Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Αλλάζει το σύστημα των αδειών οδήγησης

H ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης όλου του θεσμικού πλαισίου, που αφορά την αλυσίδα έκδοσης των αδειών οδήγησης, τονίστηκε στην 6η συνεδρίαση -υπό την προεδρία του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρου Βούγια- του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, στην οποία εκτός από τους θεσμικούς κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, πήραν μέρος και εκπρόσωποι των άμεσα ενδιαφερομένων, όπως των ιδιοκτητών σχολών οδηγών και των εξεταστών των υποψηφίων οδηγών, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι το υπάρχον σύστημα εκπαίδευσης - μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών, εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών, λειτουργίας των σχολών οδηγών και η διαδικασία εξέτασης υποψηφίων οδηγών, πάσχει, παρά τις όποιες βελτιωτικές ρυθμίσεις έχουν γίνει κατά καιρούς.

Τα σπουδαιότερα προβλήματα εντοπίζονται σε φαινόμενα αδιαφάνειας, σε περιπτώσεις αναξιοκρατίας και στην ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου, το οποίο δεν παράγει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, δηλαδή οδηγούς ικανούς να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες κυκλοφοριακές ανάγκες, στον βαθμό που επιθυμεί η πολιτεία και απαιτεί η κοινωνία.

Όπως τόνισε ο κ. Βούγιας, στόχος του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του σημερινού θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα πρέπει να στηρίζεται στην πλήρη και ορθή εκπαίδευση εκπαιδευτών και εξεταστών, στη συνεχή και επαρκή εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών, στην αντικειμενική και διαφανή εξέτασή τους, στην μηχανογράφηση και τυποποίηση όλων των διαδικασιών και στην πιστοποίηση όλων των φορέων, που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου