Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Φουκουσίμα: Η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει αυτή του Τσέρνομπιλ

Φουκουσίμα: Η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει αυτή του Τσέρνομπιλ

Οι αρχές της Ιαπωνίας, αναβάθμισαν το επίπεδο της πυρηνικής κρίσης από την κατηγορία 5 στην κατηγορία 7, αξιολογώντας την πλέον ως ισότιμη - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - με την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, το 1986.
Βέβαια η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά. Αξιωματούχος της κρατικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας υποστήριξε ότι "πρόκειται για μια καταρχήν αξιολόγηση και είναι ένα θέμα που απομένει να οριστικοποιηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ".
Ωστόσο η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εξέφρασε σήμερα την ανησυχία πως η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση αξιωματούχου της TEPCO σε δημοσιογράφους "η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ".
Την ίδια ώρα η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, TEPCO, ανακοίνωσε ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα 4 που είχε ξεσπάσει νωρίτερα τα χαράματα της Τρίτης, έχει πλέον κατασβεστεί.
Ένας εργάτης είχε δει στις 6.38' τοπική ώρα, το πρωί της Τρίτης φλόγες σε κτήριο κοντά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα 4, καθώς και λευκό καπνό να σηκώνεται στον ουρανό. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, αμέσως έσπευσε μονάδα της Υπηρεσίας Αυτοπροστασίας των συνεργείων που εργάζονται στο μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, για να κατασβήσει την πυρκαγιά.
Εντωμεταξύ μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 6.3 βαθμών Ρίχτερ, που είχε το επίκεντρό της στη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Τσίμπα και έγινε αισθητή και στο Τόκιο, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ιαπωνίας το Ναρίτα, σταμάτησε τη λειτουργία του προσωρινά. Σύμφωνα με το κρατικό Kyodo news, τέθηκαν εκτός λειτουργίας για σύντομο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του αεροδρομίου, προκειμένου οι αρχές να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις για πιθανές ζημιές.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα,

    διαβάστε μια ανάλυση για την ανακοίνωση της ιαπωνικής Επιτροπής Εκτίμησης Ατυχημάτων που θέτει το ατύχημα στη Fukushima Daiichi στο 7 και το πως η ανακοίνωση αυτή μάλλον αποκρύπτει την πραγματική διάσταση του ζητήματος.

    http://center24.blogspot.com/2011/04/fukushima-7.html#axzz1JFzzHlPp

    ΑπάντησηΔιαγραφή