεν επιστρέφουν με το υπό κατάρτιση νέο σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη ζει τις δικές της ανησυχίες σχετικά με την πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα, με τους “απανταχού” αξιωματούχους να διαμηνύουν αφενός ότι βρίσκεται στο χέρι της Ελλάδας εάν θα πάρει την επόμενη δόση, και αφετέρου ότι θα στηρίξουν την ευρωζώνη πάση θυσία. Ουσιαστικά, η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται να δώσει τα κατάλληλα επιχειρήματα που χρειάζονται οι Ευρωπαίοι, ώστε να προχωρήσουν στην έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς να κινδυνέψουν από κανένα “πολιτικό ατύχημα” στο εσωτερικό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου