Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πέντε τρισ. ευρώ το κρυφό χρέος της... Μέρκελ

Πέντε τρισ. ευρώ το κρυφό χρέος της... Μέρκελ
Μπορεί οι Γερμανοί... φίλοι μας να αρέσκονται να κατακευραυνώνουν την Ελλάδα για τα greek statistics, το δυσανάλογο με το μέγεθος της χώρας χρέος, τις υπέρογκες δαπάνες του δημοσίου και τα ασφαλιστικά ταμεία μας που βρίσκονται υπό κατάρρευση,  ωστόσο φαίνεται ότι και οι ίδιοι δεν πάνε καθόλου πίσω στα χρέη.
Κάθε άλλο μάλιστα. Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της γερμανική εφημερίδας Χάντελσμπλατ, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που δηλώνει η «ατμομηχανή» της Ευρώπης στην Eurostat. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπολογισμούς του καθηγητή Οικονομικών του πανεπιστημίου Φράιμπουρκ, Bernd Raffelhueschen, η Γερμανία χρωστάει συνολικά περιπου... επτά (7) τρισ. ευρώ.
Το επίσημο χρέος της Γερμανίας είναι μόνο... 2 τρισ. ευρώ. Πολύ μεγαλύτερο δηλαδή από τα 200 και κάτι δισ. που χρωστάει η Ελλάδα. Με τη διαφορά βέβαια ότι το 2010 το ΑΕΠ της Γερμανίας ήταν πάνω από 2,1 τρισ. ευρώ και επομένως το επίσημο χρέος της Γερμανίας δεν ξεπέρασε το 95% του ΑΕΠ.  Αλλά, όπως τονίζει ο κύριος καθηγητής, το συνολικό χρέος γίνεται υπερτριπλάσιο αν συνυπολoγιστούν και τα ελλείμματα των γερμανικών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων. Σε αυτήν την περίπτωση το χρέος ανέρχεται στο 333% του γερμανικού ΑΕΠ!
Υπενθυμίζεται ότι η αιτία για την οποία η Ελλάδα πήγε τελικά στο ΔΝΤ με τα γνωστά αποτελέσματα (έλευση της Τρόικα και μνημόνιο) ήταν ακριβώς ο μη υπολογισμός των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιο τομέα στο χρέος. Μόλις η Ελλάδα υποχρεώθηκε να συνυπολογίσει και αυτά, το επίσημο χρέος της χώρας εκτοξεύθηκε από το 110.7% του ΑΕΠ το 2008 στο 142% το 2010...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου