Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

«Δεν θα τολμούσα να κατηγορήσω τους Έλληνες»


Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στην Αθήνα και τα αδιέξοδα της ευρωκρίσης απασχολούν σήμερα τις οικονομικές σελίδες αρκετών γερμανικών εφημερίδων.

 

«Ο Ρέσλερ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι απέτυχε στην πολιτική της», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Ο υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα από την Αθήνα, αλλά ουσιαστικές αλλαγές είναι απαραίτητες για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα». Βασική τροχοπέδη για τις επενδύσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σύμφωνα με τον κ. Ρέσλερ η έλλειψη κράτους δικαίου, η βραδύτητα στην διαδικασία έγκρισης επενδυτικών πρωτοβουλιών και συχνά η έλλειψη αξιοπιστίας. «Όλα αυτά απογοήτευσαν τα τελευταία χρόνια τους Γερμανούς επιχειρηματίες», πέραν από το γεγονός ότι πολλοί παραπονούνται ότι τους χρωστάει ακόμη το ελληνικό δημόσιο.
Ο κ. Ρέσλερ δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να αποφασίσει πως θα συνεχίσει (το πρόγραμμα εξυγίανσης). Το ζητούμενο είναι τώρα η αποφασιστική εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων, όπως π.χ. οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εκσυγχρονισμός του διοικητικού μηχανισμού». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας επισήμανε επίσης την πρόθεσή του να βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
 
Ο Χέλμουτ Σμιτ ζητά άμεση στήριξη της Ελλάδας
 
Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ στην καθιερωμένη σειρά συνεντεύξεων στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit «Το καταλαβαίνετε αυτό κ. Σμιτ;» με θέμα την Ελλάδα και την ευρωκρίση δηλώνει ότι μια πτώχευση δεν σημαίνει και καταστροφή: «Θα ήταν ένα ατύχημα για τους Έλληνες, αλλά και για τους άλλους Ευρωπαίους, δεν συνιστά όμως υπαρξιακό κίνδυνο.»
 
Ο πρώην καγκελάριος εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης σοβαρότερες από τις οικονομικές θα είναι οι πολιτικές συνέπειες, διότι: «θα δοθεί η εντύπωση πως οι Ευρωπαίοι δεν είναι αλληλέγγυοι και θα συρρικνωθεί η εμπιστοσύνη προς την κοινότητα των 27. Το πολιτικό τίμημα μιας πτώχευσης είναι πολύ υψηλό, γι’ αυτό πρέπει τα κράτη - μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα.»
 
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός διευκρίνισε ότι γι’ αυτόν βοήθεια σημαίνει σχέδιο επενδύσεων και ενίσχυσης της οικονομίας και όχι οπωσδήποτε δάνεια. Παράλληλα τόνισε ακόμη μια φορά τη σημασία της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού για την Ευρώπη, ενώ στο ερώτημα τι θα γίνει εάν οι Έλληνες δεν κάνουν τις απαραίτητες προσπάθειες, ο ο Χέλμουτ Σμιτ είπε: «Οι μέχρι τώρα νουθεσίες, συμβουλές και πομπώδεις διδασκαλίες από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ προκάλεσαν στους Έλληνες κατάθλιψη. Γι’ αυτό δεν θα τολμούσα να κατηγορήσω τους Έλληνες ότι δεν κάνουν αρκετές περικοπές, όπως τους προτείνουν όλοι οι άλλοι. Διότι οι περικοπές είναι η αιτία της κατάθλιψης.»
 
Τέλος ο γηραιός προτεστάντης πολιτικός έδωσε μία σαφή απάντηση στο κλισέ  «φταίνε οι Έλληνες για την κατάστασή τους»:
«Την απάντηση αυτή θα μπορούσαν να την δώσουν οι Αμερικανοί ή οι Γάλλοι στους Γερμανούς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν το έκαναν όμως. Αντίθετα οι Αμερικανοί μας πρόσφεραν το σχέδιο Μάρσαλ και οι Γάλλοι έτειναν χείρα βοηθείας με το σχέδιο Σουμάν.
Εάν συγκρίνουμε την τότε κατάσταση της Γερμανίας και την ετοιμότητα για βοήθεια των Γάλλων και των Αμερικανών, με το σημερινό ελληνικό πρόβλημα, τότε θα δούμε ότι είναι μηδαμινό. Να τους πάρει ο διάολος τους Ευρωπαίους ηγέτες, εάν δεν καταφέρουν, να σώσουν την Ελλάδα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου