Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Προετοιμασία για τραπεζικό κραχ!


Μάλλον με προετοιμασία για τραπεζικό κραχ παρά για εκσυγχρονισμό του συστήματος, μοιάζει το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο σήμερα Τετάρτη. Το ν/σ του κ. Βενιζέλου θεωρητικά ενσωματώνει κοινοτικές οδηγίες και φέρνει πιο κοντά στις άλλες χώρες τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος. Προβλέπει, για πρώτη φορά, όμως, τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας, με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου (Bad bank), με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι μικρές κατά κύριο λόγο τράπεζες που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού θα μπορούν να διαχωρίσουν τα «κακά» χαρτοφυλάκιά τους που θα περάσουν στον έλεγχο του κράτους μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο.
Αν και δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, ουσιαστικά προετοιμάζει το τραπεζικό σύστημα για το τσουνάμι που έρχεται καθώς αρκετές μικρές και μεσαίες τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε τοξικά ελληνικά ομόλογα και οποιοδήποτε κούρεμα ή αναδιάρθρωση θα προκαλέσει μεγάλη ταραχή στα οικονομικά τους.
Επίσης, το νομοσχέδιο μεταφέρει τρεις Οδηγίες, που ενισχύουν τη διαφάνεια στη χρηματο-οικονομική αγορά:
- Η πρώτη Οδηγία αφορά στα «Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος» (π.χ. εκδότες πιστωτικών καρτών)
- Η δεύτερη Οδηγία αφορά στη δυνατότητα συνεργασίας των εποπτικών αρχών της χώρας υποδοχής και της χώρας της έδρας ενός πιστωτικού ιδρύματος, υποκαταστήματα του οποίου λειτουργούν σε άλλη χώρα και αναπτύσσουν εκεί σημαντικό μέρος της συνολικής δραστηριότητας της τράπεζας.
- Η τρίτη Οδηγία αφορά στο σύστημα πληρωμών και τα συστήματα διακανονισμών αξιογράφων και παροχής διασυνοριακών χρηματο-οικονομικών ασφαλειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου