Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Στο «κόκκινο» και οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο «κόκκινο» και οι ευρωπαϊκές αγορές
Οι ευρωπαϊκές αγορές "βυθίζονται" στην κρίση εμπιστοσύνης και "καταρρέουν" χωρίς αντιστάσεις στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς η παγκόσμια οικονομία "παραπαίει". Πτώση άνω του 6% για το γερμανικό DAX, απώλειες άνω του 5% στο Λονδίνο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια... παραπατούν μετά από ανοδικό ξεκίνημα και παραδίνονται «αμαχητί» στο ντόμινο των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και την κρίση εμπιστοσύνης. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έμοιαζε να βρίσκεται σήμερα το πρωί σε ελεύθερη πτώση, χάνοντας περισσότερο από 5% γύρω στις 11:30 (ώρα Ελλάδας), σε μια αγορά που έχει καταληφθεί από πανικό.
Ο δείκτης Footsie-100 είχε χάσει ως και 5,4%, πριν σημειώσει μια ελαφρά ανάκαμψη. Γύρω στις 11:35 (ώρα Ελλάδας), υποχωρούσε κατά 216,61 μονάδες, δηλαδή κατά 4,27% σε σχέση με την προηγουμένη, στις 4.852,95 μονάδες.
Στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης Ibex-35 έχανε στις 11:25 (ώρα Ελλάδας) 3,4%, στις 8.171,6 μονάδες, μέσα σε κλίμα μεγάλης νευρικότητας ενόψει μιας κρίσιμης συνόδου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών, της Santander (-2,83% στα 6,19 ευρώ), της BBVA (-3,62% στα 6,144 ευρώ) και της Caixabank (-2,24% στα 3,28 ευρώ).
Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 153,08 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 8.944,48 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές περιμένουν πλέον την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το απόγευμα, μετά την συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής, με την ελπίδα μίας ένεσης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την υποστήριξη της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Οι ασιατικές αγορές και το πετρέλαιο συνέχισαν σήμερα την πτωτική τους πορεία, ακολουθώντας τις χθεσινές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Γουόλ Στριτ, παρά την κινητοποίηση των πολιτικών ηγεσιών και των κεντρικών τραπεζιτών που προσπαθούν να κατευνάσουν τις αγορές, οι οποίες έχουν καταληφθεί από ανησυχία απέναντι στο φάσμα μίας νέας οικονομικής κρίσης.
Το χρηματιστήριο του Τόκιο υποχωρούσε κατά 4% στο μέσον της συνεδρίασης, του Χονγκ Κονγκ κατρακυλούσε κατά 7,24% λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ βρισκόταν στο -5% και το χρηματιστήριο της Σεούλ υποχωρούσε κατά 4,2%. Το χρηματιστήριο της Σανγκάης άνοιξε με πτώση κατά 2,33%.
"Είναι μία τρομακτική, θλιβερή ημέρα", δήλωσε ο Κρις Γουέστον, το IG Markets στη Μελβούρνη. "Οι άνθρωποι ενεργούν με το θυμικό, αντί να εξετάσουν με ορθολογικό τρόπο την κατάσταση. Πρόκειται για γενικευμένο πανικό".
Η τιμή του πετρελαίου συνέχισε : στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, το "ελαφρύ γλυκό" παράδοσης Σεπτεμβρίου πέρασε κάτω από το όριο των 80 δολαρίων, ενώ το Brent πέρασε κάτω από το όριο των 100 δολαρίων.
Οι χρηματιστηριακές και πετρελαϊκές αγορές υφίστανται το σοκ που προκάλεσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.
"Οι τιμές υποχώρησαν πολύ έπειτα από την υποβάθμιση και προβλέπουμε ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν μέχρι να σταματήσει η συρροή των αρνητικών οικονομικών δεικτών", σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές.
Κατήφορος και σήμερα για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Κατήφορος και σήμερα για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρίσκονται και σήμερα οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της χθεσινής μεγάλης πτώσης στη Wall Street.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:15 υποχωρεί στις 976,10 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,22%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 23,853 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 2,55% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,49%.
Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο καταγράφει μόνο ο δείκτης των Χημικών (+0,44%), ενώ αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (-5,74%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,82%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,20%).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν μόνο οι μετοχές της Coca Cola 3E (+0,52%) και της Τιτάν (+0,22%).
Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της MIG (-8,33%), της Folli Follie (-6,66%),της ΔΕΗ (-5,92%) και της Ελλάκτωρ (-5,80%). Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 4,0 ευρώ, στα 3,93 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 3,20%.
Ανοδικά κινούνται 12 μετοχές, 60 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Pasal Real Estate +8,00%, Eurodrip +5,05%, Αλουμύλ +3,92% και Δομική Κρήτης +3,17%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μύλοι Λούλη -9,83%, Ακρίτας -8,89%, F.G. Europe -8,51% και Sprider -8,33%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου