Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Σε καραντίνα οι αιμοδότες της Θεσσαλονίκης λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου

Σε καραντίνα έχει θέσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας τους αιμοδότες από τη Θεσσαλονίκη, σε μία προσπάθεια λήψης προληπτικών μέτρων για την μη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται με το τσίμπιμα των κουνουπιών...

Ειδικότερα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έλαβε μια σειρά προληπτικών μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου σημειώθηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, για να μην μεταδοθεί ο ιός. Στις περιοχές όπου οι αιμοδότες τίθενται σε καραντίνα περιλαμβάνεται και η Θεσσαλονίκη.
Το ΕΚΕΑ κήρυξε «πληγείσες περιοχές» την Ημαθία και την Αττική, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα σε ό,τι αφορά τη συλλογή και τη χορήγηση αίματος στους δύο συγκεκριμένου νομούς.
Αναλυτικά, τα μέτρα έχουν ως εξής:

Εντατικοποίηση των ελέγχων.
Το ΕΚΕΑ ζητεί να αρχίσει μοριακός έλεγχος του αίματος στο νομό Αττικής το ταχύτερο δυνατό. Σταδιακά, ο μοριακός έλεγχος θα επεκταθεί και στις μονάδες αίματος που συλλέγονται στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης.

Απαγόρευση χρήσης του αίματος που έχει ήδη συλλεγεί. Κατ' εξαίρεση, προτείνεται να γίνεται περιορισμένη χορήγηση των μονάδων αίματος που συνελέγησαν στο νομό Αττικής, το επίμαχο διάστημα, μόνο στα επείγοντα και μόνο στα μεταγγιζόμενα περιστατικά.

Απαγόρευση χρήσης του πλάσματος που συγκεντρώθηκε μέχρι και τις 15 Ιουλίου.

«Καραντίνα» 28 ημερών για τους αιμοδότες που διαμένουν ή και επισκέφθηκαν αυτές τις περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων, Αττική, Ημαθία, Λάρισα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένων και των «πολύτιμων» εθελοντών αιμοδοτών του στρατού που εξασφαλίζουν μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου