Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

«Σ’ αγαπάω μωρό μου, αλλά…»


Ποιος θα φανταζόταν, ότι καθηγητής πανεπιστημίου ειδικός σε θέματα ύπνου, θα παρότρυνε τα ζευγάρια να κοιμούνται χωριστά για το καλό τους;

Σύμφωνα με δήλωσή του, ο Dr. Neil Stanley που έχει έδρα στο Surrey, μιλώντας στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης, εξέφρασε τον προβληματισμό πως τα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί, τα περισσότερα δηλαδή, θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κοιμούνται πλέον χωριστά. Όχι για τίποτα άλλο, αλλά για το καλό του ύπνου και κυρίως της σχέσης τους.
Ο Dr. Stanley, που προφανώς δίνει το καλό παράδειγμα και κοιμάται χωριστά από την σύζυγό του, επεσήμανε ότι ιστορικά οι άνθρωποι δεν μοιράζονταν το κρεβάτι τους, αλλά αυτό πρόκειται για μία σύγχρονη συνήθεια που την επέβαλε η βιομηχανική επανάσταση και η μαζική μετοίκηση σε πυκνοκατοικημένους αστικούς ιστούς όπου η έλλειψη χώρου ήταν σύνηθες φαινόμενο.

Συνέχισε, μάλιστα, προσθέτοντας πως στην αρχαία Ρώμη το συζυγικό κρεβάτι προοριζόταν μόνο για τη σεξουαλική συνεύρεση του ζεύγους και επ’ ουδενί για τον ύπνο. Παρότρυνε, λοιπόν, τους παρευρισκόμενους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει να κάνει με αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους. Αν κοιμάστε μαζί και κοιμάστε και οι δύο τέλεια, τότε μην αλλάξετε, όμως μην φοβηθείτε να πείτε κάτι διαφορετικό… αντί να προτιμήσετε να τραβηχτείτε στην άλλη άκρη του κρεβατιού».

Τα ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, έχουν 50% περισσότερα προβλήματα στον ύπνο τους σε σχέση με όσα προτιμούν τα χωριστά κρεβάτια, σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου του Surrey.

Εξάλλου, έρευνες περισσότερο προσανατολισμένες στην υγεία έχουν αποδείξει πως ο κακός ύπνος συνδέεται με την κατάθλιψη, την καρδιοπάθεια, τα εγκεφαλικά, τις πνευμονικές διαταραχές, ακόμη και με τα κυκλοφοριακά ή εργατικά ατυχήματα.
zoygla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου