Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Παπανδρέου: Ανάπτυξη πάση θυσία - Στα 110 δισ. ευρώ το νέο πακέτο

(upd) "Κλείδωσε" η πέμπτη δόση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και προχωρούν οι πρωτοβουλίες για νέο δάνειο - "μαμούθ", ύψους 110 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι και το νέο πακέτο βοήθειας θα είναι στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο. "Είμαστε συνεπής στο νοικοκύρεμα της οικονομίας" είπε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μετά το πέρας των εργαασιών της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι "εξασφαλίσαμε ότι θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, μπορούμε πια να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας". Απαραίτητη προϋπόθεση είναι την ερχόμενη εβδομάδα να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και ο Εφαρμοστικός Νόμος.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται για  δεύτερη ημέρα την Παρασκευή στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο  συζήτησης διεθνή θέματα και την ελληνική κρίση.
Ακολουθούν οι δηλώσεις των αξιωματούχων. 

ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ANGELA MERKEL ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ,  ΙΡΛΑΝΔΙΑ: 
"Ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολος. Δείτε τις ιδιωτικοποιήσεις, που  χρειάζεται κάποιος χρόνος για να πραγματοποιηθούν. Οι Έλληνες έχουν πλήρη επίγνωση  του θέματος αυτού." 

"Εντυπωσιάστηκα από τις παρουσιάσεις των Πορτογάλων και των Ιρλανδών. Οι  δύο πρωθυπουργοί δείχνουν μεγάλη αποφασιστικότητα να εφαρμοστούν τα προγράμματα  που έχουν αποφασιστεί". 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: 
"Δεν θέλω να προβώ σε κανένα σχόλιο για την φάση που βρίσκονται οι συζητήσεις αυτή την  στιγμή . Το πιο σημαντικό για μας νομίζω είναι να γίνουν πρώτα αυτές οι συζητήσεις και στην  συνέχεια να αναφερθούμε στα αποτελέσματα. Τότε θα φανεί τη σημαίνει "ουσιαστική"  (συμμετοχή) με ακριβείς όρους". 
"Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να σας δώσω νούμερα. Δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένα  νούμερα. Πρέπει να δούμε τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, πρέπει να δούμε το συνολικό ποσό  και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για το συνολικό ποσό της συμμετοχής του ιδιωτικού  τομέα." 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 
"Είμαι αρκετά πεπεισμένη. Γνωρίζω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί όλη του  την πολιτική επιρροή, καθώς και ολόκληρη την κυβέρνηση για να επιτύχει υπερψήφιση αυτού  του πακέτου από την ολομέλεια της Βουλής". 

"Το έχω καταστήσει σαφές ότι για την σταθερότητα στην Ελλάδα, επιθυμούμε ιδιαίτερα το  πακέτο αυτό να υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την  Πορτογαλία." 

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ DAVID CAMERON 
"'Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που έχουμε για να  ενισχυθούν οι τράπεζες και οι ισολογισμοί των τραπεζών και να διασφαλιστεί ότι πληρούν  όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι ισχυρές και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα όποια  πιθανά προβλήματα και τις δυσκολίες". 

ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ NICOLAS SARKOZY ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ  ΚΛΑΔΟΥ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΛΗΓΕΙ: 
"Είχαμε πολλές συναντήσεις με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες. Δεν υπάρχει  καμία δυσκολία."
Δήλωσε παράλληλα ότι " προχωρά η πρόταση για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας".
Προανήγγειλε "ειδικό πρόγραμμα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην παιδεία και την υγεία" όπου παραδέχθηκε την ύπαρξη αδυναμιών και ελλείψεων

Η Συμφωνία με την Ευρώπη

"Κλείδωσε" η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην επιπλέον χρηματοδότηση στη χώρα θα έχει εκούσιο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση, έστω και μερικώς, αναδιάρθρωση του χρέους. Να σημειωθεί ότι αν και στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν γίνεται αναφορά για το συγκεκριμένο ποσό του πακέτου, ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για 100 δισ. ευρώ.
Oι Ευρωπαίοι αρχηγοί επεσήμαναν για ακόμη μία φορά την άμεση ανάγκη για ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, εφόσον η έγκρισή του αποτελεί όρος για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι δρομολογείται το συνολικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα τον επόμενο μήνα.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής χαιρέτισε χθες την πρόταση του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους δικαιούται η χώρα, αναφέρτοντας ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δις ευρώ μπορεί να εκταμιευτεί τάχιστα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας θα περιοριστεί στο 15%. Παράλληλα ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.
«Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις. Είμαστε σε σταθερή πορεία. Μία δύσκολη πορεία για την Ελλάδα, με πολλές θυσίες, αλλά που θα καταστήσει την οικονομίας μας σταθερή και βιώσιμη. Λάβαμε την υποστήριξη των εταίρων μας. Νομίζω ότι, δεν είναι μόνο ένα πράσινο φως, αλλά αποτελεί και ένα θετικό σημάδι για το μέλλον της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου μετά το δείπνο εργασίας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου..
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα έχει ως εξής:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα κατά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και καλωσορίζει την συνεχή ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά. Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και η υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως τις επόμενες ημέρες.
Το αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα αποτελέσει τη βάση για την οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του νέου προγράμματος που θα υποστηριχθεί από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, και θα επιτρέψει παράλληλα την εκταμίευση εγκαίρως της δόσης των δανείων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Ιούλιο.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές .
Υιοθέτησαν ακόμη την προσέγγιση, που αποφάσισε το Eurogroup στις 20 Ιουλίου, για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση του βάρους των δανειακών αναγκών της χώρας σε ετήσια βάση και να αποτραπεί παράλληλα η επιλεκτική χρεοκοπία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης καλούν τους υπουργούς οικονομικών να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τα εκκρεμή ζητήματα ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του.
Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει την προετοιμασία εκ μέρους της Επιτροπής , μαζί με τα κράτη μέλη, ενός συνολικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή βαρύνουν τους Έλληνες πολίτες και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι αυτές οι θυσίες είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και την ευημερία της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου