Δεν τίθεται ζήτημα υποτίμησης του γιουάν έναντι οποιουδήποτε νομίσματος, τονίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. |
Η Kίνα αναμένεται να υποσκελίσει τη Γερμανία και να αναδειχθεί η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη για το 2009, παρά τη δραματική μείωση των παραδόσεων, εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης, όπως υποστηρίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος, αρμόδιος σε θέματα εμπορίου.
Το μερίδιο της χώρας στο σύνολο των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 9% έναντι 8,86% του 2008, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου, Ζογκ Σαν.
«Η Κίνα πιθανότατα θα καταφέρει να ξεπεράσει τη Γερμανία και να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής αγαθών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζογκ.
Παρ' όλα αυτά, το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την κινεζική οικονομία, καθώς οι εξαγωγές εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά 16% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε διάστημα τουλάχιστον τριών δεκαετιών, όπως προκύπτει από διαθέσιμα στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Ο κ. Ζογκ απέδωσε τη μείωση των εξαγωγών στην εξασθένηση της ζήτησης στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την ενίσχυση του προστατευτισμού στο εμπόριο, προσθέτοντας ότι οι πιθανές ζημίες των Κινέζων εξαγωγέων από εμπορικές υποθέσεις εναντίον της χώρας διπλασιάσθηκαν φέτος στα 12 δισ. δολάρια.
Κατά τους έντεκα πρώτους μήνες του έτους, οι κινεζικές εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 18,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, στα 10,7 τρισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή, σύμβουλος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε χθες ότι δεν τίθεται ζήτημα υποτίμησης του γιουάν έναντι οποιουδήποτε νομίσματος, συμπεριλαμβανομένου δολαρίου, ευρώ ή γιεν.
Παρόλο που οι περισσότερες χώρες-εμπορικοί εταίροι της Κίνας θεωρούν ότι το γιουάν είναι υποτιμημένο και προσφέρει στους Κινέζους εξαγωγείς αθέμιτο προβάδισμα, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν τους τελευταίους μήνες ότι η μείωση των κινεζικών εξαγωγών υποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα το γιουάν είναι υπερβολικά ισχυρό.
Ο Φαν Γκαγκ, ακαδημαϊκός και μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, απέκρουσε τα επιχειρήματα περί υποτίμησης, επικαλούμενος χαμηλό πληθωρισμό, χαμηλά επίπεδα κρατικού χρέους και αύξηση της παραγωγικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου