Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών;


oplo_2-8-2011Την χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία στη διάρκεια διαδηλώσεων (!!!), μελετά το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Χρ. Παπουτσής στη Βουλή, παρουσιάζοντας τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για... «να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του συνέρχεσθαι».
Τα μέτρα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον κ. Παπουτσή και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Ενημερώνοντας τους βουλευτές, στο πλαίσιο του διαλόγου για την καταπολέμηση της βίας, ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ, ανέφερε ότι:
dakrigona_2-8-2011«Η διεθνής εμπειρία αλλά και ο προβληματισμός που διατυπώνεται από τους βουλευτές, υποχρεώνει το Αρχηγείο να εξετάσει το θέμα της χρήσης δακρυγόνων, νερού και πλαστικών σφαιριδίων».
Και αυτό, επειδή «κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του συνέρχεσθαι, όχι με την έννοια του περιορισμού του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος, αλλά με τρόπο ώστε η άσκηση του δικαιώματος αυτού να μην παραλύει κάθε φορά το κέντρο της Αθήνας», όπως είπε.
Ο κ. Παπουτσής ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει στην εγκατάσταση, μέσων βιντεοσκόπησης πάνω στα περιπολικά οχήματα και τις μηχανές των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στόχος του μέτρου αυτού, όπως εξήγησε, είναι αφενός να προστατευθεί η Ελληνική Αστυνομία από κακοπροαίρετες καταγγελίες και αφετέρου για την προστασία από φαινόμενα αστυνομικής βίας.
Ο υπουργός ενημέρωσε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι:
-Επανεξετάζεται ενδοϋπηρεσιακά ο Κανονισμός Αστυνόμευσης και οι τακτικές ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων και τα επιχειρησιακά σχέδια.
plastikisfaira_2-8-2011-Μελετάται μηχανισμός ψυχολογικής στήριξης των ένστολων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα βίας.
-Αποκλείονται οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές, αλλά διατηρούνται οι προσαγωγές υπόπτων με ενδείξεις ή και ομαδικές προσαγωγές για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες.
-Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας των Σωμάτων Ασφαλείας, κριτήρια διερεύνησης ρατσιστικού κινήτρου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι:

-Λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα.

-Θα αξιοποιηθούν οι κάμερες για τον εντοπισμό εγκλημάτων, κυρίως εκεί που υπάρχουν αποδεικτικές δυσχέρειες.

-Θα διευρυνθούν τα αδικήματα που θα επιτρέπουν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, για υποθέσεις στο διαδίκτυο. «Το Διαδίκτυο θα παύσει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους», είπε ο υπουργός.


-Θα αλλάξει ο νόμος που ρυθμίζει το ατομικό δικαίωμα των δημοσίων συγκεντρώσεων, ώστε να μην “επιτρέπει σε διάφορες μικροομάδες να νεκρώνουν το κέντρο της πόλης".

ximika_simaia-2-8-2011-Η πολιτική βία τροφοδοτείται από ορισμένες εκπομπές στα ΜΜΕ και άμεσα ξεκινά διάλογος με όλους τους συντελεστές των ΜΜΕ για το θέμα αυτό και τον επαναπροσδιορισμό του ΕΣΡ".
Πολλοί βουλευτές διατύπωσαν ανησυχίες και ζήτησαν την προστασία του συνταγματικού δικαιώματος των διαδηλώσεων.
Και είναι εύλογες οι ανησυχίες αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κ. Παπουτσής ο οποίος μιλά για πλαστικές σφαίρες σε διαδηλώσεις, είναι ένας υπουργός που βλέπει τα επεισόδια της Κερατέας ως “προπόνηση για το Σύνταγμα” και τα δακρυγόνα της αστυνομίας ως καπνογόνα των κουκουλοφόρων.
Και παρά τις προφορικές του διαβεβαιώσεις ότι τα νέα μέτρα έχουν στόχο να προστατεύσουν τους πολίτες και από την αστυνομική αυθαιρεσία, είναι ο ίδιος που είδε τους λιπόθυμους στο πρόχειρο ιατρείο του Μετρό ως διαδηλωτές που “ξεκουράζονταν”.
Ο κ. Παπουτσής είπε ότι σύντομα θα λειτουργήσει το Γραφείο καταγγελίας περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τα έκτροπα του Συντάγματος στα τέλη Ιουνίου, υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες από δεκάδες διαδηλωτές ότι έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών και αυτοσχέδιων μηχανισμών με δυναμιτάκια, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ.
Επισήμως, η ΕΛΑΣ αρνήθηκε ότι έγινε χρήση τέτοιου υλικού καταστολής διαδηλώσεων - αν και επιβεβαίωσε ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός υπάρχει - και διέψευσε τις καταγγελίες χωρίς να προχωρήσει σε έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου