Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Πιο βαθιά ύφεση στην Ελλάδα, πιο μεγάλη ανάπτυξη στη Γερμανία...


Η γερμανική οικονομία «έτρεξε» το 2010 με έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,60%

Picture 0 for Πιο βαθιά ύφεση στην Ελλάδα, πιο μεγάλη ανάπτυξη στη Γερμανία...

Μπορεί η Ελλάδα να βουλιάζει στην ύφεση και οι προοπτικές εξόδου της από αυτή την κατάσταση να είναι ιδιαιτέρως δυσοίωνες,, ωστόσο, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης τα πράγματα διαμορφώνονται εντελώς διαφορετικά. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή, η γερμανική "έτρεξε" το 2010 με έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,60%, ποσοστό το οποίο παραπέμπει σε περιόδους ευμάρειας κι όχι κρίσης.
Το ίδιο ισχύει και με τις υπόλοιπες μεγάλες και μεσαίες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως, για παράδειγμα, η γαλλική. Στην περίπτωση της, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν στο 1,20% πέρυσι, κάτι που ερμηνεύεται ως οριστική έξοδος από την κρίση. Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία βαδίζει με έναν αρνητικό ρυθμό της τάξης του -4,6%, αντί του -4,2%, που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Δηλαδή, χειρότερα κι από τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις. Και βεβαίως, μετά από όλα αυτά, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Πώς θα τα καταφέρει να γυρίσει σε θετικό πρόσημο, έστω και κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους; Γιατί σύμφωνα με το μνημόνιο, το 4ο τρίμηνο, η ελληνική οικονομία θα αρχίσει και πάλι να ...αυξάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου