Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Προς κατάργηση δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας;


Μέτρα-σοκ γιά τη μείωση των δημοσίων δαπανών πέφτουν σαν βροχή στο...

οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Όλο και περισσότεροι αναλυτές, σχολιαστές, αλλά και κοινοτικοί αξιωματούχοι προσαρμόζουν στην Ελλάδα του "κοστούμι Ιρλανδίας", όπου ο περίφημος 14ος μισθός είναι παρελθόν.

Χαρακτηριστική οι νέες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στις εφημερίδες De Tijd και L'Echo. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα και γενναία μέτρα στο άμεσα μέλλον», τόνισε ο κ.Τρισέ.

Σήμερα η εφημερίδα "Το Βήμα" αναφέρει ότι ένα από τα μέτρα που συζητούνται, αφορά το ενδεχόμενο περικοπών στις αμοιβές ή στα επιδόματα των εργαζομένων. Εξετάστηκε μάλιστα -πάντα κατά Το Βήμα- η πρόταση να ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου την κατάργηση ή τον ετεροχρονισμό του 14ου μισθού, και ειδικότερα του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας για το 2010.

Προς το παρόν πάντως τα κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν επισήμως το ενδεχόμενο αυτό. Παραδέχονται όμως ότι πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, γιά να "κατευναστούν" οι διεθνείς αγορές και η ΕΕ.
Κομβική ημέρα γιά την ανακοίνωση των όποιων αποφάσεων είναι η Δευτέρα, οπότε ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει
τις βασικές αρχές του Προγράμματος Σταθεροποίησης, που θα υποβληθεί επισήμως στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο.

Ήδη ο πρωθυπουργός, μετά τη χθεσινή δραματική επισήμανσή του ότι το έλλειμμα απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, προϊδέασε σήμερα ότι έρχονται τομές, ιδίως στη λειτουργία του κράτους, γιά τις οποίες απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ώστα να σταλεί ισχυρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, ενώ μίλησε γιά "στενωπό της οικονομίας και της κοινωνίας"(δείτε την σχετική είδηση).


Μέχρι τότε, η κυβέρνηση περνάει σε επικοινωνιακή αντεπίθεση μετά τον συναγερμό που έχει σημάνει στις διεθνείς αγορές για πιθανή πτώχευση της ελληνικής οικονομίας. "Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Ισλανδία ούτε Ντουμπάι" απάντησε ο υπουργός Οικονομικών σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές.(δείτε το σχετικό βίντεο).

Σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. "Αποκλείω κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους. Ωστόσο η κατάσταση όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ελλάδας είναι πολύ τεταμένη. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γιούρογκρουπ.

Με συνέντευξη του στον Alpha ο αναλυτής της Fitch που υποβάθμισε την Ελλάδα προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανάκαμψη στη χώρα για τα επόμενα δύο χρόνια. "Ο υπουργός κατανοεί το πρόβλημα αλλά δεν ξέρω για το σύνολο της κυβέρνησης" είπε χαρακτηριστικά ο αναλυτής. (δείτε το σχετικό βίντεο).

Πάντως σήμερα σε θετική τροχιά κινείται ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά την μεγάλη πτώση των προηγούμενων ημερών (δείτε την σχετική είδηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου