Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ρουμπινί: Προτείνει «δραχμοποίηση» των χρεών σε ευρώ

Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία, να εγκαταλείψει εθελοντικά τη ζώνη του...
 
Ρουμπινί: Προτείνει «δραχμοποίηση» των χρεών σε ευρώ
ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και κατάθλιψης, τονίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος Nouriel Roubini σε άρθρο του στους Financial Times.
«Η πρόσφατη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων στην Ευρώπη δεν ήταν επαρκής για να απαλλάξει τη χώρα από το χρέος της» λέει ο Ρουμπινί, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stern School of Business της Νέας Υόρκης.

«Η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι να απορρίψει τη συμφωνία και υπό την απειλή της πτώχευσης, να διαπραγματευθεί μία καλύτερη», είπε.


Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ο Νουριέλ Ρουμπίνι, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της και αυτό προϋποθέτει «πραγματική υποτίμηση του νομίσματός της», δηλαδή επιστροφή στη δραχμή.

Παραδέχεται ότι αυτή η διαδικασία θα ήταν τραυματική και συστήνει τη «δραχμοποίηση» των χρεών σε ευρώ. Όσον αφορά στις απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών, πιστεύει ότι θα μπορούσαν να απορροφηθούν με την αναγκαία ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Ως προς τις ελληνικές τράπεζες, μάλλον θα χρειάζονταν μέτρα παρόμοια με αυτά στην Αργεντινή, όπως ο έλεγχος των κεφαλαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου