Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Η Κίνα εκφράζει έντονη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία

Η Κίνα εκφράζει έντονη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία

Τώρα στην Ουάσιγκτον τρέμουν τις αγορές
Τώρα στην Ουάσιγκτον τρέμουν τις αγορές
Την αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα, μετά την υποβάθμιση από τη S&P, τρέμουν στην Ουάσινγκτον- και όχι μόνο- καθώς μπορεί η κίνηση του Οίκου να ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, οι συνέπειες της όμως δεν είναι ακόμα δυνατόν να αποτιμηθούν σε βάθος χρόνου. Κι αυτό καθώς δεν αποκλείεται να ακολουθήσει υποβάθμιση κι από τη FITCH, ενώ η S&P στην ανακοίνωση της αφήνει ορθάνοικτο το παράθυρο σε περαιτέρω υποβάθμιση εντός έτους. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα που βρισκόταν στο Καμπ Ντέιβιντ μετά τη μάχη του Κογκρέσου, αναμένεται να επιστρέψει άρον- άρον στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συντονίσει τις κυβερνητικές αντιδράσεις απέναντι στις αγορές.
Όπως επισήμαναν αναλυτές τις πρώτες ώρες μετά την υποβάθμιση, δεν θα πρέπει να αναμένεται μαζική πώληση αμερικανικών ομολόγων, καθώς το αμερικανικό δολάριο συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα ασφαλή- και δεν έχουν απομείνει πολλά- επενδυτικά καταφύγια εν μέσω της οικονομικής καταιγίδας που μαίνεται εδώ και περίπου 3 χρόνια. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που το μισό περίπου αμερικανικό Χρέος βρίσκεται σε... ξένα χέρια, είναι προφανές ότι όσο αυξάνεται η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων τόσο θα χάνουν όσοι έχουν επενδύσει σε αυτά, εντείνοντας έτσι τις αναταράξεις σε Δύση και Ανατολή.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μάλλον η Κίνα, η οποία φέρεται να έχει στη κατοχή της περίπου 1,2 τρισ δολάρια αμερικανικού Χρέους. Σύμφωνα με αναλυτές, στη περίπτωση που η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων πέσει έστω κατά 1%, τότε η Κίνα θα χάσει εν ριπί οφθαλμού περίπου 11 δισ δολάρια, εξ ου και η μάλλον οργισμένη και διόλου αντίδραση του Πεκίνου μέσω του κινεζικού πρακτορείου, που εγκάλεσε την Ουάσινγκτον για τους χειρισμούς των τελευταίων εβδομάδων.
Ως προς τα μεγέθη του αμερικανικού Χρέους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα σε μια 5ετία "φούσκωσε" κατά 6 τρισ δολάρια, φτάνοντας στα 14,3 τρισ δολάρια! Μόλις πριν από 15 ημέρες, το ΔΝΤ στην Έκθεση του για τις ΗΠΑ προέβλεπε, άλλωστε, ότι το Χρέος θα φτάσει στο 112,7% του έως το 2016 (από 99% φέτος), ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου- άρα το κόστος δανεισμού- θα φτάσει στο 6,2% από 3,5%!
Η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ασιατικές εξαγωγικές οικονομίες ενδέχεται να αποτελέσουν τα μεγαλύτερα θύματα των εντεινόμενων οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Αν και οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο παραμένουν δημοσίως σιωπηλοί σχετικά με το πλήγμα που υπέστησαν οι ΗΠΑ όταν υποβαθμίστηκαν από τη βαθμίδα AAA σε AA+, η εφημερίδα δημοσιεύει ένα άρθρο που περιέχει δυσοίωνες προβλέψεις για τις συνέπειες της εξέλιξης για την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
"Η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ αποτελεί ένα καμπανάκι κινδύνου για το διεθνές νομισματικό σύστημα, το οποίο κυριαρχείται από το δολάριο των ΗΠΑ", ανέφερε ο οικονομολόγος Σουν Λιτζιάν στο άρθρο αυτό. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να μην καταφέρει να επαναφέρει το χρέος στην κορυφαία βαθμίδα αξιολόγησης εάν το έλλειμμα συνεχίσει να μεγεθύνεται, πρόσθεσε στο άρθρο του ο Σουν.
"Όμως τα μεγαλύτερα θύματα μπορεί να μην είναι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ορισμένες άλλες χώρες, οι οποίες εξαρτώνται από την εξωτερική ζήτηση για να συσσωρεύουν εθνικό πλούτο -- είτε ασιατικά έθνη που βασίζονται στην εξαγωγή αγαθών, ή έθνη της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, καθώς και η Ρωσία, που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πόρων", τόνισε.
Στις χώρες που κινδυνεύουν περιλαμβάνεται η Κίνα, η μεγαλύτερη κάτοχος αμερικανικών ομολόγων στον κόσμο. "Όλες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο το ομολογιακό χρέος των ΗΠΑ που διακρατούν να υποστεί ραγδαία μείωση της αξίας του, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της ρευστότητας", επισήμανε ο Σουν.
Το κείμενο αυτό, όπως και ένα σχόλιο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Νέα Κίνα το Σάββατο, δεν αποτελούν την επίσημη κυβερνητική αντίδραση της Κίνας, αλλά απηχούν τις προειδοποιήσεις διαμορφωτών πολιτικής στο Πεκίνο σχετικά με το ότι η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να διαφοροποιήσει τους πόρους της. Πολλές χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές εξαρτώνται από τις καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας έφθασε τα 273 δισεκατομμύρια το 2010, ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου