Ανοίγει απόψε τα "χαρτιά" του
- Εισηγήσεις γιά σκληρά μέτρα
- Νευρικότητα στο χρηματιστήριο
- Άνοδος του spread
- "Ράμπο" κατά φοροδιαφυγής
Στις 19:00 στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός θα κηρύξει την έναρξη του Κοινωνικού Διαλόγου παρουσιάζοντας και τα μέτρα για την οικονομία.
Στις 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο για τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Ήδη από του βήματος των Βρυξελλών αλλά και σε συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι θα "χτυπήσει" την εισφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή, θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες αλλά όχι τις δημόσιες επενδύσεις. Δείτε το βίντεο.
Εν μέσω πιέσεων από τις διεθνείς αγορές αλλά και την Ε.Ε. να ληφθούν σκληρά διαρθρωτικά μέτρα για την ελληνική οικονομία η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να περικοπούν επιδόματα και να "παγώσουν" οι μισθοί στο Δημόσιο. Δείτε το βίντεο.
Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν προτάσεις για :
-Μείωση σε επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων ύψους 7 δις ευρώ, όπως το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών που κυμαίνεται μεταξύ 45 και 75 ευρώ για κάθε μισθωτό.
-Αύξηση του ΦΠΑ από το 9% στο 11% και από το 19% στο 21%. Τα έσοδα που θα προκύψουν υπολογίζονται σε 2 δις ευρώ.
-"Πάγωμα" των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 250 εκατ. ευρώ το χρόνο
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα και η πάταξη της διαφθοράς. Έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά τη "χρυσή τομή" προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές αλλά και να μην μειώθουν οι μισθοί, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά η κυβέρνηση.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η δημιουργία ειδικού Σώματος Αστυνομικών γιά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος (δείτε σχετική είδηση).
Οι ευρωπαίοι εταίροι μας βέβαια εμφανίζονται σκεπτικοί αν και κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε. 'Ετσι προετοιμάζουν σενάριο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με την έκδοση ευρωομολόγου. Διαβάστε τη σχετική είδηση.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων αν δεν αποδώσουν οι μέχρι τώρα εξαγγελίες. (Δείτε τη σχετική είδηση). Την Παρασκευή το NewsIt αποκάλυψε ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα ήδη εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πιο αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα αφορούν:
- έκτακτη εισφορά από Τράπεζες και κερδοφόρες επιχειρήσεις και το 2010
- το ενδεχόμενο έκτακτης εισφοράς και σε πολίτες που έχουν εισόδημα πάνω από κάποιο όριο,που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί
- την αναστολή καταβολής του 14ου μισθού, δηλαδή του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας,που παραμένει στο τραπέζι, αν και επισήμως έχει διαψευσθεί.
Κλιμάκιο του οικονομικού οίκου Moody's φτάνει σήμερα στην χώρα μας για να μελετήσει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομιάς.
Πάντως συνεχίζονται οι πιέσεις γιά τη λήψη μέτρων. Ενδεικτική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λ.Παπαδήμου, ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι “εξαιρετικά σοβαρή” και ότι “η Ελλάδα πρέπει έγκαιρα να αναλάβει αποφασιστική δράση”.
Συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αποφάσισε να κάνει δημόσια δήλωση για το θέμα σε συνεννόηση με τον κ. Τρισέ, “προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα αναβλητικότητα στην ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκ νέου επιθετικές τάσεις στις αγορές κεφαλαίου απέναντι στους ελληνικούς τίτλους του δημόσιου χρέους”...
Χαρακτηριστική των πιέσεων που ασκούνται, εν αναμονή των δηλώσεων του πρωθυπουργού, είναι και η αύξηση του spread. Συγκεκριμένα σήμερα "άνοιξε" στις 219 μονάδες βάσης, από 209 που ήταν την Παρασκευή.
«Η Ελλάδα δεν είναι η επόμενη Ισλανδία ή το επόμενο Ντουμπάι. Η Ελλάδα είναι ένα αξιόπιστο κράτος, είναι ένα μέλος της ΕΕ και αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι έχει μια κυβέρνηση η οποία κάνει αυτό πρέπει να γίνει», υπογράμμισε σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου στο BBC Radio 4.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου