Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Σαββόπουλος: "Ακούω Βέρτη-Κουρκούλη και είμαι ΠΑΟΚτσής"


PDF Print E-mail

 

Όσοι νομίζεται πως ο Διονύσης Σαββόπουλος δεν ακούει λαϊκά τραγούδια από νέους τραγουδιστές κάνετε λάθος αφού ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Down Town παραδέχτηκε ότι ακούει Νίκο Βέρτη και Νίκο Κουρκούλη!

«Το κορυφαίο κατόρθωμα του έντεχνου είναι ο Μεγάλος Ερωτικός του Μάνου Χατζηδάκι. Ακούω ενδιαφέροντα πράγματα και από τους νεότερους. Τον Μάλαμα, τον Περίδη, τον Αγγελάκα, τον Παυλίδη και τους άλλους.

Εγώ ακούω πάντα τα ίδια: Σοφία Βέμπο, Στραβίνσκι, Τσιτσάνη, διάφορους. Αλλά και ορισμένα λαϊκά τραγούδια δεν είναι πάντα σκουπίδια. Μ’ αρέσουν πολύ ορισμένα του Βέρτη, του Κουρκούλη
», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση, ο ίδιος ανέφερε πως πιστεύει ότι θα προκύψει κάτι καλό από αυτήν ενώ πιστεύει πως και όλοι είμαστε μέρος ενός συστήματος.

«Θα βγει κάτι καλό από την κρίση. Πιστεύω σε αυτή τη χώρα. Πιστεύω στους ανθρώπους της. Θα την αντιμετωπίσουμε την κρίση. Αφού εμείς την γεννήσαμε, εμείς θα την παλέψουμε. Όλοι είμαστε μέρος ενός συστήματος.

Αυτό δεν μας εμποδίζει να σκεφτούμε ή να εκφράσουμε ό, τι θέλουμε. Η δημοκρατία είναι ένα ατελέστατο σύστημα, αλλά δεν ξέρω κάτι καλύτερο. Δεν μετάνιωσα ποτέ για τις επιλογές μου.

Αλλά, ενώ στα τραγούδια μου, τις διατύπωνα με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και διαύγεια, όταν μου έπαιρναν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, φούντωνα, γινόμουν απόλυτος και μου’ βγαινε ένα ταρατατζούμ. Συγχωρείστε τον άγαρμπο
», προσέθεσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην εμφάνιση της Καλομοίρας πριν από λίγα χρόνια κατά τη διάρκεια συναυλίας του στο Ηρώδειο ενώ μίλησε και για τις οπαδικές του προτιμήσεις αφού δήλωσε ότι είναι ΠΑΟΚτσής.

«Πολύ ωραίο ήταν το Καλομοιράκι. Έδωσε μια νότα στη  συναυλία για τα γενέθλιά μου. Σιγά το θέμα πια», κατέληξε

«Οι διαδηλωτές παίρνουν ναρκωτικά»


Ο λαός μου θα έδινε και τη ζωή του για εμένα, ισχυρίζεται ο Μ.Καντάφι

Ο Μ.Καντάφι
Τρίπολη, Λιβύη
Στην αγάπη όλου του λαού του δηλώνει ότι πιστεύει ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι που αποδίδει, για άλλη μία φορά, σε ξένο δάκτυλο και συγκεκριμένα της Αλ Κάιντα την εξέγερση στη χώρα του. Δεν πυροβολούν τους διαδηλωτές οι δυνάμεις μου υποστηρίζει, με πρόδωσαν οι ξένοι ηγέτες...

«Ο λαός μου θα πέθαινε για να προστατεύσει» είπε σε συνέντευξη στο BBC και τον Τζέρεμι Μπόουεν και στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπουρ του ABC.

Αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους, υποστήριξε για άλλη μία φορά, ότι αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους ήταν υπό την επίρροια ναρκωτικών που τους έδωσε η Αλ Κάιντα.

Αυτοί οι διαδηλωτές άρπαξαν όπλα, συνέχισε ενώ υποστήριξε ότι οι οπαδοί του είχαν εντολή να μην απαντήσουν στα πυρά των διαδηλωτών.

Μιλώντας στο BBC απέρριψε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη Λιβύη ενώ δήλωσε απογοητευμένος από τους ξένους ηγέτες που του ζήτησαν να εγκαταλείψει την εξουσία την ώρα που μάχεται τους «τρομοκράτες», όπως χαρακτήρισε τους διαδηλωτές.

«Εκπλήσσομαι από ότι έχουμε συμμαχία με τη Δύση να πολεμήσουμε την Αλ Κάιντα και τώρα που πολεμούμε τους τρομοκράτες μας εγκατέλειψαν», είπε για προσθέσει ότι «ίσως [οι ξένοι] θέλουν να καταλάβουν τη Λιβύη»

Χαρακτήρισε ακόμη τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «καλό άνθρωπο» αλλά παραπληροφορημένο για την κατάσταση στη Λιβύη. «Οι δηλώσεις [του Μπ.Ομπάμα] είναι σαν να προήλθαν από άλλο, η Αμερική δεν είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας», είπε.

Η συνομιλία με τους δημοσιογράφους έγινε σε εστιατόριο στην Τρίπολη· ο Καντάφι έφτασε εκεί με συνοδεία δεκάδων οχημάτων.

Προετοιμασίες από χώρες της Δύσης

Μετά την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ευθέως από την Λίβυο ηγέτη να αποχωρήσει και μάλιστα αμέσως: «ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει αμέσως», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον τη Δευτέρα.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αναδιατάσσουν τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις τους γύρω από τη Λιβύη για να είναι σε θέση να αντιδράσουν με μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αναφέρει αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Όπως εξήγησε, οι επιτελείς επεξεργάζονται σχέδια για τη διάταξη των στρατευμάτων «όταν ληφθούν οι αποφάσεις».

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για την προοπτική επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προκειμένου να προστατευθεί ο λαός της Λιβύης από τις επιθέσεις των δυνάμεων υπό τις διαταγές του Μουάμαρ Καντάφι.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ντ.Κάμερον προέτρεψε τον Καντάφι να αποχωρήσει και δήλωσε ότι θα μελετηθούν όλα τα μέτρα ώστε να αυξηθεί η πίεση που ασκείται στον ών

Δεν απέκλεισε πάντως τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

«Η Γερμανία φορολογεί αναδρομικά τις επικουρικές συντάξεις Ελλήνων συνταξιούχων»

Αναστάτωση προκαλεί στους τέως εργαζόμενους στη Γερμανία και νυν συνταξιούχους που έχουν παλιννοστήσει στην Ελλάδα νέα γερμανική ρύθμιση αναδρομικής φορολόγησης της επικουρικής σύνταξης από το 2005 μέχρι το 2010. Το 2009 ψηφίστηκε στη Γερμανία μία νέα φορολογική ρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις που αφορά εκείνους που εργάστηκαν ή παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε γερμανικές επιχειρήσεις (όχι σε δημόσιες, κρατικές ή δημοτικές) ανεξάρτητα από το εάν είναι μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας ή εξωτερικού.
Το νέο στοιχείο δεν είναι η φορολόγηση της επικουρικής σύνταξης, αλλά το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι οφείλουν να υποβάλλουν αναδρομικά φορολογικές δηλώσεις από το 2005 μέχρι και το 2010 και επομένως να πληρώσουν και αναδρομικά τον ανάλογο φόρο.
Για τους συνταξιούχους που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, όπως π.χ. οι Έλληνες που έχουν παλιννοστήσει, ορίστηκε ως αρμόδια εφορία εκείνη του Neubrandenburg, η οποία στην ιστοσελίδα της παρέχει όλες τις πληροφορίες, ακόμη και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης των ενδιαφερομένων.
Ασάφειες και ανεπαρκείς προθεσμίες
Πως θα βρουν άκρη οι ενδιαφερόμενοι;
Μέχρι εδώ όλα ωραία και καλά. Θεμιτά και καθ’ όλα νόμιμα.
Ο Γολγοθάς αρχίζει όμως από δω και πέρα: οι Έλληνες συνταξιούχοι που δέχθηκαν τις επιστολές της εφορίας του Neubrandenburg για φορολογική δήλωση με αναδρομική ισχύ αντιμετωπίζουν μια σειρά δυσκολίες.
Τις δυσκολίες μας επεσήμανε ο Θόδωρος Γαβράς, βετεράνος συνδικαλιστής (από το 1964 στα Γερμανικά Συνδικάτα) , επί 12 χρόνια μέλος του δημοτικού συμβουλίου στο Μόναχο (SPD) και νυν συνταξιούχος.
Η πρώτη δυσκολία είναι η ασάφεια των επιστολών.
Ουδείς αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται, λέει στην εκπομπή μας ο Θόδωρος Γαβράς: «Οι επιστολές, οι οποίες στέλνονται δεν είναι τόσο ξεκάθαρες ως προς το περιεχόμενο. Πιστεύει κανείς ότι η αναδρομική φορολόγηση αφορά και την σύνταξή του.»
Ας σημειωθεί ότι οι επιστολές είναι στα γερμανικά και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, εάν θέλουν, να επιλέξουν την αγγλική μετάφραση, δεν υπάρχει δηλαδή ελληνική εκδοχή ούτε των επιστολών, ούτε των εντύπων. Κάτι που συνηθίζεται μέχρι τώρα τουλάχιστον από το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Συντάξεων της Στουτγάρδης.
Επιπλέον η αναδρομική ισχύ του νόμου εφαρμόζεται με κάπως πρωτόγνωρο τρόπο, για τα γερμανικά δεδομένα, δεν προβλέπεται δηλαδή μεταβατική ρύθμιση: «Συνήθως η Γερμανία αποφασίζει κάτι το οποίο έχει εφαρμογή με μία μεταβατική ρύθμιση.
Εδώ έγινε ακριβώς το αντίθετο: από το 2005 και εντεύθεν υποχρεούνται οι άνθρωποι να υποβάλλουν αίτηση φορολογικής δήλωσης και το πιο σημαντικό: όσο μικρή και αν είναι η επικουρική ή εργοστασιακή σύνταξη θα πληρώσει ο ενδιαφερόμενος φόρο, δεδομένου ότι εδώ δεν έχει καν το αφορολόγητο που έχει στην κανονική φορολογική του δήλωση.»
Η δεύτερη δυσκολία είναι ότι η τρίμηνη προθεσμία που ορίζεται από την εφορία του Neubrandenburg είναι δύσκολο να τηρηθεί, διότι οι επιστολές της γερμανικής εφορίας αποστέλλονται ως απλό γράμμα στους Έλληνες συνταξιούχους που έχουν παλιννοστήσει, όπως συνηθίζεται στη Γερμανία.
Έτσι όπως υπογράμμισε στο μικρόφωνό μας ο Θόδωρος Γαβράς: «Τα έντυπα στέλνονται με το κανονικό ταχυδρομείο, η προθεσμία όμως που ορίζεται είναι τρεις μήνες. Μπορεί λοιπόν να χάσεις τις προθεσμίες, επειδή έχεις πάρει τα χαρτιά καθυστερημένα.»
Πλήττονται γύρω στις 200.000 Έλληνες συνταξιούχοι;
Θα πληρώσουν τελικά φόρο και οι Έλληνες που εργάστηκαν στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60;
Πόσο σημαντικό είναι άραγε αυτό το πρόβλημα;
Πόσους Έλληνες συνταξιούχους που ζουν στην Ελλάδα αφορά αυτή η ρύθμιση;
Ο ακριβής υπολογισμός είναι ασφαλώς δύσκολος, διότι τα στατιστικά στοιχεία αφορούν συνήθως μόνον την σύνταξη και όχι την γνωστή ως επικουρική ή αυτό που λέμε στη γλώσσα της νομικής ισόβια «περιοδική παροχή».
Και εδώ η ρύθμιση είναι γενική και αφορά όλους όσους εργάστηκαν κάποτε, επί κάποια χρόνια στη Γερμανία και λαμβάνουν έστω και ψιχία επικουρικής σύνταξης.
Ο βετεράνος συνδικαλιστής Γαβράς υπολογίζει πως στην Ελλάδα ζουν γύρω στις 200.000 συνταξιούχοι που παίρνουν γερμανική σύνταξη και αυτό γιατί: «Η ρύθμιση δεν αναφέρεται ρητά στους νυν συνταξιούχους. Από τη Γερμανία περάσανε 1.100.000 Έλληνες. Άρα αν αυτή τη στιγμή οι ‘Ελληνες συνταξιούχοι ανέρχονται, όπως λένε οι γερμανικές στατιστικές, στους 235.000, από αυτούς ένας πολύ μεγάλος αριθμός ζει πια μόνιμα στην Ελλάδα.»
Τι μέλει γενέσθαι λοιπόν;
«Υπάρχουν προτάσεις βελτίωσης», μας απαντά ο παλιός δημοτικός σύμβουλος του Μονάχου.
Οι προτάσεις του είναι: πρώτον, φορολόγηση στην πηγή, δηλαδή οι υπηρεσίες ή τα εργοστάσια που καταβάλουν τις επικουρικές συντάξεις να κατακρατούν τον φόρο και να τον αποδίδουν στην αρμόδια εφορία, όπως γίνεται με τις καταθέσεις που έχουν οι Έλληνες σε γερμανικές τράπεζες.
Δεύτερον, επέκταση της τρίμηνης προθεσμίας σε εξάμηνη για την τακτοποίηση της αναδρομικής φορολόγησης ή αποστολή συστημένων επιστολών.
Και τρίτον, τα έντυπα να αποστέλλονται σε ελληνική μετάφραση.
Ο Θόδωρος Γαβράς έχει κάνει ήδη τις προτάσεις αυτές στην αρμόδια γερμανική εφορία και αναμένει την απάντηση. Αναμένουμε και εμείς.»
(Από τη Deutsche Welle)