Την αυτοκριτική του για τα μέτρα για τα τέλη κυκλοφορίας, παραδεχόμενος ότι δεν έγινε ο κατάλληλος διάλογος, έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αφενός να γίνουν μειώσεις στα τέλη και αφετέρου να υπάρξει επιστροφή χρημάτων για αυτά που πληρώθηκαν φέτος.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η διαφορά μεταξύ των τελών του 2010 και αυτών του 2011 να επιστραφεί μέσω του εκκαθαριστικού της εφορίας για το φόρο εισοδήματος.
Δηλαδή στη φορολογική δήλωση, ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. αναφέρει το αυτοκίνητο που κατέχει, τον κυβισμό, το έτος κυκλοφορίας (κατά συνέπεια και τα τέλη που κατέβαλε). Έτσι, όταν θα λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, ο φόρος εισοδήματος θα είναι μειωμένος κατά τη διαφορά αυτή των τελών. Σε περίπτωση, που έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου ή το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό, τότε θα του αποστέλλεται ένα σημείωμα, που θα τον καλεί να προσέλθει στη ΔΟΥ, όπου ανήκει, για να εισπράξει τη διαφορά.
Ο συμψηφισμός μπορεί να γίνει ακόμα και μέσω της αποστολής της ειδοποίησης των τελών κυκλοφορίας για το 2011. Τα νέα τέλη, δηλαδή, θα είναι μειωμένα κατά τη διαφορά, που θα προκύψει. Η περίπτωση, όμως, αυτή είναι λιγότερο πιθανή, καθώς η επιστροφή της διαφοράς θα γίνει από τον επόμενο Νοέμβριο, όταν δηλαδή αποσταλούν τα νέα τέλη.
Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε εχθές στους δημοσιογράφους αυτά που έκανε η κυβέρνηση του και έδωσε και το στίγμα αυτών που σκοπεύει να κάνει με τον ερχομό της νέας χρονιάς. Η συζήτηση ξεκίνησε με τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τους γενικούς γραμματείς και γιατί δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί. Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι ακόμα και 1 χρόνο να πάρει, το θέμα είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι και να έχουν επιλεγεί με αξιοκρατικά μέσα.
Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι υπάρχουν δύο γραμμές μέσα στο οικονομικό επιτελείο αλλά δεν κατάλαβε γιατί αυτό να είναι αρνητικό και όχι θετικό αφού η σύνθεση των δύο απόψεων φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Πάντως, δεν έδειξε να φοβάται το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μπορεί να απορρίψουν τον Ιανουάριο, το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα αποκάλυψε ότι μετά το
πέρας του κρίσιμου τριμήνου θα προετοιμάσει νόμο με το νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Σε επίμονη ερώτηση εάν το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται την αύξηση του ΦΠΑ, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται αυτή την στιγμή αυτό το μέτρο, ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψει θέμα εάν το αποφασίσει η διαβούλευση που θα κάνει η κυβέρνηση με όλους τους εταίρους, κοινωνικούς και παραγωγικούς. Υπεραμύνθηκε του
νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τους μετανάστες εμφανιζόμενος κατηγορηματικός ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ το ασφαλιστικό σύστημα.
"Θέλουμε τις διαφορετικές γνώμες και όλη η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα βοηθήσει να καταρτισθεί το πιο ιδανικό εκλογικό σύστημα" τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό νόμο. Μάλιστα, αφού ομολόγησε ότι δεν υπάρχει το τέλειο
σύστημα, δήλωσε ότι απαντώντας σε αυτούς που λένε ότι το γερμανικό μοντέλο κάνει τα κόμματα πιο αρχηγικά, ότι η εσωκομματική δημοκρατία θα κατοχυρωθεί και δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί. Επίσης, διέψευσε όσους γράφουν ότι ο Σαμαράς είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με το γερμανικό μοντέλο, θεωρώντας ότι απλά υπάρχει μία διαφορετική αντίληψη όσον αφορά μερικές διατάξεις του νόμου όπως π. χ οι μικρότερες περιφέρειες αντί των μονοεδρικών.
Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που έδωσε ο πρωθυπουργός και για τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ζήτησε εξεταστικές για όλα τα μεγάλα σκάνδαλα καθώς αυτό το απαιτεί η κοινωνία που θέλει να λάμψει η αλήθεια. Μάλιστα, χαρακτήρισε θετική, εκ
πρώτης, την θέση του πολιτικού του αντιπάλου να συμφωνήσει στην διαλεύκανση των σκανδάλων. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η συναίνεση δεν είναι γενικής φύσεως αλλά θα τεθεί τουλάχιστον από το μέρος της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα, ότι κάποια στιγμή θα αφήσει τον τίτλο του υπουργού Εξωτερικών αλλά διευκρίνισε ότι ποτέ δεν θα αφήσει τα εξωτερικά θέματα. Επίσης, άφησε αδιευκρίνιστο πότε θα επισκεφτεί την Αμερική και τον Ομπάμα ενώ μετέωρη χρονικά άφησε και το ταξίδι του στην Μόσχα (για την ακρίβεια έδειξε ότι τον απασχολούν περισσότερο τα εσωτερικά ζητήματα παρά τα εξωτερικά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου