Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Δραματική επίθεση στο ευρώ


- Μεγάλη πτώση στο ελληνικό Χρηματιστήριο
- Εβδομαδιαία πτώση 8,27% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
- Στα χαμηλότερα των τελευταίων 10 εβδομάδων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Παπανδρέου : Το ευρώ δέχεται επίθεση!
- 'Οργιο κερδοσκοπίας με τα ομόλογα

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το κλίμα ανησυχίας που υπήρχε για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδος επεκτάθηκε και για άλλες χώρες του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία). Το απόγευμα το δολάριο διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,3694 δολάρια από το επίπεδο των 1,3723 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1.3691 δολάρια.

Η μεγάλη πίεση που δέχεται σήμερα το ευρώ είναι αποτέλεσμα της αύξησης που εμφανίζει ο επενδυτικός κίνδυνος στην ευρωζώνη. Όπως φαίνεται τα λεγόμενα CDS με τα οποία οι επενδυτές που διακρατούν κρατικά ομόλογα ασφαλίζονται για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των συγκεκριμένων κρατών εκτινάχθηκαν σήμερα σε ύψος ρεκόρ για την Ελλάδα (3,45%), την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σε εβδομαδιαία βάση το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου κατά 1,3%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες σχεδόν διάρκειες κινήθηκαν πτωτικά. Πιο συγκεκριμένα, το επιτόκιο euribor διάρκειας δώδεκα μηνών κυμαίνονταν στο 1,22%. Στη διάρκεια εννέα μηνών το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 1,09%. Στο εξάμηνο, το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,96% στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,66% και στο μήνα στο 0,42%.

Η επίθεση στο ευρώ κατακρήμνισε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας γνώρισε σήμερα μεγάλη πτώση αφού έκλεισε στις 1878,91 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 3,73%.

Παρόμοια εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Παρίσι έκλεισε με πτώση της τάξεως του 2,72%, το Λονδίνο με 1,33%, η Φραγκφούρτη με 1,33 και η Μαδρίτη με 1,35%.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται τεράστιες ρευστοποιήσεις με αφορμή την ανησυχία που επικρατεί για τη δημοσιονομική κατάσταση χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Άλλωστε εκτός από την Ελλάδα θύμα των κερδοσκόπων έχει πέσει και εξακολουθεί η Ισπανία και η Πορτογαλία.


Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά, φτάνοντας στις 369 μονάδες βάσης.

Σε έκθεση η Nomura αναφέρει πως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν από τα υψηλότερα ελλείμματα και οι τράπεζές τους θα υποαποδώσουν βραχυπρόθεσμα, ενώ αναφέρει πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης του κλίματος. Για την Ελλάδα ο οίκος αναφέρει πως οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόβλημα από το συνεχιζόμενο κόστος της οικονομικής κρίσης.

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Χρηματιστηρίου

Με εβδομαδιαία πτώση 8,27% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή στις 1.878,91μονάδες, καταγράφοντας νέο χαμηλό για το 2010.

Η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας δεν στάθηκε ικανή να βελτιώσει την ψυχολογία της αγοράς. Το κλίμα παρέμεινε αρνητικό και σε συνδυασμό με τις έντονες πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλες απώλειες, ενώ σημαντικές απώλειες 11,25% κατέγραψαν την εβδομάδα οι τραπεζικές μετοχές.

Η αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις της εβδομάδας ανήλθαν στα 1.099,040 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 219,808 εκατ. ευρώ, έναντι 240,365 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδας.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δραματικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, ο έλληνας πρωθυπουργός από το Νέο Δελχί αποσαφήνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι με τα μέτρα "τελειώσαμε", ενώ επανέλαβε ότι τοσο η Ελλάδα όσο και το ευρώ δέχονται συντονισμένη επίθεση κερδοσκόπων.

Το χρονικό μια προαναγγελθείσας επίθεσης - Μετά τις εταιρείες οι κερδοσκόποι χτυπούν τα κράτη

Πριν από 1 - 1,5 χρόνο τα μεγάλα hedge funds των τρισεκατομμυρίων δολαρίων σόρταραν την αγορά με περιθώρια 30 ή 45 ημερών, πιέζοντας έτσι εταιρείες κολοσσούς του τραπεζικού κλάδου, των ασφαλειών και των αυτοκινητοβιομηχανιών μειώνοντας τις χρηματιστηριακές τους αξίες και δημιουργώντας τεράστια κέρδη για τα ίδια.

'Ετσι, σήμερα πολλοί αναλυτές της wall street αναφέρονται στο πεδίο αυτής της σκέψης. Το σορτάρισμα της αγοράς έχει αλλάξει σκηνικό και μεταφέρθηκε απο τις μεγάλες εταιρείες στα αδύναμα κράτη - μέλη τη ΕΕ πιέζοντας αρχικά τα CDS και στη συνέχεια τα ομόλογα τα οποία με την σειρά τους παρασύρουν και τις χρηματαγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου