Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Συστηματική νοθεία στα καύσιμα καταδεικνύουν οι έλεγχοι του Γενικού Χημείου

Συστηματική νοθεία στα καύσιμα καταδεικνύουν οι έλεγχοι του Γενικού Χημείου
''Έντονα φαινόμενα νοθείας δείχνει η ανάλυση δειγμάτων καυσίμων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και προκύπτουν κατά κύριο λόγο από τη διαφορά ειδικού φόρου κατανάλωσης που ισχύει για ένα διακριτό καύσιμο που έχει διαφορετικό συντελεστή ΕΦΚ ανάλογα της χρήσεως αυτού, για παράδειγμα ντίζελ οχημάτων με ντίζελ θέρμανσης και ντίζελ ναυτιλίας. Τα κεντρικά εργαστήρια ελέγχου καυσίμων εξέτασαν, μόνο το 2010, 1.800 δείγματα τα οποία προσκομίστηκαν από τις δειγματοληπτικές Αρχές της χώρας. Τα δεδομένα του Γενικού Χημείου του Κράτους δείχνουν, για το έτος 2010, μια νοθεία - μη κανονικότητα καυσίμων της τάξης του 17%, ποσοστό που παρουσιάζεται βεβαίως αυξημένο λόγω του ότι το εξεταζόμενο δείγμα καυσίμου τις περισσότερες φορές είναι ένα ύποπτο και όχι τυχαίο δείγμα που έχει προσκομιστεί από τις δειγματοληπτικές Αρχές για την επίσημη γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους''.

Αυτά ανέφερε στην ομιλία του ο χημικός μηχανικός Ph.D. Σ. Λεκάτος της Διεύθυνσης Πετροχημικών του Γενικού Χημείου του Κράτους, σε εσπερίδα με τίτλο: ''Χημεία - η ζωή μας, το μέλλον μας'' που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους σε συνεργασία με τις ενώσεις καταναλωτών με αφορμή τον εορτασμό της φετινής χρονιάς ως Διεθνές έτος Χημείας .

Στη συνέχεια ο κ. Λεκάτος έκανε αναφορά στο νέο σύστημα ελέγχου καυσίμων που αρχίζει να εφαρμόζεται από το Γ.Χ.Κ. Υπενθύμισε ότι το σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας καυσίμων - Σ.Π.Π.Κ. - (βενζίνης οχημάτων και ντίζελ κίνησης) θεσμοθετήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ), και αφορά σε ελέγχους καυσίμων οχημάτων που πωλούνται από τα πρατήρια όλης της ελληνικής επικράτειας. Για τη δειγματοληψία αλλά και τις εξεταζόμενες εργαστηριακές δοκιμές εφαρμόζεται το τεχνικό πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14274. Εξετάζονται, τουλάχιστον 50 δείγματα για κάθε περίοδο (θερινή και χειμερινή) και για κάθε κατηγορία καυσίμου. Η Διεύθυνση Πετροχημικών δίνει εντολή στους αρμόδιους φορείς για τη δειγματοληψία καυσίμων. Γίνεται στατιστική επεξεργασία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων που εκτελούνται στα κεντρικά εργαστήρια ελέγχου καυσίμων και στέλνεται ετήσια έκθεση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αρμόδιες δειγματοληπτικές αρχές επιβάλλουν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση μη κανονικότητας-νοθείας δειγμάτων. Με αυτό το σύστημα (εφαρμογή σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε λόγω της Οδηγίας 2003/17/ΕΚ) επιτυγχάνεται η αντιπροσωπευτική δειγματοληψία δειγμάτων που γίνεται με βάση την κατανάλωση των καυσίμων οχημάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, με κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώθηκε στη συνέχεια ότι στην ελληνική αγορά καυσίμων, τα καύσιμα είναι 'κανονικά' όταν ικανοποιούν πλήρως τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές, όπως αυτές ορίζονται στις σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου. Αναφέρθηκε μια προτεινόμενη εισήγηση σχεδίου προδιαγραφών βενζινών που πρόκειται να υποβληθεί στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο για θεσμοθέτηση και επισημάνθηκε ότι οι βενζίνες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα τόσο η 95 οκτανίων όσο και η 100 οκτανίων είναι βενζίνες που παράγονται στα διυλιστήρια βάσει των εκάστοτε καθορισμένων θεσμοθετημένων προδιαγραφών που όμως παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους ως προς τα διαφορετικά χημικά πρόσθετα που εισάγονται από τις εταιρείες πετρελαιοειδών και που ενεργούν κυρίως ως απορρυπαντικά των κινητήρων των οχημάτων. Τα είδη αυτά διακρίνονται από τις απλές αμόλυβδες 95 οκτανίων λόγω ξεχωριστής και διακριτής ανάλογα με την εταιρεία εμπορικής ονομασίας

Έγινε αναφορά στα μέτρα που μπορεί να λάβει ο καταναλωτής όταν υποπτευθεί ότι το καύσιμο που αγόρασε είναι πιθανώς νοθευμένο και μη κανονικό (πχ καταγγελία στο τηλέφωνο 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή κλπ) και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα ανανεώσιμα καύσιμα που ήδη κυκλοφορούν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βιοντίζελ και η βιοαιθανόλη είναι τα δυο σπουδαιότερα ανανεώσιμα καύσιμα και όπως αναφέρθηκε το ελληνικό κράτος είναι το μόνο από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο οποίο δεν έχει γίνει ακόμη η εισαγωγή στην αγορά των καυσίμων της βιοαιθανόλης. Ωστόσο, σύντομα επιβάλλεται η εισαγωγή της βιοιαθανόλης στην Ελληνική αγορά γιατί πρέπει να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή των Οδηγιών 2009/28 και 2009/30. Σύμφωνα με την Οδηγία 2009/28 πρέπει μέχρι το 2020 να γίνει αντικατάσταση του 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, γεωθερμική, ενέργεια από βιομάζα) ενώ συνάμα το 10% της ενέργειας που καταναλίσκεται στις μεταφορές θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από κατανάλωση βιοκαυσίμων.

Οι στόχοι της ΕΕ είναι: Μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον τομέα μεταφορών, απεξάρτηση από το αργό πετρέλαιο, προστασία κατά της αλλαγής του κλίματος από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο πρόγραμμα της εσπερίδας περιλαμβάνονταν εισηγήσεις από τον χώρο των τροφίμων και ποτών, καυσίμων και βιομηχανικών προϊόντων αλλά και περιβαλλοντικών θεμάτων. Εμπειρογνώμονες χημικοί ενημέρωσαν το καταναλωτικό κοινό με ποιους τρόπους μπορεί η χημεία να αποκωδικοποιήσει και να ελέγξει τη σύσταση των παραπάνω αγαθών, και κατά συνέπεια να αποτρέψει την κυκλοφορία ακατάλληλων για κατανάλωση προϊόντων. Του επισήμαναν επίσης ποιοι είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι ανά κατηγορία προϊόντος, τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα.

Κατευθύνσεις δόθηκαν επίσης για το πώς μπορεί ο καταναλωτής να προστατεύσει ο ίδιος τον εαυτό του μέσω της σωστής ανάγνωσης των ενδείξεων συσκευασίας, σημάτων κινδύνου και οδηγιών χρήσης των αγαθών που χρησιμοποιεί και καταναλώνει, ενώ του κοινοποιήθηκαν τρόποι δράσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας για τυχόν καταγγελίες και παροχή πληροφοριών.

Τέλος, ενημέρωση έγινε για τα ευρωπαϊκά δίκτυα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση διακίνησης επικινδύνων για την ανθρώπινη υγεία προϊόντων, εντός της κοινότητας: Το σύστημα RASFF για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, και το σύστημα RAPEX για τα καταναλωτικά προϊόντα γενικότερα.

βρε θα φανε ολοι ξυλο στο τελος!!

"O Σαμαράς είναι Εβραίος"

“Θα γίνει της Ελλάδας” σήμερα στην Ιταλία!

http://www.newsit.gr/files/Image/30-06-11/resized/SILVIO2_598_355.JPGΝέο πρόγραμμα λιτότητας και στην Ιταλία. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα όμως είναι αποφασισμένη να περάσει τα μέτρα.


Φόρο 0,15% επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Ιταλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος λιτότητας που προωθεί, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται επίσης αύξηση υφιστάμενου φόρου επί των κερδών που αποκομίζουν οι τράπεζες από τις δραστηριότητές τους στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Τα μέτρα αυτά, το οποία αναμένεται να αποτελέσουν νέες πηγές εσόδων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας, σημειώνονται στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρώπης για την εισαγωγή ενός τέτοιου φόρου, τόνισε η κυβερνητική πηγή.

Φόρος αυτού του τύπου υπήρχε και κατά το παρελθόν στην Ιταλία, αλλά καταργήθηκε το 2007, η εφημερίδα "Il Sole 24 Οre".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τετάρτη να προτείνει τη θέσπιση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, (φόρος Τόμπιν) προκειμένου να τροφοδοτήσει το μελλοντικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία συνέρχεται σήμερα για να υιοθετήσει πρόγραμμα λιτότητας, πρέπει να εγκρίνει επίσης την αύξηση ενός φόρου επί των κερδών από τις τράπεζες των δραστηριοτήτων τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είπε η ίδια πηγή.

Οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να φορολογούνται με συντελεστή 35%, ενώ σήμερα ήδη φορολογούνται με δύο διαφορετικούς φόρους, που φτάνουν περίπου το 31%.

Το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους άνω των 40 δισ. ευρώ, όπως και εκείνο που υιοθετήθηκε προ έτους, αξίας 25 δισ. ευρώ, στοχεύουν στην επίτευξη μηδενικού ελλείμματος για την Ιταλία το 2014 και στον εφησυχασμό των αγορών για την οικονομική ευρωστία της χώρας.

Η Ιταλία διαθέτει σήμερα χρέος που αντιστοιχεί περίπου σε 120% του ΑΕΠ και είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Βρίσκεται υπό στενή επιτήρηση των αγορών και των οργανισμών αξιολόγησης.

Η Moody's ανακοίνωσε στις 17 Ιουνίου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης του Ιταλικού αξιόχρεου, μόλις ένα μήνα μετά από αντίστοιχη ανακοίνωση της Standard and Poors.

Εχθρική προς την επιχειρηματικότητα η Ελλάδα

Ως την πλέον εχθρική προς την επιχειρηματικότητα χώρα χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεση «Επιχειρηματικότητα με μία ματιά 2011» (Enterpreneurship at a Glance 2011), καθώς εντοπίζει ανελαστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την...



επιχειρηματική δράση. Επίσης, αναφέρει ότι το 60% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας δουλεύει σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τον κανόνα στην Ελλάδα, καθώς ξεπερνούν το 96% του συνόλου. Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις παράγουν δυσανάλογα μικρή προστιθέμενη αξία, υπογραμμίζει την μεγάλη εμπλοκή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ενώ από την έρευνα προκύπτει ότι είμαστε μάλλον έθνος επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μετανάστες δεν δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη χώρα μας, η παρουσία επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capitals) είναι αμελητέα, ενώ η εικόνα που έχουν οι Έλληνες για τους επιχειρηματίες είναι μάλλον αρνητική.

Εμπόδια στην επιχειρηματικότητα
Στην έκθεση, ο διεθνής οργανισμός κατατάσσει την Ελλάδα στην χειρότερη θέση για την έναρξη μίας επιχείρησης, καθώς θεωρεί τις απαιτούμενες διαδικασίες ιδιαίτερα επαχθείς και τοποθετεί τη χώρα μας στην τελευταία θέση σε σύνολο 30 κρατών (με την Ισπανία και την Τσεχία να ακολουθούν).
Το ρυθμιστικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται ο ΟΟΣΑ είναι οι αδειοδοτήσεις, η εγγραφή της περιουσίας, η πρόσβαση στον δανεισμό, η προστασία των επενδυτών, η πληρωμή φόρων, το διασυνοριακό εμπόριο, η εφαρμογή και τήρηση συμβολαίων και συμφωνιών, το κλείσιμο μίας επιχείρησης, η απασχόληση εργαζομέων και η πρόσβαση στην ενέργεια.
Επίσης, ο ΟΟΣΑ μετρά και τα διοικητικά βάρη στην κατηγορία των start up επιχειρήσεων, όπου η χώρα μας καταλαμβάνει την έκτη θέση από το τέλος (οι χειρότερες επιδόσεις ανήκουν στην Κίνα, το Μεξικό και τη Χιλή).

Πρωτιά στις μικρές επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει και μία ακόμη πρωτιά: Την μεγαλύτερη αναλογία μικρών επιχειρήσεων (1-9 εργαζόμενοι) σε ολόκληρο τον διεθνή οργανισμό, η οποία ξεπερνάει το 96% και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην σχετική κατάταξη. Παρόμοιο προφίλ διαθέτουν η Αυστραλία, το Μεξικό, η Πολωνία και η Τσεχία, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται η Ιαπωνία, η Ιρλανδία, η Κορέα και η Σλοβακία, όπου οι πολύ μεγάλες, οι μεγάλες και οι μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον κανόνα.

Νεκρός ο γνωστός επιχειρηματίας Λ. Μαριόλης στη Θεσσαλονίκη

Αυτοκτόνησε το μεσημέρι της Τετάρτης, πέφτοντας από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του, πέμπτου ορόφου, στη Θεσσαλονίκη, ο Λεωνίδας Μαριόλης, επιχειρηματίας, 45 ετών.

Ο επιχειρηματίας ήταν συνιδιοκτήτης του πασίγνωστου εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη «Επτά Θάλασσες». Στο διαμέρισμα βρέθηκαν ένα πιστόλι, το οποίο, ωστόσο, δεν χρησιμοποίησε, και ένα σημείωμα, με το οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία, που δεν είναι άλλοι από τα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετώπιζε.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα... Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε, μένει η εφαρμογή

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα... Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε, μένει η εφαρμογή
Ξεκινά ο «γολγοθάς» της κυβέρνησης που, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, θα πρέπει να αρχίσει το έργο της εφαρμογής του.
Σήμερα, το βλέμμα της Ευρώπης θα στραφεί και πάλι στην Αθήνα, καθώς οι Έλληνες βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο για την υλοποίηση του προγράμματος. Μία δεύτερη θετική ψήφος θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας, ενώ σηματοδοτεί και την αρχή στον αγώνα της της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία πλέον πρέπει να δείξει και εμπράκτως ότι μπορεί να υλοποιήσει αυτά που ψήφισε.
Δύο πλέον είναι τα μέτωπα που θα πρέπει να κλείσουν. Το ένα είναι ο σχεδιασμός για την ταχύτερη υλοποίηση των ήδη καθυστερούμενων μεταρρυθμίσεων και το άλλο είναι η τελική διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου στήριξης. Σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, αν και ο κίνδυνος της άτακτης χρεοκοπίας περιορίστηκε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά το κλίμα παραμένει εύθραυστο.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και τραπεζών, ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία του roll over των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή της ανταλλαγής παλαιών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν σήμερα ανακοινώσεις ακόμη και σήμερα σχετικά με τις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
Μέχρι στιγμής, δύο είναι τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος: Στην πρώτη εναλλακτική προβλέπεται 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) "με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση 'AAA'."
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.
Το σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεωκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη γαλλική πρόταση ενδεχομένως να αποσαφηνιστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Κυριακής, 3 Ιουλίου.
Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι το σχέδιο του roll over έχει μόνο προσωρινά αποτελέσματα στη διαδικασία της διαχείρισης του χρέους. Αν και κρίνεται σωστή προσέγγιση, αφού θα συμβάλει ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης αποτελούν πλέον αυτοί που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα της. Οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να θεωρήσουν το roll over χρεοκοπία, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να είναι αποδεκτό ως εγγύηση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επηρεάζοντας την αξιοπιστία της.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Εφαρμοστικός νόμος: Ελλάδα δίχως μέλλον

Έχουν διαβάσει καλά οι βουλευτές τι θα ψηφίσουν; Διαβάστε όλο τον εφαρμοστικό νόμο για την εκποίηση της ελληνικής περιουσίας...
 
Εφαρμοστικός νόμος: Ελλάδα δίχως μέλλον
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το ΜεσοπρόθεσμοΠλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και την Πέμπτη ο Εφαρμοστικός νόμος που υλοποιεί το Μεσοπρόθεσμο.
Τα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» πήραν στα χέρια τους το επίσημο κείμενο του Εφαρμοστικού νόμου που έχει δοθεί στους Έλληνες Βουλευτές και διαβάζοντας τις διατάξεις αναρωτιόμαστε αν οι Βουλευτές που σκέφτονται να τον ψηφίσουν, έχουν μελετήσει ένα προς ένα τα άρθρα του και το περιεχόμενό τους.

Η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια ευτελή για τα ελληνικά συμφέροντα πώληση μεγάλου μέρους της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος των δανειστών μας. Η χώρα υποθηκεύει το μέλλον της, όχι μόνο το άμεσο αλλά και το απώτερο.

Η παραχώρηση π.χ. της εκμετάλλευσης των αρχαιολογικών χώρων, που αποτελούν κομμάτι του μοντέλου ανάπτυξης που ευαγγελίζονται οι εμπνευστές του νόμου, πώς θα αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου αφού θα πηγαίνουν απευθείας στους δανειστές μας. Αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα που μπορεί κάποιος να δει στα άρθρα του νόμου.

Δείτε εδώ όλο τον εφαρμοστικό νόμο με σχολιασμό   

Τι .και αν ο κόσμος καίγετε; Αυτοί χτενίζονται….

Ξεκίνησαν σήμερα τα γυρίσματα της ταινίας του Όμηρου Ευστρατιάδη «Οι Πόντιοι – New Generation» με τη συμμετοχή του Παύλου Κοντογιαννίδη και την έκτακτη συμμετοχή του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Τα γυρίσματα έγιναν στον πρώτο προβλήτα του Λιμανιού. Ο Ψωμιάδης ενσαρκώνει έναν πολιτικό που..
 προσπαθεί να ψήσει έναν σκηνοθέτη, τον Κοντογιαννίδη, να γυρίσει μια ταινία για τους Πόντιους. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Τάκης Βαμβακίδης, Πηνελόπη Πιτσούλη, Τάσος Παλατζίδης και Κώστας Βουτσάς (είχε παίξει και στην ομώνυμη πρώτη ταινία με Νατάσα Γερασιμίδου κ.ά.).

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Προφυλακτικό με... χερούλι! (Βίντεο)


Πόσες φορές δυσκολευτήκατε να βάλετε το προφυλακτικό ή πόσες φορές το έχετε βάλει...ανάποδα; Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε την εύκολη λύση.

Τώρα η λύση υπάρχει και φαίνεται πως είναι και πολύ πρακτική ειδικά αν...βιάζεστε και θέλετε να έρθετε σε συνουσία. Ανοίγετε και σε κλάσματα δευτερολέπτου φοράτε το προφυλακτικό και αρχίζετε!
 
Ο Μπο Τόμσον είναι ο εφευρέτης αυτού του προφυλακτικού και είναι πολύ χαρούμενος. Μάλιστα βγήκε στα μπαρ και στα καφέ της Νέας Υόρκης για να κάνει επίδειξη του συγκεκριμένου προφυλακτικού το όποιο μέχρι τώρα έχει πουλήσει 2 εκατομμύρια τέτοια κομμάτια!
 
Η χρήση του απλή. Ανοίγετε το προφυλακτικό, πιάνετε τα χερούλια στο πλάι και το φοράτε άμεσα και εύκολα. Πως όμως το ανακάλυψε; “Ένα βράδυ ήμουν σε πολύ καλή φόρμα, ξέρετε τι εννοώ. Έτσι βρήκα το προφυλακτικό αλλά μέχρι να το βάλω γιατί με δυσκόλευε λιγάκι μου έφυγε η διάθεση, και νομίζω καταλαβαίνετε τι εννοώ”, είπε γελώντας ο Μπο.
 
“Έτσι μου ήρθε η ιδέα αυτή και το έκανα πράξη και είμαι πολύ χαρούμενος αφού ήδη έχει πουλήσει δύο εκατομμύρια”, πρόσθεσε.
 
Το προφυλακτικό κυκλοφορεί από την εταιρεία Sensis και όπως είπαν σύντομα θα κυκλοφορήσει και εκτός Αμερικής!

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Σοκ στο γερμανικό τύπο από τις δηλώσεις Πάγκαλου για τανκς αν δεν ψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο

XRIMANEWS.GRΌλες οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες στις online εκδόσεις τους φιλοξενούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη στην οποία ο κ. Πάγκαλος φέρεται να δηλώνει ότι σε περίπτωση που το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο και «η Ελλάδα μέχρι τις 12 Ιουλίου δεν έχει λάβει τα χρήματα (της 5ης δόσης) τότε θα βιώσουμε το φρικαλέο σενάριο που θα βιώναμε σε περίπτωση που εγκαταλείπαμε την ευρωζώνη και επιστρέφαμε στη δραχμή».
Και το σενάριο αυτό όπως περιγράφεται έχει ως εξής: «Οι τράπεζες θα περιστοιχίζονταν από ανθρώπους που θα ήθελαν να πάρουν τις καταθέσεις τους. Ο στρατός θα έπρεπε να προστατεύσει με άρματα μάχης τις τράπεζες, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα επαρκούσαν.
Σε όλη τη χώρα θα σημειώνονταν εξεγέρσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Πάγκαλος, σύμφωνα πάντα με τον τύπο. Και ακριβώς σε αυτό δίνουν έμφαση οι γερμανικές εφημερίδες με τίτλους όπως: «Σε περίπτωση χρεοκοπίας η Ελλάδα απειλείται με χάος» ή «Η χρεοκοπία θα έσπρωχνε στο χάος την Ελλάδα», «Ο Πάγκαλος βλέπει φρικαλέο σενάριο».
dw-world.de

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Σύννεφα χρηματοπιστωτικής καταιγίδας πάνω από την Ιταλία

XRIMANEWS.GRΤην Παρασκευή 24 Ιουνίου φήμες κυκλοφόρησαν σε όλη την Ευρώπη πως η S&P προετοιμάζεται για υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας. Αν και οι φήμες αυτές διαψεύστηκαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών βούλιαξαν με τους επενδυτές να τις ξεπουλούν στο φόβο της μόλυνσης της χώρας από τον ιό της ευρωπαϊκή κρίσης.

Λάδι στη φωτιά, έριξε η ανακοίνωση της Moody's πως θέτει σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση 18 ιταλικές τράπεζες, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας. Η πραγματική απειλή, όμως, είναι η αιτία που πρόβαλλε η Moody's ως βασική της πιθανής υποβάθμισης των ιταλικών τραπεζών: το γεγονός ότι κατέχουν μεγάλο ποσοστό του ιταλικού χρέους.
Η σύνδεση ιταλικών τραπεζών και ιταλικού δημοσίου μοιάζει επικίνδυνα με αυτήν στην περίπτωση της Ελλάδας όπου η κάθε υποβάθμιση στο κρατικό χρέος επέφερε υποβάθμιση σε αυτό των τραπεζών εξαιτίας της μεγάλης κατοχής τους κρατικού χρέους. Ο φαύλος αυτός κύκλος οδήγησε τις ελληνικές τράπεζες εκτός αγοράς κεφαλαίων και τώρα έχει αρχίσει να απειλεί και την Ιταλία.
Το κόστος κρατικού δανεισμού έχει αυξηθεί στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 για την Ιταλία, με τη χώρα να δανείζεται σήμερα από 70% μέχρι 100% υψηλότερα απ' ότι πριν 8-10 μήνες, ανάλογα με το χρονικό ορίζοντα δανεισμού. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της χώρας άγγιξε το 5,00% ενώ μετοχές τραπεζών στο ιταλικό χρηματιστήριο όπως η UniCredit και η Intesa Sanpaolo βρέθηκαν να χάνουν μέχρι και 8% την Παρασκευή, προκαλώντας την άρση της διαπραγμάτευσης τους για λίγες ώρες, κίνηση που βοήθησε στη μείωση των πιέσεων.
Τα σύννεφα μίας χρηματοπιστωτικής καταιγίδας έχουν αρχίσει να μαζεύονται πάνω από την Ιταλία και το αν αυτή θα ξεσπάσει καθώς και το μέγεθος της ζημίας που θα προκαλέσει εξαρτώνται τόσο από το πως θα αντιδράσει η ιταλική κυβέρνηση όσο και από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκής κρίση και τη διεθνή οικονομία. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μόλις ανακοίνωσε ένα πακέτο τόνωσης το οποίο ελπίζει πως θα τονώσει την ανάπτυξη αλλά είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Την ίδια στιγμή οι επενδυτές έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως η όποια αδυναμία αποπληρωμής ευρωπαϊκού χρέους στο εξής θα συνεπάγεται τη συμμετοχή τους στις απώλειες που θα προκύψουν και αυτό τους κάνει να πουλούν ευρωπαϊκές τράπεζες και να αγοράζουν τα CDS τους, γεγονός που προκαλεί πωλήσεις των ομολόγων τους και κάνει το κόστος δανεισμού τους υψηλότερο.
Με όλη τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή κρίση μέχρι σήμερα να έχει επικεντρωθεί στις Ε4 χώρες, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι αγορές δεν είναι έτοιμες για μία αρνητική έκπληξη από την Ιταλία, χώρα που ανήκει στο κλαμπ των G8. Τα πρώτα σημάδια μίας μόλυνσης της, όμως, έχουν αρχίσει να φαίνονται και αν η Ιταλία ασθενήσει τότε η Ευρώπη θα εύχεται να είχε σώσει την Ελλάδα πολύ νωρίτερα.

«Η κυβέρνηση» του Γιάννη Ζουγανέλη

«Η κυβέρνηση» του Γιάννη Ζουγανέλη
Ο Γιάννης Ζουγανέλης συνέθεσε αποκλειστικά για το aixmi.gr ένα νέο τραγούδι σε στίχους Γιώργου Δουλτσίνου.
Ακούστε το:
Στίχοι: Γιώργος Δουλτσίνος
Μια που έρχεται η ώρα για εκλογές,
Μια κυβέρνηση θα φτιάξουμε που λες
Μια κυβέρνηση που θα χει  αποδοχή
Και θα δώσει στον λαό προοπτική.
Υπουργό Οικονομίας τον κυρ Μήτσο
Τον μανάβη που ‘χει 4 παιδιά
Υπουργίνα Γεωργίας την Ελένη
Που η μέρα της νυχτώνει στα καπνά
Υπουργό για της Παιδείας την Αρχή
Τον υπέροχο φτωχό καθηγητή
Που διδάσκει μεροδούλι τα παιδιά μας
Και τα λόγια του χαϊδεύουνε τ’αυτιά μας.
Και πρωθυπουργό βεβαίως,
Θα ‘χω εσένα που σαι νέος
Κάθε μέρα να τα «χώνεις»
Καθεστώτα να μην σηκώνεις.
Υπουργό για την Υγεία τον γιατρό
Στο Ιράκ που ‘χε φύγει για καιρό
Υπουργό Εξωτερικών τον ποιητή
Που μιλά για της Ελλάδας την πνοή
Υπουργό Πολιτισμού γέρο ζωγράφο
Ομορφιές που ζωγραφίζει μες το πάρκο
Κι Υπουργό για το Αιγαίο τον ψαρά
Που δεν ξέρει τι να κάνει στη στεριά
Υπουργό Δικαιοσύνης κάποιον Γιάννη
Που συγχώρεσε τον Γιάννη τον Αγιάννη
Και Υπουργό Εσωτερικών μια μητέρα
Που αγωνίζεται στο σπίτι όλη μέρα
Και πρωθυπουργό βεβαίως,
Θα ‘χω εσένα που σαι νέος
Κάθε μέρα να τα «χώνεις»
Καθεστώτα να μην σηκώνεις.

Έχω ένα μεγάλο φόβο για τους αγανακτισμένους

Έχω ένα μεγάλο φόβο για τους αγανακτισμένους
Αρκετοί φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, περαστικοί στο δρόμο κι ακόμα μέσα από το facebook με ρωτούν καθημερινά ποια γνώμη έχω για το κίνημα των λεγόμενων «αγανακτισμένων» και ποιες επιπτώσεις νομίζω ότι θα έχει στην ζωή μας. Η απάντηση, ασφαλώς, δεν είναι απλή ούτε εύκολη. Άλλωστε, το κίνημα αυτό ούτε ενιαίο είναι ούτε σαφή κατεύθυνση και προοπτική έχει. Εκφράζει, αναμφίβολα, την αγωνία και τον φόβο όλων μας για τη βίαιη ανατροπή της ζωής μας και του βιοτικού μας επιπέδου, αλήθεια που συμμερίζομαι κι εγώ για το μέλλον το δικό μου, των παιδιών μου και της πατρίδας μας. Κι αυτός ο φόβος, που πολύ συχνά μετατρέπεται, όπως στην περίπτωση των «αγανακτισμένων», σε τυφλή οργή, μας κατατρώγει όλων τα σωθικά καθημερινά, καθώς βλέπουμε την οικονομία να καταρρέει και τη χώρα να δείχνει ανίκανη να διαχειρισθεί τη νέα οδυνηρή πραγματικότητα, που διαμορφώνεται.
Όμως εκ των πραγμάτων ανακύπτουν ορισμένα ερωτήματα για τους «αγανακτισμένους» και την απήχηση τους. Το πρώτο ερώτημα, που κατά τη γνώμη μου ανακύπτει, είναι πότε «αγανάκτησαν». Και για να καταλάβετε τι εννοώ να σας δώσω ένα απλό ιστορικό στοιχείο από την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας. Το 1944 κατά την απελευθέρωση της χώρας από τους Ναζί, ο πρωθυπουργός ονομαζόταν Παπανδρέου.  Το 1955 ο πρωθυπουργός λεγόταν Καραμανλής. Το 1965 Παπανδρέου. Το 1975 Καραμανλής. Το 1985 Παπανδρέου. Το 1995 Παπανδρέου. Το 2005 Καραμανλής. Και φυσικά το 2011 Παπανδρέου. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, οι «αγανακτισμένοι», που ψήφιζαν συστηματικά επί 60 και πλέον χρόνια, με την εξαίρεση της δικτατορίας, τις οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου, άντε και λίγο Μητσοτάκη, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 75% και συχνά το 80%, πότε κατάλαβαν ότι το σύστημα αυτό ήταν σαθρό και διεφθαρμένο και πότε αντελήφθησαν ότι αυτοί, οι πολιτικοί, που τους υποστήριζαν από πατέρα σε γιό κι εγγονό τόσες δεκαετίες, είναι κλέφτες κι ανίκανοι; Το 2010 μήπως;
Οι ίδιοι «αγανακτισμένοι», που συνωθούντο στα πολιτικά γραφεία των Παπανδρέου, Καραμανλή και των ακολούθων τους για να τους διορίσουν στο Δημόσιο, να τους δώσουν επιπλέον επιδόματα, να τους χορηγήσουν πρόωρες συντάξεις, να τους «βολέψουν», επί δεκαετίες αγανακτούσαν εναντίον εκείνων, όπως ο γράφων, που προέβλεπαν ότι με τον ακατάσχετο δανεισμό των οικογενειών Παπανδρέου και Καραμανλή η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση και στην καταστροφή. Και μας αποκαλούσαν, κατά την ιψενική έννοια, «εχθρούς του λαού».
Το δεύτερο ερώτημα, που ανακύπτει για τους «αγανακτισμένους», είναι τι επιδιώκουν. Αν σήμερα, έστω και την έσχατη στιγμή στρέφονται εναντίον των οικογενειών που επεβλήθησαν επί έξη δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου, επειδή διαμόρφωσαν αυτή τη «φούσκα» του συντεχνιακού και πελατειακού κράτους, που κατέρρευσε το 2010 και τυπικά και ζητούν να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος δικαίου, όπου ο πολίτης δεν θα πρέπει να μετέχει σε οργανωμένες συντεχνίες ή να μετέχει του πελατειακού συστήματος κάθε βουλευτή και κάθε κόμματος, τότε το κίνημα αυτό και προοπτική κι όραμα θα διέθετε και θα προσέφερε υπηρεσίες στο τόπο. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι οι «αγανακτισμένοι» αγανάκτησαν επειδή οι  οικογένειες των Καραμανλή και των Παπανδρέου κι οι ακόλουθοι τους, που συνεχίζουν να κυβερνούν τη χώρα, δεν μπορούν να συνεχίζουν να συντηρούν αυτό το πελατειακό και συντεχνιακό κράτος, που κατέρρευσε οριστικά και δεν μπορούν να προσαρμοσθούν στη νέα πραγματικότητα. Εφόσον αυτό ισχύει, τότε πολύ φοβάμαι ότι οι αγανακτισμένοι ούτε ουσιαστικό αποτέλεσμα θα έχουν στις κινητοποιήσεις τους ούτε λύσεις στο πιεστικό πραγματικό πρόβλημα της χώρας θα συμβάλλουν να δοθεί.

Κάποιοι παραμυθιάζουν το Γιώργο ότι είναι Ομπάμα ή Πούτιν

Κάποιοι παραμυθιάζουν το Γιώργο ότι είναι Ομπάμα ή Πούτιν
Ας υποθέσουμε ότι όλα πάνε κατ’ ευχήν για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας… Ψηφίζεται, δηλαδή, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας από την ελληνική Βουλή, η πέμπτη δόση εκταμιεύεται και οι Ευρωπαίοι συμφωνούν, τελικά, για το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης.
Ας υποθέσουμε, επίσης, ότι επιταχύνεται η χρηματοδότηση των αναπτυξιακών έργων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι τελειώνει και η υπόθεση της εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών στην ελληνική χρηματοδότηση, ότι τέλος πάντων γίνονται όλα όσα στοχεύει ο κ. Παπανδρέου.
Και μετά; Τι θα γίνει μετά; Σ’ αυτό το απλό, αλλά τόσο σημαντικό ερώτημα, δεν απαντά ο πρωθυπουργός. Στις Βρυξέλλες έκανε θριαμβευτικές ανακοινώσεις, αλλά ούτε ο ίδιος  έδειχνε να πιστεύει στον εαυτό του.
Το βασικό πρόβλημα, νομίζω, είναι ότι απώλεσε την εμπιστοσύνη του λαού. Και, δυστυχώς, παρασύρεται από την ολιγομελή ομάδα που τον περιβάλλει και του γεμίζει τα μυαλά ότι είναι ισότιμος (!) του Ομπάμα και του Πούτιν και ότι αξίζει πολύ περισσότερο από τον σημερινό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ -με τον οποίο, θα έλεγα, συναγωνίζεται στην ανεπάρκεια αντίληψης των γεγονότων, ώστε να αναζητηθούν και οι κατάλληλες λύσεις.
Η απουσία εμπιστοσύνης οφείλεται στο έργο του, τους τελευταίους 18 μήνες. Είναι έργο ασήμαντο. Κοιτάζοντας πίσω, από τον εκλογικό του θρίαμβο τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το βράδυ της Πέμπτης όταν έκανε την πρώτη θριαμβευτική δήλωση -ακολούθησαν και άλλες στην συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής- εύκολα μπορεί να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι «τα έκανε σαλάτα».
Την Τετάρτη συμμετείχα σε κουβέντα ομάδας ανθρώπων που έχουν σχέση ΜΟΝΟ με την οικονομία. Και έχει σημασία ότι δεν τους απασχολεί η πολιτική και οι πολιτικοί, τους οποίους λοιδωρούν για την ανικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στα πιό απλά προβλήματα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξεκαθαρισμένο στο μυαλό τους ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δέθηκε στο άρμα του ΔΝΤ, δύσκολα θα ξεμπλέξει. Με εντυπωσίασε, επίσης, το συμπέρασμά τους ότι η Ελλάδα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, χωρίς να προσφύγει στο ΔΝΤ. Πρόκειται για ισχυρισμό που ακούω συχνά το τελευταίο διάστημα και έχω την αίσθηση ότι τώρα που βγήκε από το κάδρο ο Ντομινίκ Στρος Καν, θα πληροφορηθούμε και άλλες λεπτομέρειες της «συμφωνίας κυρίων» που έκαναν.
Με λίγα λόγια δεν επιβεβαιώνεται ότι ήταν ο προηγούμενος διευθυντής του Ταμείου αυτός που τον έπεισε να καταφύγει στο ΔΝΤ. Φαίνεται ότι έγινε ακριβώς το ανάποδο: ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός που αναζήτησε το «λιμάνι» του Ταμείου εξαναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να ακολουθήσει.
Ερώτημα: Είναι πιθανό το «περίφημο πιστόλι» που υποτίθεται ότι κρατούσε ο πρωθυπουργός, να χρησιμοποιήθηκε ως εκβιασμός προς την Ε.Ε. για να αποδεχθεί την συνδρομή του Ταμείου; Είναι…
Εκφράζοντας προσωπική γνώμη, πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου, που πρότεινε κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας στον κ. Σαμαρά και άλλαξε γνώμη μετά το θυμό που προκάλεσε η παραίτησή του στη μητέρα και τον αδελφό του, δεν  έχει καμία δυνατότητα υλοποίησης των μέτρων που συμφώνησε με τους δανειστές. Πέραν της μη ικανότητας του να αντιληφθεί το παγκόσμιο οικονομικό παιγνίδι που αφορά και επηρεάζει άμεσα τη χώρα,  σύντομα θα αντιληφθεί πως για τους δανειστές δεν σημαίνει τίποτα η (πιθανή) υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, διότι δεν εξασφαλίζει την υλοποίησή του. Αυτό που τους ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι η εφαρμογή του Προγράμματος, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που προτάθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Και, δυστυχώς, προτάθηκε από …Ελληνες.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Έρχεται σοκ απολύσεων στο Δημόσιο!

dhmosio_17_450xΣε θρίλερ, που θα κριθεί και πάλι την ύστατη ώρα, στη σημερινή συνάντηση του νέου «τσάρου» της Οικονομίας με τους εκπροσώπους της τρόικας, εξελίσσεται η διαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου, καθώς η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτική πίεση από την τρόικα για αλλαγή του μείγματος πολιτικής, που οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε αποφάσεις-σοκ για απολύσεις σε φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το φοροεισπρακτικό «πακέτο» που επεξεργάσθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στο στόχαστρο της τρόικας και τα περισσότερα μέτρα αυτής της κατηγορίας έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, ανοίγοντας «τρύπες» δισεκατομμυρίων στο φετινό πρόγραμμα λιτότητας, που έχει στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους.
Η αμφισβήτησή, όμως, δεν είναι μόνο εξωτερική: και ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει αναζητήσει από την περασμένη εβδομάδα περιθώρια αλλαγών στα εισπρακτικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» του νέου μνημονίου και να εντείνει την πίεση για συναίνεση στην ηγεσία της ΝΔ, που έχει διαφωνήσει έντονα με τη φοροεισπρακτική κατεύθυνση των μέτρων -για «φάρμακο που σκοτώνει τον ασθενή», έκανε λόγο χθες, μιλώντας στους “Financial Times” ο Αντ. Σαμαράς.
Οι φήμες που κατακλύζουν από χθες τα δημοσιογραφικά γραφεία κάνουν λόγο για διαπραγμάτευση μέτρων που θα επιταχύνουν τη μείωση προσωπικού στο ευρύτερο Δημόσιο, ώστε η σχεδιαζόμενη συνολική απομάκρυνση του 20% του προσωπικού (150.000 υπάλληλοι) να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο και όχι να μοιρασθεί σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, όπως σχεδίαζε αρχικά το υπ. Οικονομικών. Το σοκ απολύσεων είναι πολύ πιθανό να έλθει από δύο κατευθύνσεις:
n  Στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ειδικά στις ζημιογόνες εταιρείες συγκοινωνιών, θα δοθεί εντολή στις διοικήσεις να προχωρήσουν σε καταγραφή πλεονάζοντος προσωπικού. Οι υπάλληλοι αυτοί -που δεν είναι σαφές ακόμη με ποια κριτήρια θα επιλεγούν- θα οδηγηθούν σε 12μηνη «εφεδρεία», με καταβολή του 60% των αποδοχών τους και στη συνέχεια (εντός του 2012) θα απολυθούν. Ελάχιστοι εξ αυτών θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν άλλες θέσεις στο Δημόσιο, καθώς οι «μετατάξεις» αυτού του είδους θα εμπίπτουν στον κανόνα των πέντε αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη.
n  Σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν με άλλους θα εφαρμοσθεί το ίδιο μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας», που αποτελεί «προθάλαμο απόλυσης». Με τη διαφορά, όμως, ότι υπάρχει πλέον ισχυρή πίεση για την εφαρμογή ενός πολύ τολμηρότερου προγράμματος «λουκέτων» από αυτό που διστακτικά σχεδιάζει η κυβέρνηση και μάλιστα να προχωρήσει η εφαρμογή του μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους, με γρήγορο ρυθμό και όχι με τις αργόσυρτες διαδικασίες που έχει επιλέξει ως τώρα η κυβέρνηση.
Ουσιαστικά, για το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα της... αναμέτρησης με τον εαυτό του, καθώς η επιβολή όλο και περισσότερων φορολογικών επιβαρύνσεων, κατά κανόνα στους ίδιους, ειλικρινείς φορολογούμενους, ώστε να διασώζεται η «ιερή αγελάδα» της απασχόλησης στο Δημόσιο, φαίνεται ότι εξαντλεί τα όριά της, όχι μόνο επειδή προς αυτή την κατεύθυνση θέλει να κινηθεί η τρόικα, αλλά και επειδή η διαρκής αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων δημιουργεί εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην πορεία εξόδου της οικονομίας από την ύφεση.
Αν τελικά η μαζική εφαρμογή της «εργασιακής εφεδρείας», αυτού του τεχνάσματος που στοχεύει στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των απολύσεων, συνδυασθεί με «ψαλίδισμα» των φοροεισπρακτικών μέτρων, η κυβέρνηση ουσιαστικά θα έχει ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό το δρόμο που υποδεικνύει σχεδόν πεισματικά ο Αντ. Σαμαράς. Και τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συνεχίσει ο πρόεδρος της ΝΔ να αρνείται τη συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο, χωρίς τουλάχιστον να διατρέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ότι λειτουργεί με κομματική και προσωπική ιδιοτέλεια.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των δραματικών διεργασιών στο δίπολο κυβέρνησης-τρόικας θα είναι ένα αρκετά αλλαγμένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που θα πάρουν στα χέρια τους αύριο οι βουλευτές. Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν τελικά οι επίμονες φήμες  περί δραστικών αλλαγών, προς την κατεύθυνση της μείωσης των απασχολούμενων στο Δημόσιο, αλλά και των φορολογικών επιβαρύνσεων...

Πώς η νέα 'διάσωση' της Ελλάδας αλλάζει την Ευρώπη ριζικά


XRIMANEWS.GRΤην ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα και στο αν θα ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο ώστε να 'κλειδώσει' και τυπικά το νέο πακέτο στήριξης μέχρι το 2014, τμήμα του οποίου, πλέον, θεωρείται και η 5η δόση, η Ισπανία ζει το δικό της Γολγοθά καθώς το κόστος δανεισμού της από τις αγορές αυξάνεται θεαματικά και επικίνδυνα. Από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα, σε διάστημα δέκα, περίπου, μηνών, το επιτόκιο των 3ετών ομολόγων της Ισπανίας έχει εκτοξευτεί από το 2,2% στο 4,4%, σε μία αύξηση της τάξης του 100%.
Όπως συνέβη και με την περίπτωση της Ελλάδας, εξαιτίας της ταχύτατης αύξησης του κόστους κρατικού δανεισμού και της αδύναμης οικονομική κατάστασης της χώρας σε μία περίοδο που οι δανειακές της ανάγκες είναι μεγάλες, η Ισπανία κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο να βγει εκτός προϋπολογισμού και τελικά να δυσκολευτεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι πιέσεις για προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης ή στην καλύτερη περίπτωση, για την υιοθέτηση σκληρών μέτρων λιτότητας.
Αν και η Ισπανία δεν έχει να αντιμετωπίσει χρέος σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της Ελλάδας, έχει μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της ανεργίας, στην αγορά κατοικίας και στον τραπεζικό της κλάδο, ενώ το κρατικό της έλλειμμα κυμαίνεται στο 9,4% τη στιγμή που η οικονομία της είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Το κυριότερο, όμως, η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εντελώς διαφορετική στάση των δανειστών απέναντι στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας από αυτήν προ 12 μηνών, η οποία προέκυψε μέσα από την 'επιτυχία' της Γερμανίας να 'πείσει' τους δανειστές να συμμετάσχουν στο κόστος της 'διάσωσης' της Ελλάδας.
Είτε αυτό το σχέδιο ευοδωθεί όπως ακριβώς το φαντάζεται η Γερμανία είτε η όχι, η συμμετοχή των δανειστών στο κόστος στήριξης της Ελλάδας συνεπάγεται ότι το ρίσκο τους, πλέον, έχει αυξηθεί όταν δανείζουν σε χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως θα πρέπει να μετακυλήσουν αυτό το ρίσκο στο επιτόκιο με το οποίο θα δανείζουν της χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Για τους δανειστές, η συμμετοχή τους στο σχέδιο 'διάσωσης' της Ελλάδας αποτελεί την αρχή του τέλους της περιόδου μηδενικού ρίσκου του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους και το πρώτο στάδιο στο σχέδιο της Γερμανίας να 'θεσμοθετήσει' τη μόνιμη ανάληψη από αυτούς ενός τμήματος του ρίσκου ενδεχόμενης μη αποπληρωμής του.
Οι ενδείξεις πως η Γερμανία έχει βάλει στόχο να αλλάξει ριζικά την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και να 'συνετίσει' τους δανειστές είναι πολλές και συμπεριλαμβάνουν την υποχρέωση της Πορτογαλίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων της προκειμένου να τα διακρατήσουν κατά τη διάρκεια του δανειακού της προγράμματος, όπως σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας της με την ΕΕ όπου αυτό τίθεται ως προϋπόθεση προκειμένου να λάβει τα δάνεια στήριξης. Οι ενδείξεις συμπεριλαμβάνουν, κυρίως, τις σαφείς δηλώσεις της Γερμανίας ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα ενεργοποιείται μόνο με τη συμμετοχή των δανειστών στο κόστος διάσωσης ευρωπαϊκών κρατών.
Αν και ακόμη δεν έχει φτάσει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ωστόσο όσο το θρίλερ της έγκρισης ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα εκτυλίσσεται, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας άγγιξαν το 5%, ενώ αυτά των 5ετών της ομολόγων απογειώθηκαν στο 4,26% (από το 2,4% το Νοέμβριο).
Πέρα από την Ιταλία, η αντίδραση των δανειστών στο σχέδιο της Γερμανίας να τους κάνει 'κοινωνούς' του ρίσκου όταν δανείζουν σε ευρωπαϊκές χώρες αποτυπώνεται στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς από την ημέρα της σχετικής δήλωσης δια στόματος Μέρκελ, το Φθινόπωρο του 2010, τα επιτόκια των 2ετών ιρλανδικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν από το 3% στο 13,7% και τα αντίστοιχα της Πορτογαλίας από το 3% στο 14,2%.
Αυτό έχει εξασφαλίσει τον αποκλεισμό των δύο αυτών χωρών από τις αγορές κεφαλαίων για χρόνια, κάτι που σημαίνει πως το δράμα της Ελλάδας θα μετατραπεί, τουλάχιστον, σε τριλογία, με το δεύτερο επεισόδιο να έχει ως πρωταγωνίστρια την Ιρλανδία και το τρίτο την Πορτογαλία.
Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, όμως, άλλαξε και για έναν ακόμη λόγο: για πρώτη φορά από την ίδρυση της ευρωζώνης, οι δανειστές πρέπει να συμπεριλάβουν στα μοντέλα υπολογισμού του ρίσκου τους και αυτό της πιθανότητας μίας χώρας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Μέχρι σήμερα, οι δανειστές υπολόγιζαν αυτήν την πιθανότητα ως μηδενική και έτσι θεωρούσαν δεδομένο πως εφόσον δάνεισαν σε μία χώρα σε ευρώ θα λάμβαναν τα κεφάλαια και τους τόκους, επίσης, σε ευρώ. Πλέον, υπάρχει ο κίνδυνος, έστω και μικρός, να κληθούν να λάβουν τα χρήματα τους σε ελληνική δραχμή, ιρλανδική λίρα ή πορτογαλικό εσκούδο και γιατί όχι σε ισπανική πεσέτα ή ιταλική λιρέτα.
Έτσι, σήμερα οι δανειστές πρέπει να αποδεχτούν πως από εδώ και στο πέρα ισχύουν τα εξής που δεν ίσχυαν μέχρι πρότινος:
  • α) Η ύπαρξη εξαιρετικά σοβαρού κινδύνου πτωχεύσεων ή αναδιαρθρώσεων χρέους ευρωπαϊκών χωρών δηλαδή η ύπαρξη αντίστοιχα μεγάλου ρίσκου να μην πληρωθούν στην ώρα τους και εις ολόκληρον τα δάνεια τους
  • β) Πως θα συμμετέχουν στο κόστος διάσωσης ευρωπαϊκών κρατών με αδυναμία πληρωμής, δηλαδή θα συμφωνήσουν εκ των προτέρων πως αν μία ευρωπαϊκή χώρα δε μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της είτε θα της 'χαρίζουν' τμήμα του είτε θα τη διευκολύνουν με άλλους τρόπους
  • γ) Πως υπάρχει, έστω, μικρός κίνδυνος να μην πληρωθούν τα δάνεια τους σε ευρώ αλλά σε κάποιο εθνικό νόμισμα
  • δ) Πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει πως μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση δε θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός με βάση τον ISDA, ο οποίος και αποφασίζει για το αν θα ενεργοποιηθεί πληρωμή των ασφαλίστρων των κρατικών ομολόγων ή όχι
Η αποδοχή κάθε ενός από τα παραπάνω μεταφράζεται σε αύξηση του ρίσκου για τους δανειστές και επομένως σε αύξηση του κόστους των δανείων δηλαδή των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων. Το παράδειγμα της μεταφοράς του ρίσκου στο επιτόκιο φαίνεται έντονα στην περίπτωση της Ελλάδας. Τον Οκτώβριο του 2009 το επιτόκιο των ομολόγων 3ετίας της Ελλάδας βρισκόταν στο 2,15%. Μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι το έλλειμμα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το μέχρι τότε δηλωθέν και πως η χώρα κινδύνευε με πτώχευση (ενεργοποίηση του α') το επιτόκιο αυξήθηκε στο 6,5% τον Ιανουάριο του 2010 και στο 17,4% όταν έγινε η συμφωνία δανεισμού με την Τρόικα. Έκτοτε και μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 το επιτόκιο υποχώρησε στο 8,7%, καθώς το ρίσκο πτώχευσης μειώθηκε (αποκλιμάκωση του ρίσκου από το α΄).
Τότε, ωστόσο, έγιναν οι πρώτες δηλώσεις Μέρκελ για το σχέδιο συμμετοχής των δανειστών στο κόστος διάσωσης (ενεργοποίηση του β') γεγονός που απογείωσε το επιτόκιο πάνω από το 17% κάνοντας αδύνατη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού της και ενισχύοντας, έτσι, την πιθανότητα πτώχευσης της (ενίσχυση του α'). Η μόλυνση μεταδόθηκε σε Ιρλανδία και Πορτογαλία και όταν πλέον δημοσιεύτηκαν σενάρια για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ (ενεργοποίηση του γ') αλλά και σχέδιο συμμετοχής των δανειστών με τρόπο που δε θα προκαλεί πιστωτικό γεγονός (ενεργοποίηση του δ'΄) το επιτόκιο του 3ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύτηκε κοντά στο 30%, όπου βρίσκεται σήμερα (29,18%).
Η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων, επομένως, έχει αλλάξει ριζικά και αυτό αποτυπώνεται ήδη και θα συνεχίσει να αποτυπώνεται στο κόστος δανεισμού, το οποίο δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα για πολλά χρόνια. Και καθώς στο μοντέρνο χρηματοοικονομικό σύστημα η ίδια η ύπαρξη των κρατών συνδέεται με την ικανότητα τους ή μη να αντλήσουν δανεικά κεφάλαια, η ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων θα προκαλέσει βαθιές πολιτικοοικονομικές αλλαγές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι, ίσως σε ένα μέλλον όχι πολύ μακρινό από σήμερα, η ύπαρξη κοινοτικών επιτρόπων και ομάδων εποπτείας των εθνικών οικονομιών να μη θεωρείται η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.
Ίσως, τότε, η θεσμοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών να προκύψει ως ανάγκη για το συντονισμό και τον έλεγχο των επιτρόπων και των ομάδων εποπτείας. Και αν το αποτέλεσμα αυτού του συστήματος κριθεί επιτυχές, τότε ίσως κριθεί σκόπιμο να επαναληφθεί με ένα πανευρωπαϊκό υπουργείο Ανάπτυξης, για να αντιμετωπίσει το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και γιατί όχι ενός πανευρωπαϊκού υπουργείου Εργασίας για να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της ανεργίας που στις Ε4 χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία) είναι ήδη δραματικό.
Τότε, όμως, θα είναι, ίσως, φυσικό επακόλουθο να θεσμοθετηθεί η θέση ενός Ευρωπαίου Πρωθυπουργού, που θα ηγείται όλων των υπουργείων που θα έχουν δημιουργηθεί και ο οποίος θα εκλέγεται κατευθείαν από τη βάση (ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ έχει ήδη προβάλλει τον εαυτό του ως υποψήφιο για μία τέτοια θέση). Και τότε, το γερμανικό όραμα μίας πολιτικά ενοποιημένης Ευρώπης που θα έχει υιοθετήσει το γερμανικό οικονομικό μοντέλο και όπου η Γερμανίαθα έχει τον κυρίαρχο ρόλο, θα έχει γίνει πραγματικότητα, 20-25 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια υλοποίησης του.
Και τότε, πλέον, τα λόγια της σιδηράς κυρίας Μάργκαρετ Θάτσερ, “νικήσαμε τους Γερμανούς σε δύο πολέμους και τώρα επιστρέφουν”, που είπε όταν επετεύχθη η επανένωση Ανατολικής – Δυτικής Γερμανίας , θα είναι πιο σύγχρονα και πιο έγκυρα από ποτέ.

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε 68 ύποπτους για τα «στημένα»


Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα επιβλήθηκε στους 68 κατηγορούμενους για την υπόθεση των «στημένων» παιχνιδιών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ Θανάσης Κανελλόπουλος και ο διεθνής αμυντικός Αβραάμ Παπαδόπουλος.
Τα συγκεκριμένα πρόσωπα κρίθηκαν ύποπτοι φυγής από τις αρχές, καθώς στο πόρισμά της η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου αναφέρει ότι ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους προετοίμαζαν τη μετακίνησή τους στο εξωτερικό.
Νωρίτερα την Παρασκευή το μεσημέρι η προϊσταμένη της εισαγγελίας Ελένη Ράικου είχε εκδώσει σχετική διάταξη, με την οποία έδινε στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση.
Η δικογραφία
Δίωξη για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση (κακούργημα), τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος και για απλή συνέργεια σε δωροδοκία, για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ' εξακολούθηση ασκήθηκε στους Βαγγέλη Μαρινάκη και Θανάσση Κανελλόπουλο.
Ακόμα, κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (κακούργημα) και δωροδοκίας και δωροληψίας για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα αντιμετωπίζουν οι Θωμάς Μητρόπουλος, Ιωάννης Κομπότης, Σπύρος Καλογιάννης, Αντώνης Μανίκας, Ευάγγελος Κιοτζένης. Aγγελος Τραυλός, Γεώργιος Πουλόπουλος, Ευστάθιος Προβατίδης, Πέτρος Ρουτζιέρης, Τάκης Γιαννόπουλος, Γιώργος Μποροβίλος, Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Ναυρινιάδης, Βασίλειος Αδαμάκης, Ιωάννης Αρφάνης, Αθανάσιος Γιάχος, Δημήτρης Λυμπαντσής, Περικλής Αδαμαντίδης, Παύλος Δήμου, Παναγιώτης Σπάρταλης, Γιώργος Σαλαμαστράκης, Χοσέ Λουίς Ρέγιες, Μαρσέλο Γκούντμαν, Ιωάννης Τσιγιάννης, Δημήτρης Καλόπουλος, Σπυρίδων Τρύφωνας, Ακης Πάσσαρης, Γεώργιος Χριστοβασίλης, Γεώργιος Γρηγορόπουλος, Κώστας Χρυσοχοΐδης και Ιωάννης Σπάθας. Οι παραπάνω αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της νομιμοποίησης
Κατηγορούμενοι επίσης είναι και οι: Γιώργος Γεωργιάδης, Έλενα Νεούζα-Θεοσόγλου-Ζοσέ-Λαορένσο, Λουκάς Αποστολίδης, Γιώργος Πράττος, Γιώργος Βαρούτσικος, Γιώργος Τόρης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Ιωάννης Τσιγιάννης, Ευθύμιος Σιδηρόπουλος, Δημήτρης Μουστάκας, Ανθιμος Καραμανίδης, Λουκάς Καραμανής, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Γιώργος Χαβενετίδης, Δημήτρης Δημητρίου, Βαγγέλης Δήμου, Σταμάτης Φασουλής, Μανόλης Αρβανιτάκης, Γιάννης Οικονομίδης, Νίκος Λυράκης, Σάββας Παντελίδης, Χρήστος Σφήκας, Νικόλαος Θεοχαρίδης, Λεωνίδας Παπασταθόπουλος, Ιωάννης Καλυβίτης, Κωνσταντίνος Μενδρινός, Δημήτρης Βίλλας, Μιχαήλ Τζιβελέκης, Μιχαήλ Αλβέρτης, Γιαννάκης Ανδρέου, Μάριος Μπουλουγούρης, Μαρία Αυγίδου, Διονύσης Κοτίνης, Μαρία Βυθοπούλου και Αθανάσιος Κωστουλέας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, ανά περίπτωση, για απάτη, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια (κακούργημα), νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (κακούργημα) και παραβάσεις του νόμου περί στοιχημάτων από κοινού και κατ' εξακολούθηση.
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν πέντε εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία για πρόσωπα που βαρύνονται με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο Μάκης Ψωμιάδης που, κατά τις εισαγγελικές αρχές, είχε διευθυντικό ρόλο, μαζί με τους Αχιλλέα Μπέο και Γιώργο Τσακογιάννη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι εγκληματικές ομάδες ήταν τρεις, με κοινά πρόσωπα ωστόσο στην καθεμία.
Σε διαθεσιμότητα οι ύποπτοι διαιτητές
Εν τω μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από την ΕΠΟ όσοι διαιτητές εμπλέκονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων.
Πρόκειται για τους Δημήτρη Καλόπουλο, Θανάση Γιάχο (Σούπερ Λίγκα), Βαγγέλη Κιοτζένη, Χρήστο Σφήκα (Football League) και το βοηθό Σπύρο Τρύφωνα, τους οποίους η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας έθεσε αρχικώς στο «ψυγείο», ενώ στη συνέχεια θεωρείται πολύ πιθανή η οριστική διαγραφή τους από τους πίνακες.
Οι διάλογοι
To μέγεθος της σήψης και της διαφθοράς που υπάρχει στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου αποκαλύπτουν οι συνομιλίες, οι οποίες κατέγραψε η ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των τηλεφωνικών κλήσεων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση.
Πρόεδροι και ιδιοκτήτες ΠΑΕ, διαιτητές, μπούκερ, προπονητές αλλά και αθλητές εμφανίζονται να «στήνουν» παιχνίδια και να ποντάρουν στο αποτέλεσμά τους, να ορίζουν για διαιτητές ευνοϊκούς για την ομάδα τους, ενώ υπάρχει και διεθνής καλαθοσφαιριστής που ζητάει από παράγοντα να του εξασφαλίσει ουσίες για να βελτιώσει την απόδοσή του!
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Αχιλλέας Μπέος με τον ομόλογό του στον Ολυμπιακό Πειραιώς, Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίον συγχαίρει για τη νίκη της ομάδας του στο πολυσυζητημένο φετινό ντέρμπι των «αιωνίων» στο Καραϊσκάκη. Ο διάλογος φέρεται να έχει πραγματοποιηθεί μετά το παιχνίδι στις 27/2/2011. Ο πρώτος από τους προαναφερθέντες ζητάει από τον δεύτερο να προστατέψει τους δυο διαιτητές.
Ο ισχυρός άνδρας των Θεσσαλών είναι το πρόσωπο με τις περισσότερες καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των ατόμων που είναι ύποπτοι στην υπόθεση. Σε πολλές από αυτές εμφανίζεται να ορίζει διαιτητές και μιλάει για παιχνίδια, όπου σχεδόν όλοι οι παίκτες ήταν «μιλημένοι».
Κύριος σκοπός του όλου κυκλώματος δεν είναι η αγωνιστική άνοδος ή ο υποβιβασμός ομάδων, αλλά το στοίχημα σε παιχνίδια, που έχουν οι ίδιοι προκαθορίσει το αποτέλεσμα. Παρακλάδι της «εγκληματικής οργάνωσης», όπως χαρακτηρίζεται από τη δικογραφία, βρίσκεται και μέσα στην ΕΠΟ. Ο λόγος για τον υπάλληλο της ομοσπονδίας, Γιάννη Παπαδόπουλο (καταζητείται με ένταλμα της εισαγγελίας), που σε συνομιλία του με τον Αχιλλέα Μπέο του ζητείται να μεταφέρει επιταγή ύψους 6.000 ευρώ, προκειμένου κλείσει συμφωνία με διαιτητές, ώστε εκείνοι να δείξουν εύνοια υπέρ συγκεκριμένης ομάδας.
Στη λίστα με άτομα που στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά στα «στημένα» παιχνίδια και έχουν γι' αυτό τους έχει ασκηθεί δίωξη βρίσκονται και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, όπως προκύπτεις από τους διαλόγους.
Ο ένας εξ αυτών είναι ο διεθνής κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού Αβραάμ Παπαδόπουλος, που ανταλλάσει γραπτά μηνύματα με τον πρώην ποδοσφαιριστή και συλληφθέντα Δημήτρη Ζαβαντία για να ενημερωθεί για τα ποσά που έχουν παιχθεί στο όνομά του. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής εξηγεί στον συνάδελφό του, ότι του έβαλε 20.000 ευρώ ο Βασίλης Καρακούλιας και πως πλέον θα είναι εκείνος ο μπουκ του.
Αλλο γνωστό όνομα που εμφανίζεται είναι εκείνοι του Κώστα Μενδρινού, που αγωνίζεται ως μέσος στον Αρη. Ο ποδοσφαιριστής των «κιτρίνων» τηλεφωνεί στον συλληφθέντα μπουκ Ανδρέα Δημόπουλο την παραμονή του αγώνα της ομάδας του με την Μάντσεστερ Σίτι για το Europa League (στις 15/2/2011) γιατί του εξηγεί πως μπορεί να «στήσει» το ειδικό στοίχημα για το ποια από τις δυο ομάδες θα πάρει τη σέντρα.
Το κύκλωμα προμήθευε και απαγορευμένες ουσίες σε αθλητές, που βελτίωναν με αυτές την απόδοσή τους στα παιχνίδια των ομάδων τους. Ο Μάκης Ψωμιάδη δηλώνει στις 17/4/2011 ικανός να προμηθεύσει στον διεθνή σέντερ του Ολυμπιακού Γιάννη Μπουρούση το «φάρμακο», που θα τον βοηθήσει να βελτιώσει την απόδοσή του στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό.

Ολόκληρος ο εφαρμοστικός νόμος με την εξειδίκευση των μέτρων-σοκ

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος
Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, στο οποίο περιλαμβάνονται τα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου μια πρώτη γεύση για τα οποία έδωσε χθες (Πέμπτη) ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ.Βενιζέλος, προκαλώντας σοκ.

Για τα πιο σκληρά μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολογία, που έχουν ανακοινωθεί ποτέ έκαναν λόγο οι ειδικοί.

Δεν λείπει η περιγραφή των ανατροπών σε εργασιακές σχέσεις (ενίσχυση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μειωμένοι κατά 20% μισθοί για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας 18 έως 25 ετών κτλ).

Μάλιστα προκύπτει ότι αυστηροποιούνται και οι προϋποθέσεις για την επιδότηση και οικονομική ενίσχυση των ανέργων.


Οι βασικές διατάξεις

  • Τη σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση ακινήτων)
  • Τη θέσπιση της «ωρίμανσης» και της «επενδυτικής ταυτότητας» των ακινήτων του Δημοσίου και τον θεσμό της «επιφάνειας»
Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο όπως πώληση, παραχώρηση, τιτλοποίηση απαιτήσεων κτλ.

Επίσης, στο κεφάλαιο Β΄ του εφαρμοστικού νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για την «πολεοδομική ωρίμανση και επενδυτική ταυτότητα δημοσίων ακτινήτων για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας του κράτους».

Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι 50 χρόνια.

  • Τα πρωτοφανή φορολογικά μέτρα (μείωση αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά, τεκμήρια διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, μείωση αφορολογήτου ορίου ΦΑΠ στα 200.000 ευρώ, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, κ.λπ.)
- μείωση αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ
- Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις

- Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου

- Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

- Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά μέσο όρο 70%

- Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.

- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ.

- Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.

- Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.

  • Τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο (εφέτος 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις και από 1/1/12- 1/1/15 μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις)
  • Τον περιορισμό του αριθμού των συμβασιούχων (εφέτος οι συμβάσεις θα μειωθούν κατά 50% σε σχέση με το 2010 και κατά 10% ανά έτος έως το 2015)
  • Τη θέσπιση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο
  • Την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ του πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται
  • Την ειδική εισφορά στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ειδική εισφορά επικουρικής ασφάλισης και την ειδική εισφορά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
  • Τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας
  • Τη διευθέτηση της υπερωριακής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και των συμβάσεων για τους νέους 18- 25 ετών (μείωση αποδοχών έως 20%)
  • Τις ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση
  • Το ειδικό τέλος για τους χώρους καπνιζόντων στα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης
  • Την αναστολή των πλειστηριασμών από τις τράπεζες έως 31/12/2011 για απαιτήσεις έως 200.000 ευρώ.
ΝΔ: μέτρα που προκαλούν σοκ και δέος

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως με τα νέα φορολογικά μέτρα εξαπατά τον ελληνικό λαό, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Ο βουλευτής Κυκλάδων σχολιάζοντας τα νέα μέτρα τόνισε πως προκαλούν «σοκ και δέος» και πως γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω καθώς είναι μέτρα που επιβάλλονται αδιακρίτως, χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Τα νέα φορολογικά μέτρα είναι μέτρα εξαπάτησης των Ελλήνων. Φορολογούν ακόμη και τους φόρους που έχουν, ήδη, επιβληθεί. Προκαλούν σοκ και δέος. Γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω. Είναι μέτρα που επιβάλλονται αδιακρίτως, χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
Newsroom ΔΟΛ

Παπανδρέου: Ανάπτυξη πάση θυσία - Στα 110 δισ. ευρώ το νέο πακέτο

(upd) "Κλείδωσε" η πέμπτη δόση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και προχωρούν οι πρωτοβουλίες για νέο δάνειο - "μαμούθ", ύψους 110 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι και το νέο πακέτο βοήθειας θα είναι στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο. "Είμαστε συνεπής στο νοικοκύρεμα της οικονομίας" είπε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μετά το πέρας των εργαασιών της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι "εξασφαλίσαμε ότι θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, μπορούμε πια να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας". Απαραίτητη προϋπόθεση είναι την ερχόμενη εβδομάδα να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και ο Εφαρμοστικός Νόμος.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται για  δεύτερη ημέρα την Παρασκευή στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο  συζήτησης διεθνή θέματα και την ελληνική κρίση.
Ακολουθούν οι δηλώσεις των αξιωματούχων. 

ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ANGELA MERKEL ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ,  ΙΡΛΑΝΔΙΑ: 
"Ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολος. Δείτε τις ιδιωτικοποιήσεις, που  χρειάζεται κάποιος χρόνος για να πραγματοποιηθούν. Οι Έλληνες έχουν πλήρη επίγνωση  του θέματος αυτού." 

"Εντυπωσιάστηκα από τις παρουσιάσεις των Πορτογάλων και των Ιρλανδών. Οι  δύο πρωθυπουργοί δείχνουν μεγάλη αποφασιστικότητα να εφαρμοστούν τα προγράμματα  που έχουν αποφασιστεί". 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: 
"Δεν θέλω να προβώ σε κανένα σχόλιο για την φάση που βρίσκονται οι συζητήσεις αυτή την  στιγμή . Το πιο σημαντικό για μας νομίζω είναι να γίνουν πρώτα αυτές οι συζητήσεις και στην  συνέχεια να αναφερθούμε στα αποτελέσματα. Τότε θα φανεί τη σημαίνει "ουσιαστική"  (συμμετοχή) με ακριβείς όρους". 
"Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να σας δώσω νούμερα. Δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένα  νούμερα. Πρέπει να δούμε τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, πρέπει να δούμε το συνολικό ποσό  και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για το συνολικό ποσό της συμμετοχής του ιδιωτικού  τομέα." 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 
"Είμαι αρκετά πεπεισμένη. Γνωρίζω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί όλη του  την πολιτική επιρροή, καθώς και ολόκληρη την κυβέρνηση για να επιτύχει υπερψήφιση αυτού  του πακέτου από την ολομέλεια της Βουλής". 

"Το έχω καταστήσει σαφές ότι για την σταθερότητα στην Ελλάδα, επιθυμούμε ιδιαίτερα το  πακέτο αυτό να υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την  Πορτογαλία." 

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ DAVID CAMERON 
"'Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που έχουμε για να  ενισχυθούν οι τράπεζες και οι ισολογισμοί των τραπεζών και να διασφαλιστεί ότι πληρούν  όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι ισχυρές και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα όποια  πιθανά προβλήματα και τις δυσκολίες". 

ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ NICOLAS SARKOZY ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ  ΚΛΑΔΟΥ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΛΗΓΕΙ: 
"Είχαμε πολλές συναντήσεις με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες. Δεν υπάρχει  καμία δυσκολία."
Δήλωσε παράλληλα ότι " προχωρά η πρόταση για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας".
Προανήγγειλε "ειδικό πρόγραμμα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην παιδεία και την υγεία" όπου παραδέχθηκε την ύπαρξη αδυναμιών και ελλείψεων

Η Συμφωνία με την Ευρώπη

"Κλείδωσε" η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην επιπλέον χρηματοδότηση στη χώρα θα έχει εκούσιο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση, έστω και μερικώς, αναδιάρθρωση του χρέους. Να σημειωθεί ότι αν και στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν γίνεται αναφορά για το συγκεκριμένο ποσό του πακέτου, ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για 100 δισ. ευρώ.
Oι Ευρωπαίοι αρχηγοί επεσήμαναν για ακόμη μία φορά την άμεση ανάγκη για ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, εφόσον η έγκρισή του αποτελεί όρος για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι δρομολογείται το συνολικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα τον επόμενο μήνα.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής χαιρέτισε χθες την πρόταση του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους δικαιούται η χώρα, αναφέρτοντας ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δις ευρώ μπορεί να εκταμιευτεί τάχιστα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας θα περιοριστεί στο 15%. Παράλληλα ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.
«Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις. Είμαστε σε σταθερή πορεία. Μία δύσκολη πορεία για την Ελλάδα, με πολλές θυσίες, αλλά που θα καταστήσει την οικονομίας μας σταθερή και βιώσιμη. Λάβαμε την υποστήριξη των εταίρων μας. Νομίζω ότι, δεν είναι μόνο ένα πράσινο φως, αλλά αποτελεί και ένα θετικό σημάδι για το μέλλον της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου μετά το δείπνο εργασίας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου..
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα έχει ως εξής:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα κατά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και καλωσορίζει την συνεχή ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά. Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και η υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως τις επόμενες ημέρες.
Το αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα αποτελέσει τη βάση για την οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του νέου προγράμματος που θα υποστηριχθεί από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, και θα επιτρέψει παράλληλα την εκταμίευση εγκαίρως της δόσης των δανείων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Ιούλιο.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές .
Υιοθέτησαν ακόμη την προσέγγιση, που αποφάσισε το Eurogroup στις 20 Ιουλίου, για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση του βάρους των δανειακών αναγκών της χώρας σε ετήσια βάση και να αποτραπεί παράλληλα η επιλεκτική χρεοκοπία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης καλούν τους υπουργούς οικονομικών να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τα εκκρεμή ζητήματα ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του.
Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει την προετοιμασία εκ μέρους της Επιτροπής , μαζί με τα κράτη μέλη, ενός συνολικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή βαρύνουν τους Έλληνες πολίτες και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι αυτές οι θυσίες είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και την ευημερία της χώρας».

Την Τρίτη στις 10 το βράδυ η Θεσσαλονίκη μετακομίζει στην Αθήνα

Αναχώρηση με λεωφορεία από Λευκό Πύργο (Θεσ/νίκη): Τρίτη 28/6, 22:00

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΟΛΟΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ..
 ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ 29/6

Καλούμε τους αγανακτησμένους απ' όλες τις πόλεις τις Β.Ελλάδας να γίνουν ρυάκια που θα ενωθούμε σε ένα μεγάλο ποτάμι που θα ξεκινά από την Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στο Σύνταγμα.

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Αναχώρηση με λεωφορεία από Λευκό Πύργο (Θεσ/νίκη): Τρίτη 28/6, 22:00

Επιστροφή(με την νίκη!) Τετάρτη βράδυ προς Πέμπτη

(Δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Λευκού Πύργου).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. ΟΠΟΤΕ ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ. ΟΣΟΙ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΘΕΙ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΑΙΣΧΟΣ! Πανηγύρι τρίτης κατηγορίας στη Νέα Παραλία!

Τραγική έχει καταντήσει η εικόνα της νέας παραλίας και τα βράδια! Όσοι παράνομοι μικροπωλητές πουλούν κατά τη διάρκεια της ημέρας μαϊμού προϊόντα σε κάθε σημείο της πόλης, μόλις...
έρθει το βράδυ, μετακομίζουν στη νέα παραλία και στήνουν με τη σειρά την πραμάτεια τους, στο πλακόστρωτο, απο τον Λευκό Πύργο, μέχρι και το άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου. Το σημείο θυμίζει πανηγύρι τρίτης κατηγορίας, καθώς τα σεντόνια δένουν αρμονικά με τις καντίνες, τα ποπ κόρν, τα μαλλιά της γριάς και τα σουβλάκια! Η εικόνα προσβάλει την αισθητική κάθε ανθρώπου που επιλέγει το συγκεκριμένο σημείο για να κάνει χαλαρά τη βόλτα του. Αλήθεια κύριε δήμαρχε, όταν είχατε πει οτι θα φτιάξετε έναν  ειδικό χώρο για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να "εκθέτουν" τα προϊόντα τους, εννοούσατε τη νέα παραλία;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα

«Δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε λίγο με νέα μέτρα. Όμως δεν μπορώ να σας κάνω δήλωση...
 
Ευ. Βενιζέλος: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα
ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ να επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι, μαζί με τους συνεργάτες μου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία ολοκληρώνεται σήμερα και η δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Συμμερίζομαι και εγώ την δική σας αγωνία αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών για το που βρίσκεται η χώρα. Πρέπει να πω όμως ότι μόνο αν δουλέψουμε πειθαρχημένα και συστηματικά θα πάει καλά η χώρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα μίλησε για άδικα μέτρα επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν είχε απέναντι στους δανειστές της τα χρονικά, οικονομικά και πολιτικά περιθώρια για να επιλέξει άλλες λύσεις.

Χαρακτήρισε «αδιανόητα μεγάλη την φορολογική επιβάρυνση, κυρίως, όπως είπε, «αυτών που είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν τα εισοδήματα τους» και πρόσθεσε ότι πρέπει αμέσως μετά τις 30 Ιουνίου να συνοδευτούν με μέτρα αντιρρόπησης.


«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διορθωθούν οι μεγάλες αδικίες. Όμως να ξέρετε ότι απέναντι μας συναντάμε τείχος. Έπρεπε να κλείσουμε τα ζητήματα και έπρεπε να κλείσουν οι αριθμοί. Εμείς είμαστε υπόλογοι απέναντι σε ανθρώπους, δυστυχώς οι συνομιλητές μας υπολογίζουν μόνο αριθμούς. Προκειμένου η λίστα να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές μας έπρεπε αναγκαστικά να καταφύγουμε σε βαριά μέτρα κυρίως στο φόρο εισοδήματος», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε:

«Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που αφορούν όχι στην επόμενη ή μεθεπόμενη Βουλή αλλά στις επόμενες 10ετίες. Μετά το σκληρό πυρήνα της κρίσης που υπολογίζουμε να είναι το 2015, θα μπορεί η Ελλάδα να ξαναβρεθεί στην ομάδα των φυσιολογικών, ανεξάρτητων χωρών, θα μπορεί να είναι έστω και με δυσπιστία μέσα στις αγορές».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος έκανε έκκληση για μια ακόμα φορά για συναίνεση καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τονίζοντας ότι αυτό έπρεπε να απορρέει από το ένστικτο της εθνικής συνείδησης και όχι να επιβάλλεται από τους εταίρους.


«Η πρόσκληση μου προς ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάμε όλοι μαζί στη διαπραγμάτευση είναι ανοικτή και μπορεί να γίνει εύκολα δεκτή γιατί είναι αντικείμενα στα οποία η αντιπολίτευση δίνει βάρος» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα 575 δισ. ευρώ...

ι Γερμανοί χρωστούν πολύ περισσότερα στην Ελλάδα από ότι οι Έλληνες στη Γερμανία. Και εν τέλει κατοικούν και οι δύο στο ίδιο οικοδόμημα. Αν καταρρεύσει, θα πέσουν όλοι", ισχυρίζεται ο Ζακ Ντελπλά, γνωστός Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης. 

 

"Η Γερμανία είναι αυτή που οφείλει στην Ελλάδα και όχι το αντίστροφο" αναφέρει ο Ζακ Ντελπλά, σε....
συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δε, η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα τουλάχιστον 575 δισ ευρώ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι αυτό, για ιστορικούς λόγους, αλλά και για την αποφυγή της ...
εξάπλωσης της κρίσης ο ίδιος προτάσσει την έννοια της οικονομικής αλληλεγγύης.

Ο Ντελπλά, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Αναλύσεων της γαλλικής κυβέρνησης και οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας ΒΝΡ Paribas, υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να θυμηθεί ότι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρωστούσε 16 φορές το ΑΕΠ της, το οποίο κανείς δεν της ζήτησε έκτοτε. Όμως σε αντάλλαγμα η υπόλοιπη Ευρώπη της ζητά πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη.

Ο Ζακ Ντελπλά εξηγεί ότι η στάση της Γερμανίας έναντι του προβλήματος χρέους της ευρωζώνης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση της Ελλάδας. "Όμως αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αυτό θα σημάνει ένα καρδιακό επεισόδιο για το τραπεζικό της σύστημα. Η Ελλάδα θα είναι στην ευρωζώνη χωρίς όμως να μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρώ. Η έξοδός της από την ευρωζώνη θα προκαλούσε γιγαντιαία ύφεση στη χώρα και τρομερούς κινδύνους στην υπόλοιπη Ευρώπη" δηλώνει ο Ντελπλά.

Η Γερμανία οφείλει να σώσει την Ελλάδα

"Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, οφείλει σήμερα να σώσει την Ελλάδα". Η Ευρώπη θα έπρεπε να απορροφήσει το ολόκληρο χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας χρηματοδοτώντας αυτές τις χώρες με επιτόκιο 3%-4% για 10-20 χρόνια. Σε αντάλλαγμα αυτές οι χώρες οφείλουν να συνεχίσουν τις αναγκαίες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπληρώνει ο Ντελπλά. "Είναι η μόνη λύση" προσθέτει.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα ο Γάλλος οικονομολόγος εκτιμά ότι θα μπορούσε μέσα στην επόμενη 15ετία να μειώσει το χρέος της κάτω από το 60% "αξιοποιώντας την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά και τα νησιά της που καθιστούν τη χώρα θαυμάσιο προορισμό για ολόκληρη την Ευρώπη". Ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους ως "αυτοκαταστροφική" για την Ελλάδα, ενώ θεωρεί ότι η "διχοτόμηση" της ευρωζώνης σε ένα "σκληρό πυρήνα" και μια "περιφέρεια" θα κατέστρεφε τις οικονομίες της "δεύτερης ταχύτητας".

Επίσης εκτιμά ότι οι αγορές δεν θα απασχολήσουν την Ελλάδα για τα επόμενα 10-20 χρόνια, αφού όπως λέει το δημόσιο χρέος θα χρηματοδοτείται κυρίως από τα ευρωπαϊκά κράτη και δευτερευόντως από το χρηματοοικονομικό τομέα βάσει της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης".